Terugkijken Infra Lunchlezing schoon en emissieloos bouwen

Video, presentaties en handige links
Bouwvakker aan het werk op de bouwplaats met een kraan en schip op de achtergrond.

Introductie

Op woensdag 5 juni organiseerde we een Infra Lunchlezing over schoon en emissieloos bouwen. Tijdens de lunchlezing werden er praktijkvoorbeelden gedeeld. 

Laden in een tijd van netcongestie: hoe dan?

Gemeente Arnhem is één van de koplopers op gebied van schoon en emissieloos bouwen. De afgelopen jaren heeft de gemeente hier veel ervaring opgedaan in haar projecten. Goede laadinfrastructuur blijkt een belangrijke randvoorwaarde. In tijden van netcongestie blijkt dat niet altijd eenvoudig. Netcongestie betekent letterlijk: file op het elektriciteitsnet. Het treedt op als de volledige capaciteit van het net is bereikt. Sil Polman (senior projectleider) deelt zijn ervaringen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Als opdrachtgever faciliteert de gemeente de laadvoorzieningen. Hierbij werd gekeken naar plekken met capaciteit in de nacht. Een gemeentewerf, markt, industrieterrein of gemaal heeft vaak ruimte op het net. 

Gezamenlijk een zero emissie bouwplaats

Frans van de Werf is in de voorbereiding van projecten betrokken. Hij nam ons mee met zijn ervaring op het gebied van schoon en emissieloos bouwen. Frans werkt bij adviesbureau Infram en is onderdeel van het consortium Ondersteuningsteam SEB (RHDHV, Buck Consultants, Infram - www.opwegnaarseb.nl ). Naast zijn rol in het ondersteuningsteam werkt Frans ook als adviseur Zero Emissie Bouwen voor het project Rijnkade Arnhem waar het waterschap Rijn en IJssel en gemeente Arnhem gezamenlijk een zero emissie bouwplaats hebben. Deze bouwplaats is 100% emissieloos en heeft al 1,45 miljoen kg CO2 equivalent bespaard. Hier is een grote hoeveelheid stroom een randvoorwaarde, gemiddeld 11.000 kWh/week. 

Laadhub voor SEB-projecten

Verder vertelde Erwin Berghuis ons meer over de laadhub, die in de gemeente Arnhem is gebouwd voor SEB-projecten. Welke inzichten heeft dit opgeleverd? En wat kunnen andere opdrachtgevers dan van leren? Erwin is projectleider bij Heijmans Infra. In ieder project wil hij stappen zetten naar een duurzamere bouwsector. Het project snelfietsroute Hugo de Grootstraat in Arnhem is daar een perfect voorbeeld van. In dit project heeft hij de laadfaciliteiten en de emissieloze machines ingeregeld.

Kijk de lunchlezing terug (1 uur)

Sprekers

Sil Polman

Gemeente Arnhem

Senior projectleider

Frans van der Werf

Waterschap Limburg en Infram

Erwin Berghuis

Heijmans

Projectleider

Samenwerkingspartners

Assetmanagement
Infra Lunchlezing Handreiking Veiligheid beweegbare bruggen
Assetmanagement
Terugkijken: Infra Lunchlezing Prognoserapport Vernieuwingsopgave infrastructuur 2.0 
Circulair
Terugkijken: Infra Lunchlezing: Handboek Hout in de GWW
Houten fietsbrug Harderwijk
Vervanging en renovatie
Terugkijken Infra Lunchlezing over duurzaam en circulair beton
Mensen aan het werk op een brug.
Asfalt
Terugkijken Infra Lunchlezing over uitfasering van Hot Mix Asfalt
Man op asfalteermachine aan het werk.
Asfalt
Terugblik Infra Lunchlezing: Geld besparen door duurzaam wegonderhoud
Twee mannen aan het werk met asfalt.
Assetmanagement
Terugkijken Infra Lunchlezing: circulaire meet tools
Voertuigen rijden over de Bergse Maas Brug.