Webinar Innoveren en digitaliseren in de watersector

Overleg - Vitens

Dit is de derde aflevering in de water webinarreeks Think Big, Act Small, waarin verschillende sprekers uit de praktijk presenteren hoe zij in een wateruitdaging bij de kop pakken.

Jantienne van der Meij, directeur TKI Watertechnologie, vertelt over het Groeiplan Watertechnologie. Dit plan zet in op groei in het verdienvermogen en de arbeidsproductiviteit, zowel voor de watertechnologiesector als voor de watergebruikende sectoren. Het is een antwoord op de toenemende waterschaarste, waar ook in Nederland al sprake van is.

Jantienne stelt dat in Nederland ook een watertransitie nodig is, naast de breed bekende energietransitie. Het Groeiplan Watertechnologie is een niet eerder vertoonde samenwerking van maar liefst 600 partijen in de Nederlandse watersector, die de komende jaren ruim 340 miljoen euro gaan investeren in vier programma’s en twee werkpakketten. ‘Waterbehandeling 4.0’ en ‘Digitalisering’ maken hier onderdeel van uit. Komend voorjaar schrijven zij twee subsidieregelingen uit voor marktpartijen die werk willen maken van waterinnovaties.

Joukje Keuning, is programma manager Infra2025 bij Vitens. Dit is met 93 productielocaties het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. In haar rol werkt zij actief aan de digitalisering van de organisatie, onder andere door middel van Digital Twins. Ze bouwen aan verschillende ‘tweelingen’, digitale modellen voor de productie, distributie en verdeling van water. De Digitals Twins stellen Vitens in staat om hun systeem te monitoren, de waterverdeling te moduleren  én ook als opleidingstool met een flight simulator voor nieuwe medewerkers.

Praktische informatie

Locatie
Teams
Evenementdatum
13 oktober 2023
Tijd
09.00 - 10.00 uur
Kosten
geen
Doelgroep
Iedereen met interesse in waterbeheer
Contactpersoon WOW
Rudy van Beurden
Presentator

Sprekers

Jantienne van der Meij

TKI Watertechnologie

Directeur

Joukje Keuning

Vitens

Program Manager Infra 2025