Volledige ontwerpvrijheid bij circulaire en duurzame fiets- en voetgangersbrug over de Donge

In de gemeente Dongen is een nieuwe fiets- en voetgangersbrug gerealiseerd, waarbij veel mogelijk duurzaam en met circulaire materialen is gewerkt.

Projectbeschrijving

De nieuwe brug over de Donge is gerealiseerd met lage milieukosten (MKI), is modulair, heeft minimaal materiaalgebruik en is deels met circulair materiaal uit de oude brug gemaakt. Ook is deze brug in de beheersfase met lage MKI waarden te onderhouden doordat er geen brugdek op zit en het beton van de hoofdconstructie weinig onderhoud vergt. De verharding van het fietspad is doorgetrokken over de brug. Hierdoor is de brug in de winterperiode veiliger doordat deze niet opvriest bij vorst. Ook is de brug gerealiseerd binnen het gestelde budget.

Wat deze procedure onderscheidt van andere aanbestedingen, is dat er in de uitvraag weinig tot geen eisen werden gesteld aan materialisatie en vormgeving. Er is nagenoeg volledige ontwerpvrijheid gegeven op het functioneel niveau vervanging fietsers- en voetgangersbrug van punt A naar punt B middels een object brug. Hiermee wilde de opdrachtgever het marktpotentieel optimaal benutten en de marktpartijen uitdagen om mee te denken in de vraagstelling aangaande de lage milieu impact. Er is wel rekening mee gehouden dat de wijze van uitvragen en de raming in verhouding staan tot een Nationale Openbare Aanbesteding.

Projectdetails

Regio: gemeente Dongen

Samenwerkingspartners: Gemeente Dongen, C-Infra, Martens Beton

Relevant voor: gemeenten en andere overheden

Contactpersonen

Ruud Jansen
Ruud Jansen
Gemeente Dongen
Wegbeheerder
Ineke Andries
Ineke Andries
Gemeente Dongen
Jurist

Bekijk meer inspiratieprojecten