Inhoud
Klimaatverandering leidt tot het steeds vaker voorkomen van extreem weer, met toenemende periodes van droogte en wateroverlast. We worden geconfronteerd met zeespiegelstijging, verzilting en bodemdaling. Om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen is meer ruimte voor water nodig. Hierom is ervoor gekozen om water en bodem meer sturend te laten zijn.
Dit nieuwe principe is een omslag in ons denken en doen. Ook bij de inrichting en het beheer van onze weg- en watersystemen. De besluiten die in de ontwerpfase genomen worden, zijn bepalend voor hoe een infrastructuurobject of -netwerk gedurende de levensduur functioneert. Dit vraagt van Rijk, waterschappen, provincies en gemeenten een vernieuwende blik waarmee naar infrastructuur gekeken wordt, waarbij de grenzen aan de maakbaarheid van ons water- en bodemsysteem sturend zijn.
Tijdens dit webinar gaan we in op de vraag hoe een ideale wereld eruit zou kunnen zien wanneer water en bodem sturend zijn. Daarnaast laten we enkele voorbeelden uit de praktijk zien. Te gast zijn Joost van der Wal en Ties Rijcken.
Presentaties
- Joost van der Wal van Hoogheemraadschap van Rijnland wordt door velen als een voorloper op dit vlak gezien. Als ervaren strateeg, adviseur en (sport)bestuurder werkt Joost met veel enthousiasme en zorg voor daadkracht en actie in organisaties. Hij legt positieve verbindingen tussen de medewerkers, teams en bestuurders. Samenwerking is daarbij zijn toverwoord.
- Ties Rijcken is eigenaar van Waterstudio Ties Rijcken en door zijn watercolumns ook wel bekend als 'Socraties'. Hij ziet zijn bijdrage aan het water- en natuurbeleid in Nederland als het ambitieus én realistisch oprekken van de oplossingsruimte (als innovator), en het ontmantelen van zwakke redeneerlijnen (als publicist). Ties werkt onder andere aan dossiers als zeespiegelstijging, water&woningbouw en riviernatuur, onder andere met TU Delft, HKV Lijn in Water, overheden en meer.