Zomerschool Drones in de infrasector

Bij het testcentrum voor drones in Hoogerheide.
De deelnemersgroep vanuit de hoogte bezien. De foto is gemaakt vanuit de hoogte.

Bron: RPAS Services

Introductie

Op donderdag 15 augustus organiseerden we een zomerschool bij het Dutch Drone Centre. Rijkswaterstaat en Antea Group vertelden hoe en waarom zij drones inzetten en gaven een demonstratie met een drone in het trainingscentrum in Hoogerheide.

Sprekers

Ariea Vermeulen

Rijkswaterstaat

Coördinator drones

Ariea Vermeulen

Roel Brandt

Platform WOW

Regioadviseur Zuid-Nederland/Noordoost Nederland

Roel Brandt

Verslag

Dutch Drone Centre

Rob Nispeling van het Dutch Drone Centre vertelde over het testcentrum, dat gebruikt te worden om drones en dronetechniek te testen. Hij vertelde dat er 250 gecertificeerde dronebedrijven in Nederland zijn. Op de website van Inspectie Transport en Leefomgeving (ILT) kan je checken wat de bevoegdheden per bedrijf zijn. Rob zijn advies: "Check dit altijd als opdrachtgever, dan weet je dat je goed zit."

Rudy Müller van het Dutch Drone Centre ging vervolgens in op de toepassingen waar drones voor gebruikt worden. Hij liet verschillende concepten in het land zien, waar drones voor gebruikt worden. Denk aan wegen, hoogspanningsleidingen, incidenten, buisleidingen, bosbranden en surveillance-vluchten. Met een drone kun je heel snel operationeel zijn, maar er moeten altijd bepaalde mensen worden geïnformeerd. Bijvoorbeeld als het gaat om privacy. "Gecertificeerde operators moeten voldoen aan de AVG regelgeving," vertelde hij. "Onderdeel daarvan is dat we soms mensen informeren dat we vliegen. Waar nodig worden gezichten onherkenbaar gemaakt."

Testcentra werken landelijk en Europees samen om de mogelijkheden voor het testen verder te brengen zodat de ontwikkelingen van drones door kan. Zo wordt er hard gewerkt aan de mogelijkheid dat er buiten het zicht van de piloot gevlogen kan worden zonder dat het luchtruim (tijdelijk) moet worden afgesloten. Ook wordt gekeken hoe verantwoord kan worden gevlogen in en nabij natuurgebieden.

Rijkswaterstaat

Ariea Vermeulen vertelde dat Rijkswaterstaat met 25 piloten werkt, die samen 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn. Deze dronepiloten werken niet full time met drones, maar hebben ook andere taken. "Ze kunnen worden opgeroepen wanneer ze dronedienst hebben," vertelde Ariea. Bijvoorbeeld als er incidenten zijn. "Planbaar dronewerk wordt door de markt uitgevoerd, maar incidenten voeren wij zelf uit."

Zo heeft Rijkswaterstaat veel gevlogen over overstromingen. "Daarin zie je dat het lastig is dat niet buiten het zicht van de piloot gevlogen kan worden," vertelde Ariea. "Nu moest steeds een auto stukjes rijden om te vliegen. In de toekomst verwachten we dit in één keer te kunnen doen."

De Droneapp van Aeret helpt Rijkswaterstaat om te zien waar je wel of niet kan/mag vliegen en wat voor specifieke regels er gelden. De officiële Godrone app van LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) doet dit ook. Rijkswaterstaat heeft een dronelabel gemaakt hoe kansrijk een droneinspectie is als het gaat om veiligheid, kosten, hinder en duurzaamheid. Bij grote bruggen is een drone snel beter op al deze vlakken.

Voor een goede droneinspectie in combinatie met AI moet er, om automatisch gebreken op te sporen, heel veel data per object verzameld worden, die als asset van de beheerder gezien kunnen worden. Dit zouden we ook meer als beheerders samen kunnen oppakken. Rijkswaterstaat werkt ook samen met de landelijke hulp- en toezichtdiensten om tot een landelijk dekkend dronenetwerk te komen zodat we gezamenlijk incidenten en calamiteiten kunnen monitoren. En in de toekomst wordt het wellicht mogelijk voor de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) om het ontgassen van schepen autonoom te detecteren. Technisch gezien is het al mogelijk, maar hiervoor is vliegen buiten het zicht van de piloot noodzakelijk.

Antea Group

Roel Brandt van Antea Group vertelde over drones als hulpmiddel bij het werk én als nieuw vervoermiddel in onze leefomgeving. Antea Group gebruikt drones als hulpmiddels in veel werkvelden. Bijvoorbeeld voor inspecties van infrastructuur, 3d-mapping, ecologie, archeologie, bouwprojecten en verkeerskunde. Tijdens deze zomerschool vertelde Roel meer over de voorbeelden waarbij de drone gebruikt wordt voor verkeerskundige toepassingen:

  • Analyse van kruispunten/wegvakken
  • Verkeersveiligheid bij scholen
  • Gedrag fietsers
  • Kalibreren verkeersmodellen
  • (Vracht)auto parkeren
  • Beoordelingen tijdelijke verkeersfaseringen

"Vandaag de dag leveren drones al veel waardevolle verkeersinzichten op," vertelde Roel. "Tegelijkertijd leggen we hierdoor ook een sterke basis om in de nabije toekomst meer automatisch te monitoren."

Met betrekking tot de drone als vervoermiddel: in Nederland wordt veel door overheden, bedrijven en kennisinstellingen samengewerkt om deze nieuwe vorm van mobiliteit in te passen in onze leefomgeving. Bijvoorbeeld in de Stichting Dutch Drone Delta. Roel vertelde over de living labs die Antea Group uitvoert om meer te leren over hoe mensen dronebezorging ervaren, de effecten op geluid, ecologie en bijvoorbeeld externe veiligheid.

Drone demonstratie

Na de presentaties gaven dronepiloten Robin Nelen en Rudy Muller een demonstratie. Daarbij zagen de deelnemers verschillende drones en radartechnieken en konden ze zien hoe de gevel van een groot gebouw wordt geïnspecteerd. De aanwezigen zagen de drone uiteraard vliegen en konden ook live meekijken op het beeldscherm om zo direct te zien wat de drone waarnam.

We eindigden met een groepsfoto vanuit de drone.

Rudy Muller laat in de hangar verschillende drones aan de deelnemers zien.
We zien een hangar van binnenuit met op de voorgrond een aantal drones die op tafels liggen en op de achtergrond de groep deelnemers bij de roldeur die opengaat.
De groep deelnemers staat in een grote hangar. Er wordt een rolluik deur geopend om buiten de demonstratie van de drones te doen.