Terugblik bijeenkomst Verkeersveiligheid verhogen met ambulance en spoedeisende hulpdiensten

Centraal stond de vraag: Hoe krijg je kwetsbare weggebruikers beter in beeld, juist als er geen politie betrokken is bij een incident?

Over deze bijeenkomst

Op 24 april kwamen professionals uit het werkveld van mobiliteit, infrastructuur en openbare veiligheid digitaal samen voor een sessie over het verbeteren van verkeersveiligheid met behulp van ambulancegegevens en spoedeisende hulp data. Centraal stond de vraag: Hoe krijg je kwetsbare weggebruikers beter in beeld, juist als er geen politie betrokken is bij een incident?

Tijdens deze sessie – onderdeel van de reeks over slimme systemen en innovatieve databronnen – leerden deelnemers hoe gegevens van ambulancediensten en spoedeisende hulp data een waardevolle aanvulling vormen op traditionele verkeersdata. Waar ongevallen zonder politie-inschakeling vaak onder de radar blijven, brengen ambulancegegevens en spoedeisende hulp data nieuwe inzichten naar boven, vooral over fietsers en voetgangers.

“Zonder ambulancegegevens mis je de helft van het verhaal,” aldus een deelnemer.

Presentaties en inzichten

Anco Verstraaten van de Provincie Utrecht beet het spits af met praktijkervaringen rondom samenwerking met hulpdiensten. Hij liet zien hoe aanvullende data uit het zorgdomein een rijker beeld geven van onveilige situaties en risicogroepen – en hoe dit gemeenten helpt om gerichter te sturen.

Daarna namen Suzanne Nijman en Manon van Dijk van VeiligheidNL het woord. Zij presenteerden het MOVE-dashboard: een gratis toegankelijk platform dat ambulancedata bundelt, visualiseert en vertaalt naar bruikbare inzichten. Het dashboard maakt trends en patronen zichtbaar en is daarmee een krachtig instrument voor verkeersveiligheidsbeleid.

Henk Baumfalk van de Vervoerregio Amsterdam sloot de presentaties af. Hij liet zien hoe het dashboard in de regio al actief wordt ingezet bij het verbeteren van de verkeersveiligheid, met specifieke aandacht voor fietsverkeer.

Vervolgens werd er in de breakouts actief meegedacht over toepassingen van het dashboard. Vragen als "Waar liggen nog datakansen?" en "Hoe kun je MOVE inzetten om draagvlak te creëren voor beleidsmaatregelen zoals helmdracht?" stonden centraal. 

De presentaties zijn hieronder te downloaden.

MOVE-dashboard

Wil je zelf aan de slag met het MOVE-dashboard?

Het MOVE-dashboard is gratis te gebruiken. Heb je interesse in een verkenning of wil je weten hoe je dit in jouw gemeente of regio kunt inzetten? Neem dan contact op met Suzanne Nijman of Manon van Dijk van VeiligheidNL.

Kijk de pitches terug

Sprekers

Anco Verstraaten

Anco Verstraaten

Provincie Utrecht

Interim Programmamanager Verkeersveiligheid bij Provincie Utrecht

Manon van Dijk

Manon van Dijk

VeiligheidNL

Projectleider onderzoeker verkeersveiligheid

Susanne Nijman

Susanne Nijman

VeiligheidNL

Onderzoeker at VeiligheidNL

Henk Baumfalk

Henk Baumfalk

Vervoerregio Amsterdam

Beleidsadviseur mobiliteit bij Vervoerregio Amsterdam

Organisator

Data
Terugblik online bijeenkomst De kracht van samenwerken op data
Data
Terugblik: Online bijeenkomst RTTI-Verordening en ITS-Richtlijn: van verplichting naar kans
Fiets
Terugkijken online bijeenkomst De Toekomst van Fietsdata