Climatescan: 's werelds grootste innovatieve duurzame waterbeheer projecten database

Een van de genomineerden voor de WOW-prijs 2025

Climatescan is genomineerd voor de WOW-prijs 2025. Op deze pagina vind je meer informatie over het samenwerkingsproject. Op 14 april kun je ook deelnemen aan het webinar

Over Climatescan

ClimateScan.nl is een interactieve webtool voor (inter-)nationale kennisuitwisseling over 'blauw-groene' klimaatadaptatieprojecten, met focus op stedelijke veerkracht en klimaatbestendigheid. Het biedt een platform voor de uitwisseling van informatie over maatregelen tegen klimaatverandering in stedelijke gebieden. Het citizen science project wordt gecoördineerd door de Hanzehogeschool en Deltares en heeft wereldwijd meer dan 3000 actieve deelnemers, zowel uit de publieke als private sector. ClimateScan.nl bevat meer dan 20.000 projecten en wordt gebruikt in diverse internationale workshops en projecten, waarbij het voldoet aan de uiteenlopende behoeften van belanghebbenden op het gebied van klimaatadaptatie.

Waar werken jullie aan?

We werken aan het beantwoorden van praktische vragen van gemeenten, bewoners en bedrijven op basis van de 20.000 projecten op climatescan om klimaatadaptatie te bevorderen. Bijvoorbeeld: in wat voor soort wijken kun je welke klimaatadaptieve maatregelen aanleggen? Welke zijn innovatief? Welke worden vooral op particulier terrein aangelegd? Of specifieke vragen als ‘kun je een wadi aanleggen als er een boom staat?’. Ja dat kan, er staan 3000 wadis op climatescan met meer dan 10.000 fotos en met AI hebben we bomen laten herkennen en meer dan 15% staan bomen net naast of in de wadi. Dus het kan, we doen onderzoek naar de omstandigheden (locatie).

Waar staan jullie met elkaar?

We zijn een community van duizenden enthousiaste klimaatadaptatie fans bestaande uit zowel particuliere, publieke organisaties als onderzoek en onderwijs. We wisselen innovatieve projecten uit en antwoorden vragen uit de praktijk. We leggen al 10 jaar de locaties en functioneren vast van klimaatadaptatie over de hele wereld en delen dit op social media en analyseren de gegevens. Een kleine groep komt elke 3 weken bij elkaar online en bespreken de wensen en uitdagingen van het climatescan.nl platform. Deze groep wordt steeds groter met diverse disciplines, precies wat klimaatadaptatie nodig heeft. We kijken hoe we het leuker kunnen maken zodat mensen meer participeren, want met citizen science mag iedereen meedoen. Er is geen blauwdruk voor klimaatadaptatie, behalve dat we weten dat goede voorbeelden doen volgen: climateactie nu!

Waarom verdienen jullie het om de WOW-samenwerkingsprijs te winnen?

Of we het verdienen mag het publiek en jury uitmaken. Wij zijn al blij met de nominatie gezien het bekendheid oplevert dat climatescan verdient. We zijn wel het grootste platform met de meeste internationale projecten omtrent klimaatadaptatie in de wereld. Daar zijn we trots op. Veel platforms halen niet meer dan 4 jaar vanwege een project met budget en capaciteit dat verloren gaat. Wij draaien op vrijwilligers met enthousiasme. Je moet dit doen omdat het leuk is niet voor geld of dat het een werkproject is. Alleen dan wordt ‘elke schop in de grond klimaatadaptief’ het moet logisch zijn. Het is al overal en dat maakt climatescan elke dag meer zichtbaar. Het is niet zo moeilijk en duur als sommige denken. Er komt hopelijk een tijd dat climatescan niet meer nodig is, in 2050 zou alles klimaatadaptief moeten zijn volgens het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Om dat te halen moet er een tandje bij, climatescan helpt daarbij. We hopen jij ook. Deel je klimaatproject, probleem of idee over je tuin of je stad. Het is voor iedereen en je bent niet alleen. Share your talent, move the world.

Vragen over dit project?

Floris Boogaard

Hanze Hogeschool en Deltares

Professor spatial transformations