Terugkijken webinar Van projectwerk naar programmatisch werken bij Waterschap Drents Overijsselse Delta

Het eerste webinar in deze reeks

Introductie

Op vrijdag 19 april startte de nieuwe reeks webinars over het klaarstomen van de organisatie voor programmatisch werken. Je kunt hieronder het webinar terugkijken en de presentatie inzien. Ook vind je de antwoorden op de vragen die nog open stonden aan het einde van het webinar. Heb je nog andere vragen aan Marco? Zijn e-mailadres wordt vermeld onder het kopje 'spreker'. Op vrijdag 17 mei wordt de reeks vervolgd met Provincie Noord-Holland als praktijkvoorbeeld.

Webinar terugkijken

Seriematig werken bij WDODelta (3 minuten)

Samenvatting

De infrasector werkt al decennialang als een typische projectenorganisatie. De samenwerking tussen publieke opdrachtgevers en marktpartijen is georganiseerd rondom de realisatie van opdrachten in unieke projecten. De grote vervangings- en renovatieopgave laat zien dat de huidige wijze van werken ontzettend ineffectief is. Steeds vaker blijkt projectmatig werken eveneens een belemmering voor uitdagingen zoals de realisatie van klimaatdoelen en het effectiever en efficiënter beheren van assets. De complexiteit van al deze opgaven kan niet binnen één project ingelost worden. Ook is het erg lastig om binnen individuele projecten innovaties op te schalen.

Over de schutting gekeken bij Scania

Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO) is jaren geleden aan de slag gegaan met ‘programmatisch te werken’. Maar hoe doe je dit? Hoe moet je je organiseren? Welke competenties zijn nodig? En wat kan het waterschap leren van andere organisaties? WDO Delta is o.a op bezoek geweest bij Scania Zwolle waar Scania ‘Lean management inzichten’ gebruikt als basis voor de werkwijze die zij ontwikkeld hebben om over alle processen en projecten regie te kunnen houden. Bij ‘Lean Management’ wordt iedereen betrokken om fouten en verspillingen in het proces te herkennen én te voorkomen. Maar hoe werkt dit in de praktijk?

De verandering teweeg brengen in je eigen organisatie

Marco Heemskerk (teamleider Projectrealisatie, vakgebied Technisch management en Techniek) vertelde tijdens het webinar meer over het bezoek aan Scania. En hij deed verslag over zijn ervaringen van de afgelopen jaren met zijn eigen organisatie. Hij deelde dat programmatisch werken betekent dat je de manier van werken anders moet organiseren. Ontdek hoe je dit strategisch veranderkundig vraagstuk kunt aanvliegen in je eigen organisatie.

Spreker

Marco Heemskerk
Marco Heemskerk
Waterschap Drents Overijsselse Delta
Teamleider Projectrealisatie
Transities
Webinar De organisatie klaarstomen voor programmatisch werken: Havenbedrijf
Transities
Webinar De organisatie klaarstomen voor programmatisch werken: Stedin