Meeloopdagen 2024

Hoe doen jullie dat?!

Dit jaar is de achtste editie van de Meeloopdagen. Werk je bij een weg-, vaarweg- of waterbeheerder bij overheid of markt? Dan kun je je tot en met september inschrijven om een dag(deel) mee te kijken in de keuken van een andere beheerder. Lees hieronder gauw verder hoe het werkt.

Praktische informatie

Locatie
Op locatie
Evenementdatum
1 juni - 30 september 2024
Kosten
Geen
Doelgroep
Iedereen die werkzaam is in weg-, vaarweg- of waterbeheer
Contactpersoon WOW
Samantha Wicht
Programmacoördinator Human Capital

Wat is een meeloopdag?

Tijdens een meeloopdag kan jij een dag of een dagdeel met een collega van een andere organisatie over de schouder meekijken. Het is een mooie laagdrempelige manier om van elkaar te leren. Soms bieden organisaties ook excursies aan. Nieuwsgierig naar wat je kan verwachten? Kijk dan naar de ervaringen van collega’s uit 2023

Voor wie zijn de meeloopdagen bedoeld?

Iedereen die op de een of andere manier in zijn of haar werk betrokken is bij weg- of waterbeheer is van harte welkom om mee te doen. Dus of je nou een directeur bent, een uitvoerder, projectondersteuner, beleidsmedewerker, accountmanager of werkzaam in de communicatie: schrijf je vooral in, we kunnen allemaal van elkaar leren. De afgelopen jaren zijn er al meer dan 2.000 meeloopdagen georganiseerd. De ervaringen laten zien dat een dag meelopen inspirerend werkt, enorm leerzaam is en vaak het startpunt is van succesvolle samenwerkingen.

Wat is de inhoud van een meeloopdag?

Dat is aan jou en degene die de meeloopplek aanbiedt. Geef in het inschrijfformulier goed aan wat je verwachtingen zijn van de meeloopdag en wat je graag wilt leren. De ontvangende partij neemt contact met je op om je wensen door te spreken en een afspraak in te plannen. 

Hoe schrijf ik me in?

In het inschrijfformulier zie je welke organisaties meeloopplekken beschikbaar stellen. Dit kan gaan om:

  • Een open meeloopplek, waarbij je je interesse aangeeft en de organisatie op zoek gaat naar een geschikte match.
  • Een specifieke meeloopplek, waarbij de organisatie al heeft aangegeven bij welke functie of afdeling je mee kunt lopen.
  • Een excursie.

Vink aan welke meeloopplek jouw interesse heeft en beschrijf daarbij goed wat je graag wilt leren. De organisatie neemt vervolgens binnen twee weken contact met je op om je wens door te nemen en/of een afspraak in te plannen.

Wil jij ook een Meeloopplek aanbieden?

Aanbiedersformulier

Eerdere ervaringen

Van Hoogheemraadschap Rijnland naar Waterschap Drents Overijsselse Delta: schitterend om te zien hoe het ergens anders werkt

Veelgestelde vragen over de Meeloopdagen

Tips voor het organiseren van een meeloopdag

Lees dit blog met tips en tricks over hoe je een meeloopdag organiseert.

Wat is een meeloopdag?

Tijdens een meeloopdag loopt de collega van de ene organisatie in weg- of waterbeheer letterlijk een dag(deel) mee met een collega uit een andere organisatie. Doel is dat de collega’s (beter) inzicht krijgen in elkaars dagelijks werk.

Wie mag meedoen aan de meeloopdagen?

Iedereen die in zijn of haar werk iets te maken heeft met weg-, vaarweg- of waterbeheer. 

Mogen niet-overheidsmedewerkers ook meedoen aan de Meeloopdagen?

Jazeker.

Wanneer kun je je inschrijven voor de Meeloopdagen?

In juni 2024 is de inschrijving opengegaan. Je kunt je tot en met september voor deze plekken inschrijven. Daarna volgt er in november weer een nieuwe ronde. We organiseren de Meeloopdagen dus het hele jaar door.

Waar moet ik op letten als ik een vlog opneem tijdens de meeloopdag?

Telefoon in landscape stand, dus liggend.

Mogelijke onderwerpen:

  1. Wat is jou opgevallen tijdens deze meeloopdag?
  2. Wat is anders en wat komt overeen met jouw organisatie of werk?
  3. Wat is het eerste dat je (anders) gaat doen na deze dag?
  4. Hoe en waarover gaan jullie contact houden?

Lengte: maximaal 1 minuut is prima.

Kies een achtergrond of omgeving die jou heeft geïnspireerd.

Een selectie van de video’s plaatsen we op social media en in onze nieuwsbrief! En misschien vind je hem ook wel terug op je eigen intranet.

Wat is er nieuw aan de opzet van 2024?
  1. Meeloopdagen het hele jaar door. Als deelnemer kun je je twee keer in het jaar (juni/juli en oktober) inschrijven voor een meeloopdag. In overleg met de ontvangende organisatie plan je een moment in, dus je zit niet meer vast aan één bepaalde week.
  2. Specifieke meeloopplekken. Naast open meeloopplekken, kun je je nu ook inschrijven voor meeloopplekken op een bepaalde afdeling. Op voorhand is dan al duidelijk is bij welke organisatie en functie je gaat meelopen. Iedereen kan zo'n plek aanbieden!
  3. Meeloopdagen als excursie. Excursies voor groepen behoort nu tot de standaard mogelijkheid! In 2023 kon je op watersafari bij Waterschap Hollandse Delta, op fietstocht langs duurzame projecten in Dongen en de Watercampus bezoeken. Dit jaar is nog een verrassing...

Wil jij een meeloopplek beschikbaar stellen? Neem dan contact op met jouw HR-medewerker of vul het Aanbiedersformulier in.

Hoe bied ik zelf een meeloopplek aan?

Wil jij een meeloopplek beschikbaar stellen? Neem dan contact op met jouw HR-medewerker of vul het Aanbiedersformulier in.