We voorzien in een behoefte - interview met Marlouke Durville
Marlouke Durville is Hoofdingenieur-directeur (HID) van Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL) bij Rijkswaterstaat. In die rol is ze verantwoordelijk voor het tijdig binnenhalen van alle kennis die geheel Rijkswaterstaat nodig heeft om het werk goed te kunnen doen. Ze vertalen beleid naar uitvoeringsbeleid met praktische kaders om dat beleid in de dagelijkse operatie te kunnen toepassen. Het uitwisselen van kennis en ervaring is daar een belangrijk onderdeel van. Zie daar de link met Platform WOW.
Vakgenoten
Marlouke: "Beheerders van (vaar)wegen en water komen vaak dezelfde uitdagingen tegen, of ze nou bij een provincie, waterschap, rijksoverheid of een gemeente werken. En wat is er nou leuker dan een goed gesprek met een vakgenoot uit een andere organisatie? In de eigen organisatie is het aantal vakgenoten om eens echt dieper mee door te praten vaak heel beperkt. Via Platform WOW kom je collega’s tegen die snappen waar jij mee bezig bent. Ze zijn daar ook nieuwsgierig naar. Dat soort dingen leer je niet uit een boekje of van een website. Ontmoeten en van elkaar leren, daar gaat het om."
Praktijkervaringen
"De grote opkomst bij de activiteiten van Platform WOW is voor mij iedere keer een teken dat we voorzien in een behoefte. Zowel via webinars als bij live bijeenkomsten. We doen sinds een paar jaar veel meer via webinars en dat is enorm aangeslagen. Zo hoeft niet iedere beheerder apart uit te zoeken wat de (on)mogelijkheden zijn van circulair beton of wat de slimme auto’s van de toekomst vragen van de weginrichting. Juist het feit dat niet alleen de theorie wordt besproken, maar ook praktijkervaringen van beheerders die er zelf al mee aan de slag zijn, maakt het waardevol,” vindt Marlouke.
Binden en boeien
Marlouke: “Investeren in Platform WOW blijft belangrijk omdat medewerkers de mogelijkheid krijgen om van ervaren vakgenoten te leren en ervaringen te delen. Mensen uit de praktijk die van elkaar begrijpen waar ze mee bezig zijn. In deze tijd van krapte in de arbeidsmarkt is het een uitdaging om ervaren beheerders te blijven binden en boeien. Via WOW krijgen ze de kans om zich, op een heel efficiënte manier, te blijven ontwikkelen en zo hun kennis up-to-date te houden. Zo blijven ze op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in hun beheerdersvak én doen ze inspiratie op bij vakgenoten. Daar kan geen dure cursus tegen op!”