Terugblik Jubileumsymposium NBd De Toekomst van Bewegwijzering

Bord en scherm blijven met elkaar verbonden

Korte samenvatting

Staan er in 2050 nog wel bewegwijzeringsborden langs de weg? Of nemen digitale navigatiesystemen het over? En hoe houden we rekening met zowel conservatieve weggebruikers in een klassieke auto als digital natives in elektrische, zelfrijdende voertuig? Deze en meer vragen kwamen aan bod tijdens het jubileumsymposium van de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd) op 13 maart 2025. Ruim 200 wegbeheerders, beleidsmakers en serviceproviders ontmoetten elkaar in het Provinciehuis Utrecht bijeen om te reflecteren op de toekomst van bewegwijzering in een digitale wereld.

'Bewegwijzering doen we samen,' zo opende Dick Ottevanger, directeur van de NBd, het event. 'Vandaag brengen we alle bewegwijzeringsmensen bij elkaar, iets wat we gewoonlijk zelden doen. Ons tienjarig jubileum is een mooie uitzondering op die regel.’

Secretaris-generaal Jan Hendrik Dronkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukte in zijn toespraak het belang van bewegwijzering in Nederland, waar 18 miljoen inwoners en 20 miljoen toeristen jaarlijks hun weg moeten vinden van A naar B. 'Men dacht een tijdje geleden: Nederland is af. Maar met de energietransitie en de ruimtelijke ordening verandert ook de bewegwijzering.'

Reactie secretaris generaal Jan Hendrik Dronkers op het sympsoium

De reactie van secretaris generaal Jan Hendrik Dronkers van het ministerie van infrastructuur en waterstaat, na afloop van het symposium:

“In Utrecht was ik aanwezig bij het symposium De Toekomst van Bewegwijzering, van de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd). Het is misschien wel een van de meest ‘zichtbare’ clubs van ons land. Elke dag wijzen ze vele miljoenen reizigers in het hele land de weg. In blauw-wit voor automobilisten, rood-wit voor fietsers. Ze bestaan alweer tien jaar. Dat vierden ze met een symposium waarin de blik op de toekomst wordt gericht. Een goede gewoonte vind ik dat: op je verjaardag vooruitkijken. De weg wijzen is een grote kunst. In het complexe, fijnmazige wegennet van ons land de logica naar boven halen, het lijkt vanzelfsprekend, maar is een moeilijke taak. En die is bij de NBd in goede handen. Ze werken daarbij nauw samen met de 362 wegbeheerders in ons land. Je kan je trouwens afvragen hoe belangrijk bewegwijzering in een tijdperk van Google Maps, Garmin, TomTom enzovoort nog is. Ik denk heel belangrijk. Het fysieke domein moet immers altijd overeind blijven, ook als de digitale infrastructuur plat ligt.“

Nieuwbrief NBd

Nog geen NBd Nieuwsbrief abonnee? Meld je dan aan via infonbd@rws.nl met onderwerp: 'aanmelding nieuwsbrief'.

Contactpersoon NBd

Josje Verbeeten

Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBd)

Senior communicatieadviseur

Organisatoren