WOW: de podcast
#2.2 Circulair Bagger Consortium, winnaar WOW Juryprijs 2023
In het kader van hun WOW-prijs nominatie 2023 is Platform WOW op bezoek bij het Circulaire Bagger Consortium, een meerjarige samenwerking van baggeraars, waterschappen, provincie, aannemers en gemeenten. Zij willen de miljoenen kuubs baggerspecie, die ieder jaar vrijkomen in Nederland, transformeren naar hoogwaardige grondstoffen voor de bouw en zo de baggersector volledig circulair maken. Hiervoor hebben ze de hele keten nodig en daarin komen ze de nodige uitdagingen tegen.
We gaan in gesprek met Eva Aarts van Waterweg, Tom Kloosterman van Blauwe Bagger en Irene Maaskant van waterschap Hollandse Delta om te ontdekken waarom er een consortium nodig is om circulaire innovaties op grote schaal in de infrasector te implementeren. Zij vertellen wat de aanleiding was om het consortium te beginnen en wat het consortium daadwerkelijk doet om innovaties op het gebied van circulaire bagger voorbij de pilotfase te krijgen. Want uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar niet een paar kilo, maar álle bagger die jaarlijks in Nederland vrijkomt, een (hoogwaardige) nieuwe bestemming geven.
#2.1 Innovatiepartnerschap Sterke Lekdijk, nominatie WOW-prijs 2023
In het kader van hun WOW-prijs nominatie 2023 is Platform WOW op bezoek bij het Innovatiepartnerschap Sterke Lekdijk. Hierin werken Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en ervaren marktpartijen samen om innovaties te ontwikkelen terwijl zij werken aan de versterking van de Lekdijk. Deze innovaties hebben een belangrijke waarde voor het behoud van het rivierenlandschap, maar er wordt ook kennis opgebouwd voor toekomstige dijkversterkingsprojecten in Nederland.
We gaan in gesprek met Jessica de Wit, Robert de Jager en Remco Bentum van het Hoogheemraadschap om te ontdekken wat we hier als beheerders van de weg, vaarweg en het water van kunnen leren. We spreken projectmanager Bas Brekelmans van één van de deelnemende innovatiepartners (Mourik), bij het eerste project dat in uitvoering is, over hun unieke waterstofkraan en hun rol bij dit project.
20 september 2023
#13 Praktijkgericht data delen: Verkeersdesk Foodvalley doet het gewoon
De regionale samenwerking op het gebied van mobiliteit loopt al zo'n 10 jaar in regio Foodvalley, maar een goede manier om data met elkaar te delen en te visualiseren was er niet. De digitalisering zit in een stroomversnelling en er is steeds meer openbare data beschikbaar: dus tijd om dit structureel aan te pakken! WOW-prijs genomineerde de Verkeersdesk bundelt en deel de beschikbare data op verschillende beleidsthema’s. Zo kan elke gemeente gemakkelijk én snel aan de juiste informatie komen.
Bas Tutert, Verkeersplanoloog bij Gemeente Ede, en Rick de Jonghe, Programmamanager mobiliteit Regio Foodvalley bij Gemeente Veenendaal vertellen over hun samenwerking met acht gemeentes, Rijkswaterstaat en provincies.
3 september 2021
#12 Proeftuin Blijdorp: publiek-privaat samenwerken tussen de flamingo’s
Dit project won de WOW publieksprijs voor beste samenwerking in 2021. Lees meer
Voor innovatie is samenwerking nodig én ruimte om te experimenteren. Die ruimte is gevonden in Diergaarde Blijdorp. Hier werken kennisinstellingen, waterschap, gemeente en startups samen aan de oplossingen van morgen. Van een duurzaam plein dat regen opvangt tot energie halen uit bevuild water. Dat is vaak een win-win situatie. Zo kan de Diergaarde bijvoorbeeld hokken schoonmaken met regenwater en heeft de gemeente minder last van oppervlaktewatervervuiling. Dit is nog maar een fractie van de oplossingen die worden getest in Blijdorp, vandaar hun nominatie voor de WOW-prijs 2021.
Luister mee met Lindsey Schwidder (TU Delft), Jaap de Ron (HHSK) en Rene Reusen (Diergaarde Blijdorp).
3 september 2021
#11 Samen slib problemen oplossen: waterschappen maken robuust plan
Een acuut probleem ontstond in de Nederlandse watersector: er was te weinig capaciteit om zuiveringsslib te verwerken. Als we dit slib niet kwijt kunnen, komt het in het oppervlaktewater terecht. Alle 21 waterschappen sloegen de handen ineen voor een Robuust Plan Slibeindverwerking, dat werd gemaakt met het ministerie, overheden en onafhankelijke bedrijven. De stappen die daarmee nu gezet worden, zorgen voor een samenwerking die op lange termijn ook innovatie en duurzaamheid bevordert.
Noor Ney (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier) en Ruud van Esch (Unie van Waterschappen) vertellen hoe zij hun samenwerking op zo’n grote schaal hebben aangepakt, wat uiteindelijke leidde tot hun WOW-prijs nominatie 2021.
3 september 2021
#10 Fundamenteel anders bouwen met IFD voor vaste bruggen
Een representatie van de grond- weg- en waterbouw (GWW) sector werkt aan een nieuwe manier van denken voor het bouwen van vaste bruggen. Daarvoor hebben zij een Nederlands Technische Afspraak (NTA) gemaakt die draait om Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen (IFD). Het doel is om kunstwerken makkelijk aanpasbaar te maken, zodat ze passen binnen verschillende omgevingen. Dat versnelt de bouwtijd, stimuleert hergebruik en voorkomt vroegtijdige sloop zodra de functionele eisen veranderen.
Luister mee met Jacques Montijn van de NEN en Alexander Bletsis van provincie Noord-Holland hoe zij de gehele sector vooruit gaan helpen door het WOW-prijs genomineerde IFD-bouwen te standaardiseren.
3 september 2021
#9 Sectorbreed wegen vergroenen met biobased asfalt: maak kennis met CHAPLIN
Dit project won de WOW juryprijs voor beste samenwerking in 2021. Lees meer
WOW-prijs genomineerde CHAPLIN is een samenwerkingsprogramma dat het voortouw neemt om bitumen in Nederlands asfalt op grote schaal te vervangen door de natuurlijke bindstof lignine. 28 bedrijven, overheden en kennisinstellingen delen hun kennis, faciliteiten en budgetten om te zorgen voor de versnelling van het vergroenen van de wegenbouw. Ongeveer 30% van de uitstoot van Rijkswaterstaat is afkomstig van de wegenbouw. Hier valt dus veel te halen, voornamelijk omdat lignine CO2 vasthoudt, in plaats van CO2 uitstoot!
We zijn te gast bij Universiteit Utrecht hoogleraar biobased economy Martin Junginger, die ons meer vertelt over de techniek, en Jeroen Nagel (RWS) en Joop Groen (Circular Biobased Delta) over hoe de samenwerking gefaciliteerd wordt en hoe ze iedereen in de waardeketen meenemen in hun innovatie.
3 september 2021
#8 Alle wegen, één beleid: Gladheidsbestrijding Zeeland
Geen dingen dubbel doen in gladheidsbestrijding: dat staat centraal in Samenwerkingsverband Gladheidsbestrijding Zeeland. Strooi je niet alleen je eigen, maar ook elkaars wegen, dan krijg je efficiency in de routes. Ga je samen de inkoop en onderhoud van materieel aan, dan heb je veel minder mankracht nodig. Dit alles levert niet alleen een grote kostenbesparing op, maar meer veiligheid voor de weggebruiker. En die doelen brengen de partijen in Zeeland samen, wat een uitstekende aanleiding is voor hun WOW-prijs nominatie.
Sinds 2006 wordt er samen aan de gladheidsbestrijding gewerkt. Dook Musters (Waterschap Scheldestromen) en Rini Donkers (RWS) leggen uit hoe de partijen zijn gegroeid naar de samenwerking zoals die nu is.
3 september 2021
#7 Minder vaak de straat open: provinciebrede planafstemming buitenruimte met AZON
Kosten inefficiëntie en ergernis tot een minimum brengen. Dat is het doel van WOW-prijs genomineerde AZON, oftewel Afstemming Zeeuwse Overheden en Nutsbedrijven. Door lange-termijnplannen voor onder andere werkzaamheden aan riolering, elektriciteits- en waterleidingen met elkaar te delen, zorgen samenwerkingspartners in Zeeland ervoor dat de straat minder vaak open hoeft en inwoners van Zeeland minder overlast ervaren.
Luister deze podcast om te horen hoe de Zeeuwen ervoor zorgen dat het niet alleen nuttig, maar ook echt leuk is om samen te werken. Met als resultaat een optimaal net en een heleboel extra projecten in de slipstream.
3 september 2021
# 6 Klimaatadaptatie op bedrijventerrein Euvelgunne: regenwateroverlast omgedraaid
Op bedrijventerrein Euvelgunne, een plek met veel platte daken en verhard oppervlak, kan regenval zorgen voor veel problemen. Daar heeft WOW-prijs genomineerde Klimaatregelen Euvelgunne een innovatieve aanpak voor bedacht. De gemeente heeft samen met waterschappen, de bedrijvenvereniging en de individuele bedrijven gezorgd dat het regenwater niet meer via de riolering wordt afgevoerd. In plaats daarvan zijn vele afkoppeloplossingen gevonden: aparte inzameling, als grondstof voor jenever, het doorspoelen van wc’s of als het echt niet anders kan: afvoeren naar het oppervlaktewater van de Hunze.
In deze aflevering loopt Carolien langs meerdere vertegenwoordigers en oplossingen op Euvelgunne.
3 september 2021
#5 Een duurzame dijkoplossing: de Prins Hendrikzanddijk op Texel
Met een zandige dijkversterking kun je natuur vóór je laten werken. Maar voor zo’n oplossing heb je samenwerking nodig, en lef. Best lastig met zoveel stakeholders. Zoals de boeren die landbouwgrond achter de dijk niet willen laten aantasten. Bezoekers van de dijk die het gebied willen aanschouwen. Het is een stukje grond waar sentimentele waarde in zit. Het team van overheden, natuurorganisaties en het waddenfonds kreeg het toch voor elkaar bij de Prins Hendrikzanddijk, en won daarvoor de WOW-prijs in 2019.
Project manager Anita Willig is openhartig over de successen en spannende momenten in het project en communicatie adviseur Carmen van de Kort vertelt ons hoe zij zorgde voor goede banden met de omgeving. Luister mee!
25 juni 2021
#4 Hoe RiverGuide met acht overheidsinstanties tot een succesvolle app kwam
Een app bouwen met acht verschillende overheidsinstanties, hoe gaat dat in zijn werk? Dat vertellen Paul van der Maat en Ben Röhner uit de stuurgroep van RiverGuide - een app voor vaarweggebruikers, door vaarwegbeheerders.
Vaarweginformatie uit allerlei hoeken en gaten werd gebundeld en beschikbaar gemaakt voor schippers én het grote publiek. Een beste klus. Het leidde tot een app die gebruikt wordt door bijna een derde van alle binnenvaartschippers, en een nominatie voor de WOW-prijs in 2019 was dan ook verdiend.
Van stroperige besluitvorming tot ambitie voor nog meer samenwerking in de binnenvaart: Paul en Ben blikken trots terug én vooruit in deze aflevering van WOW: de podcast.
28 mei 2021
#3 Innoveren met lef: Praktijkproef Amsterdam test smart mobility toepassingen
Dat de overheid investeert in innovaties is cruciaal, laten Jeannet van Arum, Hans Kramer en Bregje van Beekvelt van Praktijkproef Amsterdam (PPA) in aflevering 3 van WOW: de podcast zien. PPA doet geen reguliere aanbestedingen. Zij zijn namelijk bezig met het alsmaar beter maken van de smart mobility markt en daar is lef voor nodig. Daar zijn samenwerkingen met de markt voor nodig. Maar daar is ook geduld voor nodig... We horen hoe het sinds 2006 met vallen en opstaan is gelukt om de weg beter, veiliger en efficiënter te gebruiken met smart mobility oplossingen. Dé reden voor een WOW-prijs nominatie in 2019.
30 april 2021
#2 Geen brug te ver voor IFD
Meer standaardoplossingen, minder fouten in de grond-, weg- en waterbouw. Dat is de belofte van IFD-principes. Wegbeheerders, ingenieursbureaus en bouwbedrijven hebben hiervoor samengewerkt aan een Nederlandse Technische Afspraak (NTA). Dit biedt kaders waarmee de sector naar vernieuwing kan zoeken. Om uiteindelijk alle bruggen circulair te gaan bouwen! Alexander Bletsis en Wouter de Vries uit de IFD-stuurgroep vertellen je in deze aflevering over hoe zij heel Nederland hiervoor enthousiast gaan maken. In 2019 namen zij deel aan de WOW-prijs.
19 maart 2021
#1 IRP Durgerdam, winnaar juryprijs 2019
Durgerdam: een dijk van een uitdaging voor overheid en burgers. Hoe zorg je ervoor dat burgers gehoord worden? Na grote ophef over een plan voor dijkversterking stond deze vraag centraal. Hieruit ontstond het IRP: een unieke samenwerking tussen verschillende overheden en de inwoners van Durgerdam. Samen gingen zij het gesprek aan om randvoorwaarden voor het gebied op papier te zetten.
Oud dorpsraad voorzitter Marianne van Leeuwen en projectmanager Hester Faber vanuit het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vertellen wat ze van het proces hebben geleerd.