Symposium Machinerichtlijn Beweegbare Bruggen

Introductie

Hierbij nodigen we je uit voor het live symposium op vrijdag 16 september over de machinerichtlijn voor beweegbare bruggen 'Op naar gesmeerde toepassingen'. Om ervoor te zorgen dat elke beweegbare brug op dezelfde wijze aantoonbaar veilig is hebben verschillende overheden (o.a. Provincie Groningen, Noord- en Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam en Amsterdam) samen met CROW het initiatief genomen om een interpretatie van de machinerichtlijn te schrijven. Lees hieronder meer over dit initiatief en schrijf je in via de oranje button.

Dit symposium wordt door Platform WOW, de werkgroep (CROW en overheden) en Platform Bruggen georganiseerd.

Praktische informatie

Locatie
Noord-Holland / Haarlem (n.n.t.b.)
Evenementdatum
16 september 2022
Tijd
13.30 - 17.00 uur (globale tijden)
Kosten
Geen
Doelgroep
Professionals betrokken bij beweegbare bruggen van overheden, bedrijven en kennisinstellingen
Contactpersoon
Romana Oosterbeek
Romana Oosterbeek
Eventmanager en communicatieadviseur

Resume: wat speelt er?

Machineveiligheid is een essentieel onderdeel als het gaat om de veiligheid van beweegbare bruggen. Een beweegbare brug wordt als machine gezien en valt hierdoor onder Europese wetgeving van de machinerichtlijn. Deze Europese wetgeving stelt dat een risicobeoordeling en risicoanalyse dient plaats te vinden, maar treedt niet verder in detail. Hierdoor wordt op verschillende wijze gehandeld door verschillende overheden.

Waar staan we nu: een nieuwe interpretatie van de richtlijn

Om ervoor te zorgen dat elke beweegbare brug op dezelfde wijze aantoonbaar veilig is hebben verschillende overheden (o.a. Provincie Groningen, Noord- en Zuid-Holland, Gemeente Rotterdam en Amsterdam) samen met CROW het initiatief genomen om een interpretatie van de machinerichtlijn te schrijven. Achter de schermen werkt de werkgroep 'Compliance Machineveiligheid Beweegbare Bruggen' hard aan een gedegen oplossing. Op dit moment (medio juli) ligt er een 90% versie van de hernieuwde interpretatie (een document van circa 35 pagina’s).

Kijk het webinar terug

Op vrijdag 8 juli organiseerde Platform WOW samen met provincie Noord-Holland, CROW en Platform Bruggen een webinar waarin er een update wordt gekeken over de ontwikkelingen van de werkgroep. Ook vertelde Paul Waarts hoe de provincie Noord-Holland omgaat met dit onderwerp en lichtte professor Ira Helsloot een tipje van de sluier op over zijn onderzoek. In opdracht van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Groningen en de gemeente Rotterdam heeft Crisislab onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid van beweegbare bruggen in Nederland. 

Bekijk de opname en de presentatie

Het symposium

Tijdens deze middag wordt de concept versie van de hernieuwde interpretatie gepresenteerd en gaan we gezamenlijk op interactieve wijze met deze richtlijn aan de slag door middel van een serious game. Door de do’s en dont’s met elkaar te ervaren leren we hoe we samen een stap naar meer uniformiteit en efficiency zetten met behoud van de veiligheid. De input van de bruggensector is hard nodig: breng daarom jouw kennis en ervaring in tijdens deze middag. Deze input wordt meegenomen in de afronding van het document en wordt naderhand aangeboden aan iedere beheerder.

Lindy Molenkamp, directeur Beheer en Uitvoering bij provincie Noord-Holland en bestuurslid van Platform WOW opent de bijeenkomst en deelt haar blik op dit thema. Daarna presenteert professor Ira Helsloot zijn onderzoek: ‘Nóg meer investeren, een brug te ver?’ uit maart 2022. Helsloot deed onderzoek naar proportioneel veiligheidsbeleid bij beweegbare bruggen. Bekijk het onderzoeksrapport.

Programma

  • Netwerkmoment: ontmoet vakgenoten. 
  • Opening door Lindy Molenkamp 
  • Professor Ira Helsloot over veiligheid van beweegbare bruggen
  • Presentatie concept versie van de hernieuwde interpretatie door de werkgroep
  • Serious Game: het ervaren en toepassen van de hernieuwde interpretatie
  • Afsluiting symposium: wat worden de volgende stappen? 
  • Netwerkborrel

Werkgroep CROW

Wil je de werkgroep 'Werkgroep Compliance Machineveiligheid Beweegbare Bruggen' en hun ontwikkelingen op de voet volgen? Je kunt volger worden van de werkgroep via Platform Bruggen. Ook kun je contact opnemen met het secretariaat van CROW als je professionele belangstelling hebt om aan de brede werkgroep plaats te nemen. 

Ga naar de werkgroep

Samenwerkingspartners