Interview met Sander Lubberhuizen, aanjager van circulaire openbare ruimte

Gewoon bijzonder: bijdragen aan de circulaire economie

In de Week van de WOW-factor 2022 trappen we onze nieuwe rubriek ‘Gewoon bijzonder’ af. Daarin zetten we collega’s in het zonnetje, die iedere dag ‘gewoon’ hun werk doen en daarmee een bijzondere bijdrage aan veilige wegen en wateren leveren. Deze keer spreken we Sander Lubberhuizen, (verander)manager bij Stadsingenieurs, het ingenieursbureau van de gemeente Enschede. “Ik vind het fantastisch om als overheid met innovatieve oplossingen bij te dragen aan de circulaire economie.”

Sander Lubberhuizen geeft leiding aan bijna 30 civieltechneuten. “Bij de Stadsingenieurs maken we de openbare ruimte van Enschede. De aanleg van rotondes, een kruispunt of een klimaatadaptieve inrichting: wij bereiden de werkzaamheden voor en laten ze buiten uitvoeren. Ons werk draagt bij aan de grote transities, zoals een 100 procent circulaire economie in 2050.”

Impactvol werk

Sander werkt graag voor de overheid en heeft de grote ambitie om het duurzaamste gemeentelijke ingenieursbureau van Nederland te worden. “Ik kan in mijn rol binnen de overheid veel beter het verschil maken. Als ik de opdracht niet geef om iets duurzamer uit te voeren, verandert er niks. Door als launching customer op te treden, kunnen we onze inkoopkracht inzetten voor de ontwikkeling en toepassing van innovaties. Ik bepaal wat er gemaakt gaat worden en kan zo échte impact maken.”

Door als launching customer op te treden, kunnen we onze inkoopkracht inzetten voor de ontwikkeling en toepassing van innovaties.

Infocaster.PlatformWOW.Web.Models.Pages.Image Sander Lubberhuizen

De markt opschudden

Op dit moment legt Sander de laatste hand aan een raamcontract voor de inkoop van betonproducten, dat volgens hem de hele markt behoorlijk zal opschudden. “Met dit contract zorgen we ervoor dat betongrondstoffen die al van ons zijn, van ons blijven.”

Sander Lubberhuizen op een stapel grindSander geeft het voorbeeld van een trottoir dat vernieuwd moet worden. “Die tegels hebben we als overheid ooit al eens gekocht. Nu moet ik een aannemer betalen om ze te laten afvoeren en te verwerken. En ik moet nieuwe tegels kopen. Op het moment dat de aannemer de tegels meeneemt, ben je ook het eigendom van de deze zuivere grondstof kwijt. Met het nieuwe raamcontract willen we bij de aankoop van de nieuwe tegels de leverancier verplichten om de oude tegels te hergebruiken. De betonleverancier heeft dan geen nieuw grind en zand nodig en moet aantonen dat hij van ons vrijgekomen puin nieuwe tegels maakt. Circulairder kan ik het niet maken.”

Gemeente Amersfoort heeft inmiddels ook zo’n contract op de markt gebracht. “We hoeven het wiel dus niet opnieuw uit te vinden. We leren van van hun successen en fouten en komen dan met een 2.0-versie. De verwachting is dat we ons contract begin 2023 gaan publiceren. We willen de komende 4 jaar naar 100 procent recycling van onze oude betonmaterialen.”

We willen de komende 4 jaar naar 100 procent recycling van onze oude betonmaterialen.

Infocaster.PlatformWOW.Web.Models.Pages.Image Sander Lubberhuizen

Speedboot voor de mammoettanker

Wat maakt Sander goed in zijn werk? “Ik kan energie aanwakkeren en mensen in beweging krijgen. Je kunt mij zien als de speedboot die voor de mammoettanker uitvaart. Ik heb de vrijheid om te experimenteren met innovaties en breng de boel in beweging. Omdat ik veel wendbaarder ben, kan ik makkelijker fouten maken en die ook snel corrigeren. Maar alleen kom ik nergens. Het is heel belangrijk de omgeving mee te krijgen, zeker als het om verandering gaat. Want dat vinden veel mensen lastig. In mijn rol loods ik de organisatie als het ware naar de vernieuwing toe.”

Meer informatie

Sander Lubberhuizen
Sander Lubberhuizen
Gemeente Enschede
Manager Stadsingenieurs, circulariteit & energietransitie