Terugkijken: Emissieloos Bouwen - slimmer inkopen en aanbesteden

We sloten het drieluik emissieloos bouwen af met een cruciale vraag om de transitie naar 100% emissieloos bouwen te realiseren: hoe kunnen we als opdrachtgevers slimmer inkopen en aanbesteden? Wat zijn onze sturingsinstrumenten? Wat kunnen we leren van koplopers bij gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat?

Kijk de sessie terug (1,5 uur)

Samenvatting

Eerst deelde Simone Houtman (trekker buyer group Zero Emissie Bouwen) de handreiking zero emissie bouwen waarin je aandachtspunten, instrumenten en praktijkvoorbeelden terugvindt die je inspireren tot de volgende stap. De handreiking wordt binnenkort gepubliceerd en krijg je als deelnemer aan één van de bijeenkomsten emissieloos bouwen toegestuurd zodra die beschikbaar is.

Vervolgens nam Arend van Dijk (Provincie Noord-Holland) ons mee in het innovatieve HOV in ‘t Gooi project. In deze bijzondere samenwerking van provincie, gemeente en ProRail werd een CO2-reductie van 47% gerealiseerd en kreeg het project de Parelprojectenprijs van Duurzame GWW. Dat was de eerste stap richting 100% emissieloos Bouwen. Nu kijken ze al verder. Zoals Arend stelt: ‘Als je iets wilt met duurzaamheid, doe het gewoon! Dan kom je erachter dat er genoeg mogelijkheden zijn.’

Bas Drijvers (gemeente Eindhoven) liet zien wat er gebeurt als je emissieloos bouwen niet als een extra ziet maar als een standaard waar je alleen van afwijkt met goede reden. Dat heeft behoorlijk effect gesorteerd van schilders in elektrische bakfietsen tot steeds meer en groter elektrisch bouwmaterieel. Hij deelt ook de resultaten van een enquête onder aannemers die inzicht geeft in de bereidheid bij de markt om over te stappen naar emissieloos materieel. De ontvankelijkheid blijkt groot, tegelijkertijd zijn er ook beren op de weg, met name voor het grootste materieel.

Christine Everaars en Michelle Rodgers-Jang (Rijkswaterstaat) gaven in de laatste presentatie zicht op hoe je kunt sturen op duurzaamheid in de project, afhankelijk van je ambitieniveau. Hierbij werden drie sturingsmogelijkheden toegelicht.

Vervolgens openden we het panel waarin de volgende vragen langskwamen: kunnen deze succesvolle strategieën voor alle opdrachtgevers werken? Kan Rijkswaterstaat iets leren van de ambitie van gemeenten? Hoe borg je de lessen uit succes projecten in je aanpak?

Een slotwoord van Edwin Lokkerbol (Emissieloos Netwerk Infra) en Dik de Weger (Rijkswaterstaat) daagde markt en overheid uit om samen de volgende stap te zetten. Zoals Edwin stelt ‘’Laten we het niet meer hebben over opdrachtgevers en opdrachtnemers, maar over vragers en aanbieders en kijken hoe we elkaar succesvol kunnen maken.’’

Sprekers

Marco Hofman

Provincie Noord-Holland

Strategisch adviseur beheer

Christine Everaars

Rijkswaterstaat

Adviseur duurzame aanleg en onderhoud

Dik de Weger

Rijkswaterstaat

Programmamanager Transitiepad Bouwplaats en Bouwlogistiek

Bas Drijvers

Gemeente Eindhoven

Strategisch inkoop adviseur

Arend van Dijk

Provincie Noord-Holland

Projectmanager

Edwin Lokkerbol

Platform WOW

Projectleider Assetmanagement en V&R

Michelle Rodgers-Jang

Rijkswaterstaat

Adviseur Innovatie & Markt

Simone Houtman

Omgevingsmanager

Rijkswaterstaat

Zero emissie
Terugkijken Emissieloos Bouwen: wat levert het op in de praktijk?
Zero emissie
Terugblik: Emissieloos Bouwen: te duur of (uiteindelijk) een koopje?