Samenvatting webinar
Tijdens dit webinar stond nieuwe wetgeving centraal die duurzaamheid in de GWW-sector moet borgen - de Milieukostenindicator (MKI) als gunningscriterium. De focus lag op hoe MKI praktisch wordt toegepast in grond-, weg- en waterbouwprojecten.
MKI verankerd in regelgeving
Charlie de Jong (Ministerie van IenW) lichtte toe hoe MKI wordt verankerd in de regelgeving. De MKI drukt milieu-impact uit in euro’s en wordt verplicht in aanbestedingen van grote GWW-werken. Het kabinetsbesluit omvat twee hoofdmaatregelen:
- MKI-prestatie-eisen voor beton, asfalt en mogelijk staal in alle GWW-projecten.
- Verplichte inzet van MKI als gunningscriterium bij grote aanbestedingen vanaf een bepaald drempelbedrag.
Er komt een MKI-ondersteuningspunt waar vragen kunnen worden gesteld en er worden standaardcontracten (RAW, UAV-GC) aangepast om een gelijk speelveld te garanderen.
Wetgevingstraject vanaf nu
De wetgeving loopt van Q4 2024 tot Q3 2025. Belangrijke onderdelen:
- Prestatie-eisen worden ontwikkeld in overleg met markt en experts, gebaseerd op haalbaarheid en klimaatdoelen.
- Gunningssystematiek wordt uitgewerkt, met aandacht voor uitzonderingen en vaststellen wat het drempelbedrag wordt waar MKI als gunningscriterium verplicht wordt gesteld.
- MKI-ondersteuningspunt via PIANOo biedt hulp bij inkoop, contracten en opleidingen.
De regels worden opgenomen in de Wet Milieubeheer, met een AMvB en Ministeriële Regeling. De internetconsultatie start binnenkort. De invoering volgt twee jaar na vaststelling.
Praktijkvoorbeelden uit gemeenten
Gooise Meren
Marjolijn Guijt vertelde hoe de gemeente sinds 2022 MKI inzet in aanbestedingen, onder andere bij een RAW-raamovereenkomst voor asfaltonderhoud. MKI telt hierbij voor 30% mee. Haar conclusie is dat MKI als gunningscriterium het aantal inschrijvingen niet vermindert, dat het duurzaamheid expliciet en meetbaar maakt en dat het makkelijker maakt om onderscheid te maken tussen aannemers. Ook geeft ze mee dat het belangrijk is directievoerders en toezichthouders mee te nemen in voorbereiding en resultaat.
Nijmegen
Frank van den Hoogen lichtte aan de hand van een concreet project toe hoe MKI op twee manieren wordt toegepast:
- Als gunningscriterium bij functionele uitvragen met veel ontwerpruimte.
- Als maximale eis bij technische uitvragen (bijv. RAW), om interne varianten te vergelijken en eisen vast te leggen in het bestek (via Bouwcirculair).
Wil je meer weten over hoe jij concreet met MKI aan de slag kunt gaan, wat er verplicht wordt in de toekomst en hoe je ondersteunt kunt worden? Kijk dan het hele webinar terug.