Proeftuin InnovA58

Rijkswaterstaat bouwt langs de A58 de ‘Proeftuin InnovA58’. Op de plek van verzorgingsplaats Kloosters bevindt zich een Living Lab met een testlocatie voor infra-innovatie.

Projectbeschrijving

Rijkswaterstaat bouwt langs de A58 de ‘Proeftuin InnovA58’. Op de plek van verzorgingsplaats Kloosters (tussen Tilburg en Eindhoven) bevindt zich een Living Lab met een unieke, goed zichtbare testlocatie voor infra-innovatie. Het is een onderdeel van het project InnovA58(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).

De proeftuin bestaat op dit moment uit: (1) een innovatiestrook langs de snelweg, (2) een symbiotisch innovatiepaviljoen in oprichting, (3) verzorgingsplaats Kloosters 2.0,  (4) een innovatieterrein en wellicht een 5e: de Low Tech Campus. Deze opzet is praktisch, efficiënt en zichtbaar en daarmee uniek in Europa.

Het uitgangspunt is om innovaties zo veel mogelijk op, aan of rond de weg te testen en monitoren. Zo doen we ervaring op met het testen en implementeren van innovaties in de praktijk. Dat vergroot de kans op succesvolle, structurele toepassingen bij bijvoorbeeld de aanleg en renovatie van snelwegen in het hele land.

Jaarlijks komen nieuwe, duurzame materialen en werkwijzen op de markt voor aanleg en onderhoud van wegen,  verkeersborden en, bijvoorbeeld, waterberging. Rijkswaterstaat test deze innovaties in samenwerking met partners op de nieuwe innovatiestrook langs de A58 voor gebruik. Zodoende krijgen we antwoord op vragen als: Hoe reageert duurzaam asfalt op de Nederlandse seizoenen? Kan een verkeersbord gemaakt van biobased materialen tegen een regenachtig ‘stootje’? In hoeverre kan de snelweg afstromend water zuiveren? Of (hoe) kan een met mos begroeid geluidsscherm bijdragen aan klimaatadaptatie?

Het bouwbedrijf streeft ernaar om dit met zo min mogelijk CO2-uitstoot te doen (emissieloos) onder het motto ‘samen CO2 wegwerken’. In de zomer van 2022 is de innovatiestrook geopend voor verkeer

Projectdetails

Regio: provincie Noord-Brabant

Samenwerkingspartners: Gebr. van Kessel, Rijkswaterstaat, KWS

Relevant voor: gemeenten en provincies

Contactpersoon

Wies Vonck

Rijkswaterstaat

Projectleider Living Lab innovA58

Bekijk meer inspiratieprojecten