Vakidioten: column van programma- en regioadviseur Jetske Eefting

Gewetensvraag: ben jij een vakidioot? Ik gok van wel. De definitie zegt dat een vakidioot iemand is, die alleen verstand heeft van of kan meepraten over dingen binnen het eigen vakgebied. Een definitie van begin 20e eeuw en -volgens mij - echt niet meer van deze tijd.

De vakidioot van nu is iemand die oprecht betrokken is bij wat er binnen zijn vakgebied gebeurt, die met passie werkt, maar ook iemand die zichzelf en anderen uitdaagt, die anderen opzoekt, die feedback geeft en krijgt. Iemand die wil samenwerken, die wil delen en die wil ontmoeten.

De uitdagingen in weg- en waterbeheer zijn niet mals. Veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Dat betekent wat voor de manier waarop jij jouw werk doet en de manier waarop je de dingen organiseert. Als echte vakidioot moet dat wat met je doen. Je wilt in staat zijn hierop mee te bewegen en werkt daar keihard voor. Dit type mens zie ik ontzettend veel in het netwerk van Platform WOW. En ik zie dat het platform voor die mensen werkt.

Het verschil maken

Tegelijkertijd moeten we de jeugd blijven vinden. Mensen met verse kennis en een nieuwe kijk op dingen. Mensen die beperkingen omzetten in mogelijkheden en daarbij de bulk aan kennis en ervaring van vakidioten op waarde schatten. Zodat we daar generaties verder nog steeds profijt van hebben. Het is een continue uitdaging om deze mensen te interesseren voor opleidingen richting weg- en waterbeheer. Ook daar zie ik Platform WOW de goede dingen in doen.

Initiatieven als de Dutch Junior Water Prize en de Eureka!Cup gaan namelijk over meer dan een leuke prijs uitreiken. We brengen kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met de uitdagingen en mogelijkheden die weg en water bieden. We laten ze op een speelse manier zien dat ook zij verantwoordelijkheid kunnen nemen en een verschil kunnen maken. En dat het ondertussen nog leuk is ook. Die positieve boodschap wakkert interesse in het vakgebied aan, het versterkt ons imago. En mogelijk verwelkomen we ze ooit als samenwerkingspartner of als collega. Als trainee in het ROKT-programma Civiele Techniek in Overijssel bijvoorbeeld, waarvoor op dit moment die prachtige vacature open staat (deel deze dan ook gerust in je netwerk).

Werken met vakidioten: Een voorrecht

Sinds kort maak ik onderdeel uit van het programmabureau van Platform WOW. Het platform dat initieert, faciliteert en stimuleert, zodat jij als vakidioot je ding nog net een stukje beter of makkelijker kunt doen. En door jouw vak-passie, jouw wil om samen te werken, te leren en te veranderen, vind ik het een voorrecht hier aan de slag te gaan. Ik ga niet alleen uitvoering geven aan het scala aan activiteiten en de focusthema’s, maar zet me ook in om de behoeftes in ons netwerk scherp te krijgen. Want alleen door te blijven doen wat het netwerk nodig heeft, blijven we als platform meerwaarde leveren.

Ik wil hierover met velen van jullie het gesprek aan gaan de komende tijd. Dus...neem deel aan een webinar, schrijf je in voor een Meeloopdag, ding mee naar de WOW-prijs of schuif aan bij een kampvuur op de WOW-dag in september. We ontmoeten elkaar.

Jetske Eefting

Programma- en regioadviseur Platform WOW