Infra Lunchlezing schoon en emissieloos bouwen

Laden in een tijd van netcongestie: hoe dan?

Inhoud lunchlezing

Op woensdag 5 juni kun je deelnemen aan de Infra Lunchlezing over schoon en emissieloos bouwen. Dit is een vervolg op de Infra Dialoog op 30 mei waar in kleine groepen kennis wordt uitgewisseld op dit thema. Tijdens de lunchlezing worden er praktijkvoorbeelden gedeeld. 

Laden in een tijd van netcongestie: hoe dan?

Het programma Schoon en Emissieloos Bouwen maakt zich sterk voor een succesvolle transitie naar schoon en emissieloos bouwen in 2030 en daarna. In samenwerking met medeoverheden, marktpartijen en kennisinstellingen wordt gewerkt aan één aanpak voor de hele bouwsector.

Gemeente Arnhem is één van de koplopers op gebied van schoon en emissieloos bouwen. De afgelopen jaren heeft de gemeente hier veel ervaring opgedaan in haar projecten. Goede laadinfrastructuur blijkt een belangrijke randvoorwaarde. In tijden van netcongestie blijkt dat niet altijd eenvoudig. Netcongestie betekent letterlijk: file op het elektriciteitsnet. Het treedt op als de volledige capaciteit van het net is bereikt. Sil Polman (senior projectleider) deelt zijn ervaringen aan de hand van praktijkvoorbeelden. Vragen die in de lunchlezing aan bod komen zijn:

  • Hoe start je met schoon en emissieloos bouwen?
  • Waar moet je rekening mee houden?
  • Tegen welke knelpunten loop je aan en hoe kan je dit oplossen?

Gezamenlijk een zero emissie bouwplaats

Frans van de Werf is in de voorbereiding van projecten betrokken. Hij neemt ons mee met zijn ervaring op gebied van schoon en emissieloos bouwen. Frans van der Werf werkt bij adviesbureau Infram en is onderdeel van het consortium Ondersteuningsteam SEB (RHDHV, Buck Consultants, Infram - www.opwegnaarseb.nl ). Frans is sinds 2019 actief met verschillende SEB aanbestedingen en realisatie-projecten waarin zero emissie materieel wordt ingezet. Naast zijn rol in het ondersteuningsteam werkt Frans ook als adviseur Zero Emissie Bouwen voor het project Rijnkade Arnhem waar het waterschap Rijn en IJssel en gemeente Arnhem gezamenlijk een zero emissie bouwplaats hebben.

Laadhub voor SEB-projecten

Verder vertelt Erwin Berghuis ons meer over de laadhub, die in de gemeente Arnhem is gebouwd voor SEB-projecten. Welke inzichten heeft dit opgeleverd? En wat kunnen andere opdrachtgevers dan van leren? Erwin is projectleider bij Heijmans Infra. In ieder project wil hij stappen zetten naar een duurzamere bouwsector. Als lid van het transitieprogramma Emissieloos Bouwen helpt hij Emissieloos bouwen te integreren binnen alle projecten van het regiobedrijf van Heijmans Infra. Het project snelfietsroute Hugo de Grootstraat in Arnhem is daar een perfect voorbeeld van. In dit project heeft hij de laadfaciliteiten en de emissieloze machines ingeregeld.

Praktische informatie

Locatie
Online
Evenementdatum
5 juni 2024
Tijd
12.30 - 13.30 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Infraprofessionals

Programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB)

Schoon en emissieloos bouwen draagt bij aan doelen en ambities op het gebied van stikstof, CO₂ en fijnstof. Dat is niet alleen belangrijk voor de natuur, het klimaat en onze gezondheid, maar ook voor de voortgang van bouwprojecten. We gaan in op de meerwaarde die bewoners en aannemers concreet en direct ervaren.

Het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) helpt o.a. gemeenten om alle intern betrokkenen te verbinden en met SEB te beginnen. Er is financiële ondersteuning voor zowel overheden als bedrijfsleven. Als gemeenten het convenant SEB op 1 juli tekenen, kunnen ze daarmee in 2025 financiële steun aanvragen.

Inmiddels ondertekenden het Rijk, 21 waterschappen, 12 provincies, 12 gemeenten en verschillende branchepartijen het convenant SEB en gaan daarmee stapsgewijs werken aan de inzet van emissieloos materieel. Samenwerking van de overheden met de markt is essentieel voor het slagen van de transitie.

Sprekers

Sil Polman

Gemeente Arnhem

Senior projectleider

Frans van der Werf

Waterschap Limburg en Infram

Erwin Berghuis

Heijmans

Projectleider

Samenwerkingspartners