Ruimte voor zeespiegelstijging: de Consortiumaanpak

Ruimte voor zeespiegelstijging: de Consortiumaanpak is genomineerd voor de WOW-prijs 2025. Op deze pagina vind je meer informatie over het samenwerkingsproject. Op 15 april kun je ook deelnemen aan het webinar.
De Consortiumaanpak
Zeespiegelstijging vormt een bedreiging voor de leefbaarheid van Nederland. Om hierop voorbereid te zijn is het noodzakelijk om in ruimtelijke ontwikkelingen, zoals de woningbouw en energietransitie, nu al rekening te houden met toekomstige maatregelen. Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging heeft daarom samen met de Topsector Water en Maritiem en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het initiatief genomen om drie oplossingsrichtingen voor de lange termijn uit te werken: Meebewegen, Beschermen en Zeewaarts. De uitwerkingen maken duidelijk waar in de toekomst welke maatregelen nodig zijn, hoe haalbaar die zijn, en welke ruimte we daarvoor moeten reserveren.
Uitwerking van dit grote maatschappelijke vraagstuk is uiterst complex en vraagt om transdisciplinaire samenwerking van topexperts vanuit verschillende disciplines en soorten organisaties met overzicht over alles wat hierbij komt kijken. Een grote uitdaging was daarbij om een model te vinden om al deze partijen te kunnen laten samenwerken en financieren binnen aanbestedingsregels. Hiervoor is een nieuwe samenwerkingsvorm ontwikkeld: de ‘Consortiumaanpak’. De Consortiumaanpak blijkt een effectieve manier om samen te werken aan dit soort grote maatschappelijke vraagstukken. Inmiddels wordt de aanpak ook toegepast in het nieuwe programma Ruimte voor de Rivier 2.0.
Waar werken jullie aan?
Zeespiegelstijging vormt een bedreiging voor de leefbaarheid van Nederland. Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging heeft daarom, samen met de Topsector Water en Maritiem en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het initiatief genomen om drie oplossingsrichtingen voor de lange termijn uit te werken: Meebewegen, Beschermen en Zeewaarts. De uitwerkingen maken duidelijk waar in de toekomst welke maatregelen nodig zijn, hoe haalbaar die zijn, en welke ruimte we daarvoor moeten reserveren.
Waar staan jullie met elkaar?
Uitwerking van dit grote maatschappelijke vraagstuk is uiterst complex en vraagt om transdisciplinaire samenwerking van topexperts vanuit verschillende disciplines en soorten organisaties. Reguliere aanbestedingsregels maken het lastig om al deze partijen te laten samenwerken en financieren. Met onze nieuwe ‘Consortiumaanpak’ konden we samenwerkingsafspraken maken over onder andere gedeelde financiering, communicatie en intellectueel eigendom. Dit heeft geleid tot inhoudelijke doorbraken in de discussie over de wijze waarop we Nederland kunnen voorbereiden op zeespiegelstijging en hoe we in de lage kwetsbare delen van Nederland kunnen blijven wonen. Inmiddels wordt de aanpak ook toegepast in het nieuwe programma Ruimte voor de Rivier 2.0.
Waarom verdienen jullie het om de WOW samenwerkingsprijs te winnen?
Het succes van de Consortium-aanpak Zeespiegelstijging was voor een groot deel te danken aan enthousiasme en durf van de deelnemende partijen. Naast de inhoudelijke doorbraken laat deze aanpak ook zien dat dit een effectieve manier kan zijn om samen te werken aan complexe maatschappelijke vraagstukken. Ook buiten de watersector, zoals het complexe stikstofvraagstuk of de woningbouwopgave. We hopen dat we met ons verhaal anderen kunnen inspireren om deze wijze van samenwerken ook te gaan ontdekken.