Online editie Stockholm Junior Water Prize

Waar normaal de Stockholm Junior Water Prize bestaat uit een week vol presentaties, excursies en natuurlijk de Award Ceremony, vond dit jaar een online editie plaats.

Nikki van Haasteren (20) en Elise Hornstra (19) mochten dit jaar Nederland vertegenwoordigen tijdens deze internationale werkstukken wedstrijd voor waterinnovatie.

Afkijken van de natuur

Nikki en Elise, winnaars van de Dutch Junior Water Prize in 2020, hebben in hun project gekeken naar Biomimetica: de natuur als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe technische oplossingen. Ze hebben dit toegepast op het filteren van water en kwamen tot de conclusie dat een combinatie van wetlands, filtersysteem in de nieren en filtratie door sedimentatie het beste werkt.

Top tien

Nu de Stockholm Junior Water Prize online moest plaatsvinden, werden jury presentaties met alle 29 deelnemende landen ingewikkeld. Daarom koos de organisatie ervoor een top 10 te selecteren, die hun projecten mochten presenteren aan de jury. Nederland werd helaas niet geselecteerd, maar maakte nog wel kans op twee andere prijzen: Diploma of Excellence en de Public Choice Award. Deze laatste prijs was nieuw geïntroduceerd dit jaar.

Niki en Elise met vlag

Award Ceremony

De Award Ceremony vond dinsdag 25 augustus, online, plaats. De vlaggenparade, de opening van de Award Ceremony waarbij elke deelnemer met de vlag van het desbetreffende land zwaait, kwam ook in de online editie terug. Bangladesh won de Public Choice Award, U.S.A. ging er met het Diploma of Excellence vandoor. Kroonprinses Victoria van Zweden mocht de hoofdprijs van 15.000 dollar uitreiken aan het winnende team van Japan. Hiroki Matsuhashi en Takuma Miyaki hebben in hun project gekeken naar Ta-Ta-Ki: een traditioneel Japanse manier om grond te verstevigen, zodat reenwater niet wegspoelt, maar goed opgenomen kan worden in de grond.

Dutch Junior Water Prize

Ook volgend jaar zal er weer een nieuwe editie van de Dutch Junior Water Prize plaatsvinden. Dit is een werkstukken wedstrijd voor het beste idee op gebied van waterinnovatie. Tevens is dit de voorronde voor de internationale finale in Stockholm. De finale vindt volgend jaar plaats op 9 april 2021, inschrijven kan uiterlijk 28 februari 2021 via www.dutchjuniorwaterprize.nl. De Dutch Junior Water Prize wordt georganiseerd door het onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden.

Elise en Niki