We kunnen elkaar veel vaker kopiëren” - interview met WOW-prijs jurylid Lindy Molenkamp

Lindy Molenkamp is directeur Beheer en Uitvoering bij de provincie Noord-Holland, bestuurslid bij Platform WOW én jureert dit jaar mee voor de WOW-samenwerkingsprijs. We vroegen Lindy waarom lef zo belangrijk is bij samenwerken en waar ze nog meer op let bij het jureren.

Voor de mensen die jou nog niet kennen: wat houdt jouw werk in?

“Ik ben binnen de provincie Noord-Holland als directielid verantwoordelijk voor alles wat valt onder ‘beheer en uitvoering’. Daar zit de aanleg, beheer, onderhoud en exploitatie van natte en droge infrastructuur in, maar ook natuurontwikkeling en bodemsanering. Verder ben ik een enorm voorstander van samenwerking en nagenoeg vanaf het begin van Platform WOW als bestuurslid betrokken, zowel landelijk als regionaal.”

De WOW-prijs draait dit jaar om samenwerkingsprojecten met lef. Waarom is lef zo belangrijk?

“Omdat je, om echt goed samen te werken, uit je comfortzone moet stappen en gaat vertrouwen op een andere partij. In 2010 won ik met mijn directie bij de provincie Overijssel de WOW-prijs voor het project ‘Veilig van kerkplein naar autosnelweg’. Met een regiobrede aanpak van gladheidsbestrijding regelden we als gemeenten, Rijkswaterstaat, provincie dat we elkaars wegen gingen strooien. Dat was efficiënter. Vandaag de dag zeg je misschien: 'wat stelt dat nou voor?' Maar destijds vergde het best wat doorzettingsvermogen om al die partijen bij elkaar te krijgen, afspraken te maken over de zoutopslag en wie wat ging betalen. Plus: er zijn altijd partijen die het liever alleen blijven doen. Als je dan toch durft te zeggen: ‘ik laat mijn eigen werkwijze los en ik vertrouw op jou, een andere partij, dat je iets goeds hebt bedacht,’ dan heb je in mijn ogen nog twee keer meer lef."

We kunnen elkaar veel vaker kopiëren, er is al zoveel goeds bedacht

Lindy Molenkamp

Is kopiëren dan belangrijker dan innoveren?

“Zeker niet, het ene heeft het andere nodig. Ik vind innovatie fantastisch, echter de grootste winst maak je door iets vaker te gaan dóen. Op een gegeven moment wil je een innovatie tot ‘standaard’ verheffen, en hierdoor krijg je weer meer ruimte en tijd om nieuwe dingen te gaan leren en ontwikkelen. Ik vind het belangrijk dat dat besef groeit: dat het niet alleen draait om innovatie, maar ook om het opschalen op een zodanige manier dat het de nieuwe werkelijkheid wordt. Daarvoor moeten we het systeem stapsgewijs van binnenuit veranderen, zowel als overheden als niet-overheden. Zodat we niet alleen nieuwe oplossingen zoeken, maar elkaar ook goed kopiëren. De WOW-prijs heeft daar ook een belangrijke rol in.”

Kunnen projecten van de provincie Noord-Holland zich wel inschrijven als jij jureert?

“Natuurlijk, dan jureer ik op dat onderdeel niet mee. Ik stimuleer mensen altijd om mee te doen met de WOW-prijs, omdat we nou eenmaal veel mooie dingen doen met elkaar. Plus het geeft ook een geweldige energie om die prijs te winnen, dat gun ik iedereen. En zelfs al win je niet, dan ben je in mijn ogen winnaar omdat je kennis deelt en ontvangt. Misschien krijg je dan niet dat geldbedrag, maar dat gevoel, de sensatie om als team in de running te zijn en die trots te delen, dat is ook al victorie."

Als iedereen een grote glimlach op zijn gezicht krijgt, dan weet je: dit is het.

Lindy Molenkamp

Waar ga op letten bij het jureren voor de WOW-prijs?

“Op lef en doorzettingsvermogen in het project uiteraard. Maar ook of overheden met andere partijen samenwerken, zoals aannemers en ingenieursbureau’s. Als er burgers bij betrokken zijn, vind ik dat zeker een pré, voor hen doen we het immers. Verder moet het project toekomstvast zijn, repeteerbaar en kostenefficiënt. Ook circulariteit en CO2-reductie zijn belangrijke criteria voor mij. Maar het voornaamste is voor mij toch het buikgevoel: als iedereen een grote glimlach op zijn gezicht krijgt, dan weet je: dit is het. Misschien kun je het dan nog niet eens uitleggen, maar de emotie is uiteindelijk toch waar het om gaat.”

Lindy Molenkamp

Provincie Noord-Holland

Directeur Beheer en Uitvoering provincie Noord-Holland en regiovoorzitter WOW Noord-Holland

Lindy Molenkamp