Terugblik: Online bijeenkomst RTTI-Verordening en ITS-Richtlijn: van verplichting naar kans

Reeks ‘Slimme systemen in de GWW’

Over deze bijeenkomst

Op 6 december was de tweede bijeenkomst in de reeks 'Slimme systemen in de GWW'. Tijdens deze bijeenkomst verkenden we hoe het op orde brengen van de RTTI-data (Real Time Traffic Information) kansen biedt om je werk als wegbeheerder slimmer te organiseren.

Kijk de bijeenkomst terug (55 minuten)

Wat er aan bod kwam

RTTI, ITS en implicaties voor wegbeheerders

Thomas Coolen van NTM (Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata) nam ons mee wat de RTTI-richtlijn en ITS-verordening inhoudt en wat het betekent voor wegbeheerders. Hierin beschrijft hij drie kansgebieden: publiek-private samenwerking, verhoging van datakwaliteit en beter verkeersmanagement. 

Thomas Coolen

Nationaal Toegangspunt Mobiliteitsdata

Community manager

RTTI als kans vanuit provincie Utrecht

Waldo Kolk en Eric van Dijk gaven enkele voorbeelden wat RTTI-data op orde op kan leveren zoals brugopeningen die laten zien wat de staat is van de brug en een asfaltslijtage app die in ontwikkeling is. Ook bespraken ze de kans om dit soort toepassingen met elkaar te delen als wegbeheerders.

Waldo Kolk

Provincie Utrecht

Programmamanager digitalisering overheden

Eric van Dijk

Provincie Utrecht

Beleidsadviseur mobiliteit

RTTI als kans vanuit gemeente Helmond

René Spaan deelde vanuit internationaal en lokaal perspectief de waarde van het op orde brengen van de dataketen met onder meer een voorbeeld van het uniformeren van maximumsnelheden en de gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan als we dat niet doen. 

Rene Spaan

Gemeente Helmond

Teammanager Stedelijke Innovatie en Netwerken

In gesprek over kansen en concrete vervolgstappen

Aan het einde van de bijeenkomst gingen deelnemers met elkaar in gesprek aan de hand van twee vragen: wat kan RTTI-data op orde opleveren in jouw organisatie? En hoe kan jij hierin een concrete vervolgstap zetten?

Aan het einde werden er oproepen gedaan door Thomas Coolen (NTM) om zijn hulp in te roepen voor specifieke vragen over de RTTI; een oproep door Luuk Janssen (beleidsadviseur mobiliteit bij VNG) om bij hem aan te kloppen voor vragen over wat de VNG kan betekenen.

Tenslotte was er ook een aankondiging door Nathalie Veenkamp namens CROW om begin 2025 gebruik te maken van gratis e-learnings die hiervoor in ontwikkeling zijn. Voor nu kun je hier al meer relevante informatie vinden over de RTTI en de implicaties voor jouw werk als wegbeheerder. 

Luuk Jansen

VNG

Beleidsadviseur duurzame mobiliteit bij VNG

Natalie Veenkamp

DTV consultants

Procesbegeleider Leren en ontwikkelen

Vervolg: 24 januari


Op 24 januari is deel 3 van de serie ‘Slimme Systemen in de GWW’ met onderwerp ‘Met Spoed Verkeersveiligheid Verhogen’. Deze bijeenkomst gaat over het inzetten van data van ziekenhuizen en spoedeisende hulp voor het in kaart brengen van risicogebieden voor de meest kwetsbare weggebruikers. Deze bijeenkomst is live in Maarssen. Heb je je al ingeschreven of ken je iemand voor wie dit interessant is? Schrijf je in of stuur de link door.

We kijken terug op een inspirerende sessie en zien je graag bij de volgende bijeenkomst!

Over deze reeks

Hoe kunnen slimme systemen jouw werk als weg- en waterbeheerder efficiënter en effectiever maken? Platform WOW nodigt je uit voor een reeks interactieve bijeenkomsten, zowel online als op locatie, waarin we verkennen hoe nieuwe technologieën zoals AI, data-analyse en assetmanagement kunnen bijdragen aan het slimmer organiseren van jouw dagelijkse werkzaamheden.

Tijdens de sessies delen we concrete praktijkvoorbeelden en inspirerende inzichten uit de sector. Vervolgens krijg je de kans om met collega-beheerders in gesprek te gaan en samen te ontdekken hoe je deze innovaties kunt toepassen binnen je eigen werkpraktijk.

Data
Verkeersveiligheid verhogen met behulp van data
Data
Terugblik online bijeenkomst De kracht van samenwerken op data