Interview met Wendy Tan, jurylid WOW-prijs

Wendy Tan is senior docent en onderzoeker bij Wageningen University and Research en richt zich op mobiliteit- en transportvraagstukken. Ook het jureren voor de WOW-prijs staat dit jaar bij haar op de agenda. Alhoewel de WOW-prijs een verzameling is van fantastische praktijkvoorbeelden van samenwerken, is de wetenschappelijke blik van Wendy een hele mooie toevoeging aan het jurypanel. Ben je benieuwd waar zij op gaat letten bij de jurering? Lees dan snel verder.

Je jureert dit jaar voor de WOW-prijs, kun je meer vertellen over jezelf? 

“Ik denk dat mijn positie een beetje afwijkt van de andere juryleden: als onderzoeker bevind ik mij voornamelijk in de wetenschappelijke wereld. Ik ben tien jaar architect geweest in Azië (Indonesië, China, Singapore o.a.) waar ik werkte aan grootschalige projecten. Daar is mijn liefde voor transport en infrastructuur ontstaan. In 2013 heb ik mijn PhD in Amsterdam gehaald met een onderzoek naar stationsgebiedontwikkeling in Nederland, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Ik onderzocht voornamelijk de interactie tussen gebruik van de infrastructuur en de ruimtelijke veranderingen en transformatie daar omheen. De laatste jaren heb ik mezelf meer gespecialiseerd in institutionele innovatie en leervermogen van organisaties en groepen.”

Op welke manier speelt samenwerking een rol?

“Momenteel ben ik kwartiermaker van het onderzoeksprogramma van Stichting Managing Public Space gevestigd bij Wageningen Universiteit, wat een heel goed voorbeeld van praktijk en wetenschappelijke samenwerking is.Samen met andere collega’s vertegenwoordig ik 32 publieke en private organisaties, die door heel Nederland de openbare ruimte beheren, met als doel het vakgebied met de wetenschap te verbinden. Het beheer van de openbare ruimte wordt steeds complexer en vraagt om vernieuwende inzichten en oplossingen van de beheerders. We hebben een nieuwe leergang met drie prachtige vakken op de rails gezet om de toekomstige beheerder op te kunnen leiden. Ik kom net uit de collegezaal waar we het hebben gehad over de nodige governance strategieën voor de ontwikkeling van het Singelpark in Arnhem. Dit is een mooi voorbeeld waar onderwijs, onderzoek en de praktijk samenkomen. Daarbij is er ook ruimte voor de studenten en professionals om samen te innoveren en te experimenteren. Wat kunnen we anders doen om meer synergie uit de samenwerking te halen? 

Wat motiveert je om te jureren voor de WOW-prijs?

“Ik wil op deze manier graag bijdragen aan het vakgebied en toekomstige ontwikkelingen. Met de WOW-prijs zet je de beste projecten en de mensen die daaraan hebben gewerkt in het zonnetje. Dus daar zag ik wel een match. Ik zie het ook als een taak van wetenschappers om hiermee social impact te leveren.”

Waar ga je op letten bij de inzendingen voor de WOW-prijs?

“Ik ga kijken in welke mate innovatie aanwezig is in de samenwerkingsprojecten. Is er sprake van nieuwe technologie of een verbeterd proces? Is het anders dan anders? En levert de innovatie ook meerwaarde voor alle partijen?"

Neem contact op met Wendy

Wendy Tan
Wendy Tan
Wageningen University & Research
Senior docent en researcher