Meeloopdag Judith Tijm van gemeente Den Haag bij BAM Infra

Verslag in het kader van de Meeloopdagen 2023

Op woensdag 1 november 2023 liep Judith Tijm, trainee bij de gemeente Den Haag, een dag mee met duuraamheidsadviseur Lara Tijsma van BAM Infra. Dit in het kader van de Meeloopdagen 2023. Judith is trainee Duurzaamheid bij de gemeente Den Haag. Zij schreef zich in voor de Meeloopdagen met de wens om meer te weten te komen over hoe je thema's als duurzame innovatie, klimaatadaptatie en/of natuurinclusiviteit onder de aandacht te brengt en integreert in de werkprocessen van de organisatie. Lara Tijsma bereidde de Meeloopdag grondig voor:

"Om een nuttige meeloopdag voor Judith te organiseren, had ik via Teams kennisgemaakt en haar wensen opgehaald. Judith was in verschillende onderwerpen geïnteresseerd en ik heb met meerdere collega’s hierover gesprekken ingepland. Zelf zat ik er ook bij en zelf heb ik ook nieuwe dingen geleerd over collega’s en het bedrijf. Binnen BAM gebeuren veel dingen op het gebied van duurzaamheid, maar de ontwikkelingen kunnen zo snel gaan dat je niet van alles op de hoogte kan zijn. Het belangrijkste vond ik dat Judith wegging met antwoorden in plaats van meer vragen, dat is niet helemaal gelukt maar we hebben beiden veel geleerd. Zeker leuk om volgend jaar weer mee te doen aan de meeloopdagen van Platform WOW!"

Blij verrast door de gedrevenheid, ambitie en visie van BAM

Het resultaat mocht er zijn, want dit was de ervaring van Judith:

"Op woensdag 1 november liep ik mee met Lara Tijsma, werkzaam als Adviseur Duurzaamheid binnen BAM Infra. Via het traineeship van de gemeente Den Haag ben ik zelf sinds augustus betrokken bij het Haagse Meerjarenprogramma Kunstwerken en ben ik binnen dit programma aan het evalueren waar zich momenteel de kansen en knelpunten bevinden om te verduurzamen. Tijdens de meeloopdag was ik dan ook met name benieuwd naar hoe een grote organisatie als BAM Infra zich verhoudt tot de duurzame transities. Daarbij was ik nieuwsgierig naar hun visie op welke rollen en verantwoordelijkheden opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten pakken in deze transities.

Blij verrast was ik toen ik deze dag kennis maakte met een aantal gedreven mensen van afdeling Duurzaamheid. De afdeling heeft voor zichzelf en de rest van de organisatie een duidelijke visie opgesteld. Een ambitieuze visie, maar realistisch genoeg om de organisatie goed mee te krijgen en weinig last te hebben van interne obstakels. Ook vond ik het mooi om te horen dat BAM Infra geen afwachtende houding aanneemt ten opzichte van de ambitieniveaus bij de opdrachtgevers, maar hier duidelijk een voortouw in wil nemen: opdrachten aannemen van en samenwerken met andere koplopers om zo de duurzame transities aan te jagen.

Voor mij was het inspirerend om een dag met Lara mee te mogen lopen, alles te kunnen vragen aan haar en haar collega's en verhalen, ervaringen en dromen te delen. Wat ik concreet meeneem uit deze dag naar de gemeente Den Haag is om te kijken of binnen ons programma de Haagse vinger aan de pols van de markt hier en daar nog strakker kan. Hoe kunnen we nog beter op de hoogte te blijven van o.a. Circulaire innovaties en aanhaken op initiatieven zoals materialenpaspoort? Hoe kunnen we bij aanbestedingen de lat op het gebied van duurzaamheid en circulariteit continu verleggen en pakken we alle kansen? Kortom, deze dag geeft een extra push om energie te steken in het activeren van koplopersdenken binnen mijn eigen team en organisatie."