CIRCUROAD: Joop Groen en Dineke van der Burg over de WOW-prijs en innovatie door mensenwerk

Interview in het kader van de WOW-prijs 2025

WOW-prijs waardevol podium

De tweejaarlijkse WOW-prijs wordt uitgereikt aan projecten die door samenwerking vernieuwing en verbetering brengen in het weg- en waterbeheer. In 2021 won CHAPLIN de Juryprijs, een initiatief gericht op het verduurzamen van asfalt met biobased bindmiddelen. Inmiddels is het project uitgegroeid tot CIRCUROAD. Joop Groen en Dineke van der Burg delen hun ervaringen en leggen uit waarom de WOW-prijs 2025 een waardevol podium is.

Van Chaplin naar CIRCUROAD: van push naar pull

Joop is programmamanager van het voormalige CHAPLIN en nu van CIRCUROAD: “CHAPLIN begon in 2019 als een project om lignine, een biobased bindmiddel, te gebruiken in asfalt. Hiermee konden we de CO₂-uitstoot tot 50% verminderen en wonnen we in 2021 de WOW-prijs. Toch bleek lignine niet geschikt voor alle asfaltsoorten, zoals ZOAB, en boven een aandeel van 30% was het concept niet robuust. Het consortium koos ervoor om geen grondige onafhankelijke validatie uit te voeren, bijvoorbeeld via het Asfaltkwaliteitsloket. Daarom hebben we het concept aangepast en verder gezocht naar betere oplossingen.”

Door samen te werken met initiatieven als de Nationale Aanpak Biobased Bouwen en Nationaal Platform Duurzame Wegverharding zorgen we dat projecten elkaar aanvullen en versterken.

Joop Groen

CHAPLIN werd omgedoopt tot CIRCUROAD, een consortium gehost door Rijkswaterstaat, waarin overheden, kennispartijen en marktpartijen succesvol samenwerken. Ook de organisatiestructuur veranderde.

Het CIRCUROAD consortium

“Met CIRCUROAD hanteren we een pullbenadering,” vervolgt Joop. “In plaats van een grondstof te pushen, kijken we naar wat de sector nodig heeft. We onderzoeken hoe we de transitie naar biobased en circulair asfalt kunnen versnellen en opschalen, met als einddoel fossielvrij asfalt op alle Nederlandse wegen. We staan open voor innovaties zoals warm mix asfalt, hergebruik van asfaltgranulaat en levensduurverlenging. Door samen te werken met initiatieven als de Nationale Aanpak Biobased Bouwen en Nationaal Platform Duurzame Wegverharding zorgen we dat projecten elkaar aanvullen en versterken.”

Sinds Rijkswaterstaat in 2023 als host aansloot, heeft dit de samenwerking versterkt. “Met hun steun is het consortium breder en slagvaardiger geworden. Daarnaast zijn we er trots op en blij mee dat álle provincies en BouwCirculair, de organisatie die veel gemeenten vertegenwoordigt, ook deelnemer zijn in het consortium.”

Innovatie is mensenwerk

Dineke: “Ik raakte betrokken bij CIRCUROAD via het Transitiepad Duurzame Wegverharding, waar ik vanuit innovatie werkte aan verduurzaming van asfalt. Nu ben ik programmamanager voor CIRCUROAD vanuit Rijkswaterstaat en werk ik nauw samen met Joop, die de overall programmamanager is. Wat CIRCUROAD bijzonder maakt, is dat het draait om mensenwerk. Onze groep is divers: chemici, civieltechnici, ervaren experts en jong talent werken samen. Dat zorgt voor nieuwe perspectieven en energie.

Joop speelt hierin een sleutelrol. Hij weet mensen te verbinden en creëert een goede sfeer. Zonder die dynamiek zou dit consortium niet zo succesvol zijn. Door iedereen stap voor stap mee te nemen in de visie, van inkopers tot producenten, maken we echt verschil.”

Wat CIRCUROAD bijzonder maakt, is dat het draait om mensenwerk

Dineke van der Burg

Joop: “Binnen CIRCUROAD zie je dat mensen bereid zijn om verder te gaan dan hun functieomschrijving, omdat ze er plezier in hebben en zich verbonden voelen met onze missie. Iedere partner heeft daarin een belangrijke rol. Zo zorgt Dineke ervoor dat alles wat nodig is vanuit Rijkswaterstaat op tijd geregeld wordt. Dat is belangrijk, want Rijkswaterstaat is een grote partner, die ons de goede kant op duwt. Daardoor lukken dingen sneller en dat creëert plezier, wat nodig is om vooruit te komen.”

Dineke: “Dit is een heel professioneel consortium, waar veel ambitie en veel plezier samenkomt. Alle vergaderingen, projecten en zelfs onze etentjes zijn interessant en leuk. Dat geeft ontzettend veel energie.”

CHAPLIN won in 2021 de WOW-Juryprijs

Winnen van de WOW-prijs voelt als keurmerk

Joop: “De WOW-prijs in 2021 heeft ons veel zichtbaarheid gegeven, waardoor we meer partijen aan ons hebben kunnen binden. Het prijzengeld van €10.000 hebben we gebruikt om de samenwerking verder te ontwikkelen. Ook al heten we nu geen CHAPLIN meer: zonder die pioniersfase en zonder de steun van het netwerk had CIRCUROAD nu niet bestaan.”

Dineke: “Het winnen van een prijs bij zo’n groot platform als WOW voelt als een keurmerk. Het laat zien dat je project serieus wordt genomen en impact heeft. Plus: tijdens de WOW-dag krijg je de kans om je verhaal te vertellen aan een breed publiek van weg- en waterbeheerders. Dat is waardevol.”

Joop: “Het proces van meedoen is heel pragmatisch. Je hoeft geen uitgebreide rapporten in te dienen. Het draait om het delen van je verhaal en het presenteren van je project aan de jury. Als je werkt aan innovatie, hoort pitchen er toch al bij, dus het is geen verloren moeite.”

Dineke: “De grondstoffentransitie is een enorme opgave. Van elke acht initiatieven slaagt er maar één. Daarom is het belangrijk dat we blijven proberen, innoveren en leren. De WOW-prijs biedt een prachtig podium om projecten, die dit durven aan te gaan, te belonen. Het gaat niet om de omvang van je project, maar om de impact die je maakt en de inspiratie die je biedt.”

CIRCUROAD: de weg naar de toekomst

Joop: “Onze ambitie is om in 2030 minstens 30% van het asfalt in Nederland te voorzien van biobased bindmiddel. We werken met een ingroeimodel waarbij we stapsgewijs naar volledig biobased asfalt toewerken. Het doel is om in 2050 volledig circulair en CO₂-neutraal asfalt te realiseren.”

Dineke: “Daarnaast blijven we openstaan voor nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Innovatie stopt nooit. Het is belangrijk om continu te blijven leren en verbeteren. Dat is precies wat CIRCUROAD doet. Overheden, bedrijven en kennisinstellingen zijn welkom om deel te nemen. Wegbeheerders nodig ik specifiek uit om een weg aan te melden voor de Proeftuin Biobased Asfalt van BouwCirculair.”

Meedingen naar de WOW-prijs 2025?

Lees meer over de WOW-prijs en schrijf jouw project uiterlijk 31 januari in!

Contactpersonen

Joop Groen

CIRCUROAD

Programmamanager

Dineke van der Burg

Rijkswaterstaat

Sr. adviseur innovatie