Terugkijken Infra Lunchlezing: circulaire meet tools

Introductie

Op woensdag 8 mei organiseerden we een Infra Lunchlezing waar twee circulaire meet tools werden gepresenteerd. Je kunt nu de lezing terugkijken en de presentaties downloaden. Er waren ook nog onbeantwoorde vragen. Een aantal daarvan zijn hieronder in een Q&A bestand beantwoord. 

De tools die besproken zijn: 

  • De Circulator meet objectief de circulariteitsindex, conform de door Platform CB'23 opgestelde meetmethodes. Zo krijg je snel en overzichtelijk inzicht in welke mate je kunstwerk of project aantoonbaar circulair is.
  • Een beoordelingsmethode voor losmaakbaarheid in de GWW. Losmaakbaarheid van bouwwerken, zowel objecten, elementen als componenten, is een belangrijke sleutel om hoogwaardig hergebruik zonder waardeverlies mogelijk te maken. 

De Circulator

In 2030 moet de bouw ‘50% circulair’ zijn. Maar hoe weet je of je voldoet aan die doelstelling? Om deze vraag te beantwoorden ontwikkelde Wagemaker de Circulator. Deze tool meet objectief de circulariteitsindex, conform de door Platform CB'23 opgestelde meetmethodes. Zo krijg je snel en overzichtelijk inzicht in welke mate je kunstwerk of project aantoonbaar circulair is.

Beoordelingsmethode voor losmaakbaarheid

Een van de genoemde doelen in het NPCE voor de bouw in 2030 betreft het hoogwaardig hergebruik van (elementen uit) kunstwerken. Losmaakbaarheid van bouwwerken, zowel objecten, elementen als componenten, is een belangrijke sleutel om hoogwaardig hergebruik zonder waardeverlies mogelijk te maken. Daarnaast kan een losmaakbaar ontwerp de aanpasbaarheid, onderhoudbaarheid of repareerbaarheid van een bouwwerk vergemakkelijken. Daarom ontwikkelde Witteveen+Bos in opdracht van Rijkswaterstaat een beoordelingsmethode voor losmaakbaarheid in de GWW. Daar hebben zij inmiddels een vernieuwde versie van gemaakt en deze stond o.a. centraal in de lunchlezing. 

Vier betrokkenen uit het netwerk

Tijdens deze lunchlezing zijn er vier betrokkenen uit het netwerk die vanuit hun eigen organisatie en expertise ingaan op de circulaire meet tools die zij ontwikkeld hebben en gebruiken. 

  1. Tom Luites, adviseur bestaande kunstwerken bij Wagemaker en betrokken bij de Circulator tool die objectief de circulariteitsindex meet.
  2. Ad van Vugt, beheerder en sr. specialist kunstwerken bij gemeente 's-Hertogenbosch over hoe zij gebruik maken van de Circulator tool.  
  3. Wiebke Scheepens en Mignon Vieveen, beiden adviseur circulair ontwerpen bij Witteveen+Bos over de Beoordelingsmethode Losmaakbaarheid in de GWW.
  4. Jorien Visser, adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat over de beoordelingsmethode losmaakbaarheid en de visie op losmaakbaarheid in de GWW.

Kijk de lunchlezing terug (1 uur)

Sprekers

Tom Luites
Tom Luites
Wagemaker
Adviseur bestaande kunstwerken
Ad van Vugt
Ad van Vugt
Gemeente 's-Hertogenbosch
Beheerder / sr. specialist kunstwerken
Wiebke Scheepens
Wiebke Scheepens
Witteveen+Bos
Adviseur circulair ontwerpen
Mignon Vieveen
Mignon Vieveen
Witteveen+Bos
Adviseur circulair ontwerpen
Jorien Visser
Jorien Visser
Rijkswaterstaat
Adviseur Circulaire economie

Samenwerkingspartners

Assetmanagement
Infra Lunchlezing schoon en emissieloos bouwen
Assetmanagement
Terugkijken: Infra Lunchlezing Prognoserapport Vernieuwingsopgave infrastructuur 2.0 
Circulair
Terugkijken: Infra Lunchlezing: Handboek Hout in de GWW
Vervanging en renovatie
Terugkijken Infra Lunchlezing over duurzaam en circulair beton
Asfalt
Terugkijken Infra Lunchlezing over uitfasering van Hot Mix Asfalt
Asfalt
Terugblik Infra Lunchlezing: Geld besparen door duurzaam wegonderhoud