Terugblik Meeloopdagen 2023

De mooiste ervaringen op een rij

Beeldmerk Week van de WOW-factor

In de week van 30 oktober tot en met 3 november organiseerden we, samen met verschillende gemeenten, provincies, waterschappen, drinkwaterbedrijven, Rijkswaterstaat, marktpartijen en kennisorganisaties, de meeloopdagen editie 2023!

Tijdens de meeloopdagen lopen beheerders van de weg, het water of de vaarweg een dag(deel) mee met  een collega uit een andere organisatie. Er stonden dit jaar meer dan 30 organisaties klaar, die een weg- of waterbeheerder van een andere organisatie wilden ontvangen en er deden ongeveer 200 beheerders mee. Hieronder vind je een greep uit de verslagen die binnenkwamen.

Judith Tijm van gemeente Den Haag loopt mee met duurzaamheidsadviseur Lara Tijsma van BAM Infra

Judith Tijm is trainee Duurzaamheid bij de gemeente Den Haag. Zij schreef zich in voor de Meeloopdagen met de wens om meer te weten te komen over hoe je thema's als duurzame innovatie, klimaatadaptatie en/of natuurinclusiviteit onder de aandacht te brengt en integreert in de werkprocessen van de organisatie. 

Wij vonden een match voor haar met Lara Tijsma, duurzaamheidsadviseur bij BAM Infra. Lara bereidde de meeloopdag grondig voor, door eerst een Teamoverleg met Judith in te plannen. Het resultaat mocht er zijn, blijkt uit de enthousiaste reacties van beiden!

Duurzaam door Dongen

Op woensdag 1 november organiseerde Ruud Jansen in het kader van de Meeloopdagen 2023 een duurzame fietstocht door de gemeente Dongen. Op LinkedIn plaatste hij daarover onderstaande impressie.

Meeloopdag Trea van der Heide bij Rijkswaterstaat

Op dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november 2023 ging er voor Trea van der Heide een grote wens in vervulling: ze mocht in het kader van de Meeloopdagen een dag gaan kijken bij de zandsuppletie op Vlieland. 

"Er bleef geen deur gesloten.” Gemeente Amsterdam loopt twee dagen mee bij BAM Infra Nederland.

Marten Klein is directielid bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam. Hij liep twee dagen mee met commercieel directeur Sander den Blanken van BAM Infra Nederland en daarbij bleef er letterlijk “geen deur gesloten”. In een dubbelinterview vertellen Marten en Sander wat met elkaar meelopen zo waardevol maakt.

Marget de Haas van Waterschap Rivierenland loopt dag mee bij Rijkswaterstaat

Begin oktober 2023 startte Marget de Gaas in een nieuwe functie bij Waterschap Rivierenland als projectmedewerker bij Programma iPA 2.0. Daarom leek het haar om eens tips bij Rijkswaterstaat te vragen met betrekking tot projectbeheersing, inkoop en contracten.

Monique van Gruisen loopt mee bij Provincie Noord-Brabant

In het kader van de Meeloopdagen 2023 ontving team communicatie Infra van de Provincie Brabant Monique van Gruisen van waterschap Rivierenland. Ze mocht mee in de wondere wereld van de provinciale wegen, fietsstimulering, Led verlichting en openbaar vervoer.

Kijkje in de keuken bij WaterCampus

Als oud-coördinator van de Meeloopdagen organiseerde Ronald Wielinga van de WaterCampus een werkbezoek voor weg- en waterbeheerders uit het hele land. Verschillende collega's van Waterschap Rivierenland, Wetterskip Fryslân, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat kwamen op bezoek.

Watersafari bij Waterschap Hollandse Delta

Johan Gille van Havenbedrijf Rotterdam ging samen met beheerders mee op watersafari, georganiseerd door Kees Stoutjesdijk van Waterschap Hollandse Delta.

Johan op LinkedIn: "Vandaag meegedaan aan de WOW meeloopdagen en op watersafari geweest met Kees Stoutjesdijk van Waterschap Hollandse Delta naar het altijd mooie Goeree en Overflakkee. Een waterschap lijkt iets heel anders dan een havenbedrijf, maar veel vraagstukken zoals digitalisering, energietransitie, kennisborging en besluitvorming zijn toch erg vergelijkbaar. Leerzame dag geweest: #makeithappen.

 

Meeloopdag Mariëtte Snyders van Rijkswaterstaat bij provincie Noord-Holland

Op dinsdag 24 oktober ging Mariette Snyders op bezoek bij Harry Michels van de Provincie Noord-Holland. Samen woonden zij een overleg van het transitieteam V&R bij, waarin drie promovendi hen uitnodigden om out of the box naar de problemen te kijken.

Over de Meeloopdagen

Tijdens een meeloopdag kun je met een collega van een andere organisatie over de schouder meekijken. Het is een mooie laagdrempelige manier om van elkaar te leren. We organiseren dit evenement elk jaar. 

Voor wie zijn de Meeloopdagen bedoeld?

Iedereen die op de een of andere manier in zijn werk betrokken is bij weg- of waterbeheer is van harte welkom om mee te doen. Dus of je nou een directeur bent, een uitvoerder, projectondersteuner, beleidsmedewerker, accountmanager of werkzaam in de communicatie: schrijf je vooral in, we kunnen allemaal van elkaar leren. De afgelopen jaren zijn er al meer dan 2.000 meeloopdagen georganiseerd. De ervaringen laten zien dat een dag meelopen inspirerend werkt, enorm leerzaam is en vaak het startpunt is van succesvolle samenwerkingen.

Wat leveren de Meeloopdagen op?

Hieronder vind je een greep uit de inzichten die de deelnemers aan Meeloopdagen in 2023 opdeden. Doe jij volgend jaar ook (weer) mee?

- Werkwijze van beheer van vaarweg en kunstwerken.
- Gebuik van AI voor gunningscriteria.
- Veel geleerd van hoe een andere organisatie iets aanpakt en van wat daar wel en niet goed bij ging.
- Werken in en met water is aanpassen aan de omstandigheden.
- Inzichten in bedrijfsprocessen die inspiratie geven voor het eigen bedrijf.
- Programmateam ipv projectteams.
- Verschil in locatiespecifieke omstandigheden en hoe je hiermee om gaat.
- Calamiteitenorganisatie werkt anders en is veel operationeler. Minder lagen in de organisatie.
- Werking kanalen en Maassysteem.
- De schaalgrootte van het werk tussen RWS en het waterschap is anders. Maar de bevlogenheid is niet minder.
- Verschillende inhoudelijke opgaven die erg vergelijkbaar zijn.
- Samen de leverancier benaderen.
- Dat het HWBP landelijk de belangen behartigt en hierbij rekening moet houden met een steeds veranderende omgeving (bv. politiek, stikstof-regels, bevers).
- Doorontwikkeling IPM.
- RWS en de Provincie Overijssel werken beide aan het LNV programma Natuur. Inzicht verkregen in de raakvlakken.
- Hoe ga je daarbij om met belanghebbenden en hoe zorg je ervoor dat partijen bereid zijn om mee te werken.
- Het opzetten van nautisch toezicht bij het waterschap.
- Zien hoe een andere organisatie zich voorbereidt op de toekomst.
- Wat is de problematiek bij verwachte regenval cq verwacht hoogwater?
- Hybride werken kan kansen opleveren. Afspraak over bepaalde dagen op kantoor helpt voor het begrip en 'meer' kennis.
- Rekening houden met interne besluitvorming bij een andere beheerder.
- Hoe bepaalde processen en procedures kunnen worden geïmplementeerd.