Terugblik webinar programmatisch werken bij Havenbedrijf Rotterdam

Video, presentatie en samenvatting
Twee mannen in een haven in gesprek.

Introductie

Op vrijdag 7 juni organiseerden we het derde webinar in de reeks 'De organisatie klaarstomen voor programmatisch werken'. In deze editie staat het Havenbedrijf Rotterdam centraal. Mijke Spiers, teamleider bouwmanagement van het Havenbedrijf Rotterdam, nam ons mee in de ontwikkelingen. Ook besprak Mijke haar kennis en ervaring uit haar loopbaan bij Rijkswaterstaat en Gemeente Rotterdam.

 

Kijk het webinar terug (1 uur)

Samenvatting

Kostbare assets 

Het Havenbedrijf Rotterdam staat voor grote uitdagingen. Als beheerder van een grote hoeveelheid kostbare assets heeft het Havenbedrijf te maken met veranderende eisen wat betreft onderhoud en vervanging. Meer duurzaamheid, meer circulariteit. Maar ook geen uitstoot door de nabijheid van Natura 2000 gebieden tijdens bouwwerkzaamheden.

De V&R opgave is niet de enige uitdaging

Bij programmatisch werken denken we vooral aan de ‘vervanging en renovatie’ opgave. Toch hebben we met meer uitdagingen te maken. De vrij ‘vervuilende’ bouwsector die wij met z’n allen vormen, moet duurzamer gaan werken. Om klimaatdoelen in te vullen is programmatisch werken een belangrijk hulpmiddel. Want vaak kan hierbij niet gekozen worden voor ‘bestaande oplossingen en technieken’. Voorbeelden bij het Havenbedrijf zijn het realiseren van ‘stekkerstroom’ voor grote werkschepen en de realisatie van walstroom op de Wilhelminakade voor cruiseschepen. Initiatieven om de productie, aanvoer en opslag van groene waterstof mogelijk te maken. En de opslag van CO2 met het project Porthos. Om deze ambities te realiseren is het cruciaal om oog te hebben voor een andere manier van werken.

Partners die willen bijdragen aan het verlagen van de footprint

Het Havenbedrijf heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de interne samenwerking. Minder gericht op individuele projecten en aanbestedingen. En meer op de realisatie van grote thema’s die vragen om een integrale aanpak waar zowel contractmanagers, inkopers, directievoerders en projectleiders bij betrokken worden. Waarbij de markt eerder geconsulteerd kan worden. En aanbestedingen gericht zijn op het selecteren van duurzame partners- die zelf ook investeren- en daarmee de footprint van de Haven kunnen verlagen.

Spreker

Mijke Spiers

Havenbedrijf Rotterdam

Teamleider Bouwmanagement

Transities
Terugkijken webinar Van projectwerk naar programmatisch werken bij Waterschap Drents Overijsselse Delta
Gerhard Jansma aan het werk bij een doorlaat.
Transities
Terugblik webinar Programmatisch werken in Noord Holland
Molens aan het water bij de Kinderdijk
Transities
Terugblik webinar programmatisch werken bij Stedin