Interview met Charlotte van Luling: licht op de Utrechtse N-wegen

Gewoon bijzonder: licht op de Utrechtse N-wegen

In de Week van de WOW-factor 2022 trappen we onze nieuwe rubriek ‘Gewoon bijzonder’ af. Daarin zetten we collega’s in het zonnetje, die iedere dag ‘gewoon’ hun werk doen en daarmee een bijzondere bijdrage aan veilige wegen en wateren leveren. Deze keer spreken we Charlotte van Luling. Als assetbeheerder openbare verlichting zorgt zij ervoor dat de openbare verlichting op de N-wegen in de provincie Utrecht optimaal functioneert.

Charlotte houdt zich in haar werk voornamelijk bezig met het waarborgen van de veiligheid. “We verlichten alleen daar waar het echt nodig is, zoals bij een kruispunt of gevaarlijke bocht. Het is heel vervelend en onveilig voor weggebruikers als het op die plekken donker is. Als er lampen stuk gaan, moeten we dus direct actie ondernemen.”

Zijn er lampen stuk? Dan ga ik pas naar huis als ze gemaakt zijn.

Charlotte van Luling

Ledarmaturen en dimregime

Naast het oplossen van storingen en calamiteiten schrijft Charlotte bestekken voor de openbare verlichting (OVL) en werkt ze aan het meerjaren onderhouds- en investeringsplan. Ook kijkt ze hoe ze nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid kan toepassen. “Op dit moment vervangen we alle armaturen door ledarmaturen. Daarnaast hebben we om energie te besparen een dimregime: we gebruiken de minimale lichtsterkte waarbij het nog veilig is om te rijden.” Nieuwe innovaties volgt Charlotte op de voet. “Ik ben erg enthousiast over een nieuw armatuur dat van 100 procent gerecycled aluminium is gemaakt. Ik wil uitzoeken of dit iets is dat wij op termijn kunnen inzetten.”

Mensenmens

Charlotte van LulingAls mensenmens is Charlotte helemaal op haar plek in haar functie. “Het samenspel met collega’s, marktpartijen en politiek vind ik heel leuk. Ik ben echt de spil in de organisatie en zit met iedereen aan tafel.” Daarnaast vindt ze het heel prettig om in teamverband te werken. “We kunnen altijd bij elkaar binnenlopen als we hulp nodig hebben. En als ik een keer ziek ben, weet ik dat mijn collega’s zorgen dat alles goed blijft lopen. We zijn een heel hecht team. Dat zie je toch steeds minder na Corona, mensen zijn veel meer op eilandjes gaan werken.”

De weginspecteurs zijn mijn ogen en oren op de weg. Als het nodig is, kan ik altijd even met hen meerijden naar een storing.

Charlotte van Luling

Ook zou Charlotte haar werk niet kunnen doen zonder de weginspecteurs. “Ik zit voor 90 procent van de tijd achter mijn bureau, dan is het heel belangrijk de verbinding met de praktijk te houden. De weginspecteurs zijn mijn ogen en oren op de weg, zij komen meerdere keren per dag over onze wegen. Als het nodig is, kan ik altijd even met hen meerijden naar een storing. Meekijken met de praktijk is ontzettend leuk en leerzaam.”

Advies bij projecten

Charlotte ziet de noodzaak van goede samenwerking, ook buiten haar eigen team. “Ik heb veel contact met projectteams tijdens de voorbereidings- en uitvoeringsfase van een nieuw project. Zij vragen me regelmatig feedback te geven op de verlichting in hun plannen. Dan geef ik bijvoorbeeld aan dat bepaalde lichten beter in de binnen- dan in de buitenbocht geplaatst kunnen worden. Of dat ze in een bepaald gebied vleermuisvriendelijk licht moeten gebruiken.” 

Intercollegiaal overleg met andere gemeenten en provincies helpt om anders te kijken naar bepaalde problemen.

Charlotte van Luling

Anders kijken

En samenwerking buiten de provincie Utrecht? “We hebben eens in de 3 maanden intercollegiaal overleg, dan komen al mijn vakgenoten van andere provincies en gemeenten samen. ‘s Middags sluiten ook leveranciers en aannemers aan. Je merkt dan dat je vaak dezelfde knelpunten tegenkomt en hoort hoe anderen daarmee omgaan. Dat helpt je anders te kijken naar bepaalde problemen en brengt je op nieuwe ideeën.”

Meer informatie

Charlotte van Luling

Provincie Utrecht

Assetbeheerder openbare verlichting

Charlotte van Luling

Over Platform WOW

Platform WOW brengt beheerders van de weg, vaarweg en het water samen. Wil jij een werkwijze, project of kennis uit de praktijk delen, waar andere beheerders hun voordeel mee kunnen doen? Of ben je benieuwd naar de kijk van andere beheerders op een vraagstuk waar jij mee worstelt? Wij helpen je met alles wat bij het opzetten van een online en offline bijeenkomst komt kijken.

Neem contact met ons op