Succesvol samenwerken kun je leren

Column Samantha Wicht, programmacoördinator Human Capital

Succesvol samenwerken kun je leren

Inmiddels ben ik elf jaar actief in de bouw- en infra nadat ik mijn studie Bouwkunde heb afgerond. Ik heb mij altijd verwonderd over de dynamiek tussen partijen die moeten samenwerken in complexe omgevingen, terwijl ze elkaar (vaak) niet kennen. Dat is ook de reden dat ik mij heb gespecialiseerd in complexe samenwerkingen, zoals werken in allianties. Samenwerken is complex en wordt vaak als uitdagend ervaren, iets wat volstrekt logisch is omdat we het nergens expliciet leren.

Het goede nieuws is: succesvol samenwerken kun je leren. Door meer aandacht te besteden aan gedrag en houding, kunnen we succesvoller worden in samenwerken. Met focus op het vergroten van bewustzijn over het belang van open staan voor samen leren werken en het vergroten van eigenaarschap.

We vergeten het menselijk aspect in de complexe processen

De realiteit is dat we ons nu vooral nog focussen op wat niet kan of hoe complex de uitdagingen en opgaven zijn waar we voor staan. Dagelijks leggen we steeds meer vast en worden de processen complexer.  We vergeten hier vaak het menselijk aspect erin en dat samenwerken tijd kost, maar juist door hier aandacht aan te besteden veel kan opleveren op de langer termijn. Er kan meer dan we denken, mits we buiten de lijntjes durven te kleuren en soms andere keuzes maken die soms lijnrecht liggen op wat je gister deed.

Diepgaand begrip van hun eigen rol binnen een samenwerking

Ik vind het heerlijk als ik mensen kan faciliteren in de transitie van mindset gericht op problemen, beperkingen en tegenstellingen naar denken in kansen, mogelijkheden en diepgaand begrip van hun eigen rol binnen een samenwerking, organisatie of team.  Dat is ook precies wat ik doe als programmacoördinator Human Capital bij Platform WOW maar dan nog breder. Ik haal onwijs veel energie uit het faciliteren van grote groepen en hen te prikkelen met andere ziens- en denkwijzen van beheerders en hen in actie te zetten om het morgen een stap te zetten in het anders te gaan doen door stukje zelfbewustzijn te creëren.

Passionado in plaats van Pensionado

Binnen het programma van Human Capital willen we mensen inspireren en laten zien wat er wél kan ondanks de grote opgave waaronder mensen te kort en de hoge werkdruk. Het uitgangspunt is dat je er morgen zelf aan de slag kan. Van inspiratiesessies over zij instroomprogramma’s en het alternatieve CV tot aan nieuwe reeksen over 'de teamleider van de toekomst' en 'de Passionado'. Van beide reeksen word ik onwijs enthousiast. De Passionado specifiek vind ik extra bijzonder, omdat we mensen interviewen die bijna met pensioen gaan. Vaak zien we dat deze groep beetje vergeten wordt en soort van ‘afgeschreven’. Terwijl deze mensen vol passie zitten en van alles willen en kunnen doen (vandaar de naam Passionado in plaats van Pensionado), mits daar ruimte voor wordt gecreëerd en naar wordt geluisterd.

Gelukkig zijn er een tal van voorbeelden dat het anders kan. Twee jaar lang een young professional mee laten lopen tot aan speciale meet en greets en kennissessies in organisaties om kennis over te dragen. En last but nog least: we organiseren ook activiteiten om jongeren te enthousiasmeren om een studie te kiezen in weg of waterbouw. 

Nieuwe opzet van de Meeloopdagen

Een van de activiteiten die iedereen inmiddels wel kent: de Meeloopdagen! Ongeveer de meest laagdrempelige activiteit die we hebben en jaarlijks een groot succes. Veelal zien we dat de agenda als excuus wordt gebruikt om niet deel te nemen. Terwijl uit de praktijk blijkt mensen na een dag inspiratie of kennis hebben opgedaan waardoor hun werk efficiënter en nog leuker wordt. We zien ook steeds meer terugkerende mensen. De kracht zit in verbinding en open staan voor ontmoeting en verwondering.

Dit jaar maken we het nog leuker en interessanter, want we doen voor het eerst de meeloopdagen het gehele jaar. Inmiddels hebben we al 200 meeloopplekken verzameld voor de eerste ronde die loopt van juni tot december. In oktober gaat de 2e ronde open. Ik ben benieuwd of we nu nog meer mensen kunnen laten meekijken in de keuken van een ander. Zelf ga ik zeker bij een paar organisaties langs. Wil jij een meeloopplek beschikbaar stellen? Vul dan dit formulier in. 

Neem contact op met Samantha

Samantha Wicht
Samantha Wicht
Platform WOW
Programmacoördinator Human Capital