Gewoon bijzonder: interview met Dineke Mulderij van de provincie Noord-Holland

Dineke Mulderij is unitmanager Contract- en Projectbeheersing en dagelijks opdrachtgever bij de provincie Noord-Holland.

In onze rubriek ‘Gewoon bijzonder’ zetten we collega’s in het zonnetje. Zij doen ‘gewoon’ hun werk en leveren daarmee een bijzondere bijdrage aan veilige wegen en wateren. Dineke Mulderij is unitmanager Contract- en Projectbeheersing en dagelijks opdrachtgever bij de provincie Noord-Holland.

Het eerste escalatieniveau in projecten

Dineke geeft leiding aan 35 collega’s die binnen de provincie in diverse projectteams werken. Ze begeleidt mensen in hun persoonlijke ontwikkeling: welke stappen kunnen ze maken, waar kunnen ze in groeien en welk project zou de volgende stap kunnen zijn? Daarnaast is ze dagelijks opdrachtgever voor een aantal projecten. Een mooie mix vindt ze zelf. “Als opdrachtgever ben ik het eerste escalatieniveau. Als er gedoe is, onderzoek ik samen met de projectmanager de bestuurlijke impact, welke strategie het handigst is en welke scenario’s we aan de bestuurder voorleggen. In dit deel van mijn werk word ik echt volop betrokken bij de inhoud.”

Ik denk mee in projecten, geef richting en bepaal samen met het projectteam de koers.

Dineke Mulderij

Vervanging van de Cruquiusbrug

Dineke Mulderij staat bij een geopende brug.Vanuit haar rol als dagelijks opdrachtgever is Dineke bovendien vaak als een soort haarlemmerolie met verschillende overheden en andere organisaties bezig. Vooral als de betrokken partijen het niet gewend zijn om integraal aan één project of gebied te werken. “De vervanging van de Cruquiusbrug,  een van de belangrijkste projecten in mijn portefeuille, wordt door de provincie beschouwd als een icoonproject met duurzame ambities. We werken hierin onder andere samen met de Vervoerregio Amsterdam, de gemeenten Heemstede en Haarlemmermeer. Met ieder hun eigen opgave, waaronder het realiseren van een fietsonderdoorgang voor de gemeente Haarlemmermeer. De verschillende eisen en kaders moeten uiteindelijk op elkaar aansluiten.”

Wanneer er wrijving ontstaat, kom ik om de hoek kijken: wij willen dit, jullie willen dat. Welke afspraken gaan we met elkaar maken?

Dineke Mulderij

Vastbijten in complexe vraagstukken 

Dineke Mulderij staat langs de weg en achter haar rijdt een rode bus.Op dit moment bijt Dineke zich vast in een vraagstuk rondom de Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding station Beverwijk. Daarvan is bekend geworden dat ProRail de beoogde buitendienststelling, die nodig is voor het realiseren van de verbinding, niet gaat halen. “Deze ontwikkeling heeft direct impact op ons project. Het projectteam en de gemeenten die hierbij betrokken zijn, werken in samenspraak met mij de scenario’s uit. Welke richting of aanpak we ook kiezen; het brengt risico’s met zich mee. Of levert kansen op. Het is mijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat er een goed stuk komt op basis waarvan de bestuurder een beslissing kan nemen. Ik vind dit een interessant proces: met elkaar de meest uiteenlopende ideeën bedenken, het betrekken van de juiste mensen en het uitlijnen van alle stappen.”

De WOW-prijs gewonnen

Een van de hoogtepunten uit Dineke haar carrière bij de provincie is het winnen van de WOW-prijs. “In 2010 won ik de prijs met het project Baggertubes. Zo gaaf! Ik was destijds projectleider van dit innovatieproject. We realiseerden een oplossing voor natuurvriendelijke oevers door geotextiele tubes te vullen met baggerspecie. Er waren sceptici die dachten dat het nooit zou werken, maar het ligt er nog steeds!” 

Lastige gesprekken 

Alhoewel Dineke een uitdaging niet uit de weg gaat, in tegendeel zelfs, zijn er soms ook moeilijke momenten in haar werk. Vooral tijdens pittige escalatiegesprekken. “Ik heb regelmatig rond de tafel gezeten waarin het om grote bedragen ging. De belangen werden zo groot dat het mij persoonlijk kwalijk werd genomen dat wij niet akkoord gingen met de onderbouwing van het meerwerk. Dat vond ik heel vervelend. Vanuit mijn optiek zitten we als professionals aan tafel en gaat het erom dat je altijd helder en transparant onderbouwt waarom bepaalde kosten wel of niet worden vergoed. Het benoemen van mijn grenzen heeft toen geholpen om de zakelijke verstandhouding op een prettige manier voort te zetten.”

Neem contact op met Dineke

Dineke Mulderij

Provincie Noord-Holland

Unitmanager Contract- en Projectbeheersing en dagelijks opdrachtgever

Dineke Mulderij