Terugkijken Infra Dialoog: heeft duurzaam beton de toekomst?

Introductie

Op donderdag 28 maart organiseerden we de Infradialoog. Sinds begin dit jaar leggen we met regelmaat de focus op materialen (asfalt, hout) en hoe het gebruik van materialen kan bijdragen aan het verduurzamen van de infra-sector. In de editie van maart stond beton centraal. Je kunt de inleiding hieronder terugkijken.

Kijk de inleiding terug (15 minuten)

Inhoud

Duurzamer beton 

Beton is vanwege z'n hardheid en stevigheid een geliefd bouwmateriaal. Bruggen, damwanden, kantoorgebouwen, dit soort bouwwerken heeft dankzij beton een lange levensduur. Maar de productie van het ingrediënt cement zorgt voor een hoge CO2 uitstoot. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht en onderzoek voor alternatieven: hergebruik van cement, het toepassen van alternatieve bindmiddelen, olifantengras als vulmiddel, geopolymeerbeton en het afvangen van CO2 tijdens productie.

Inleiders van deze editie

Zoals altijd bestond het format van de Infra Dialoog uit enkele korte pitches waarna we in kleine groepjes met elkaar ervaringen uitwisselen. De volgende vakgenoten leidden deze Infra Dialoog met een pitch in:

  • Ad van Leest werkt al 24 jaar bij CROW. De laatste jaren als coördinator programma's Betonconstructies, Geotechniek, Waterbouw. Tevens is hij lid van de stuurgroep Asfaltimpuls, dat zich richt op een verdubbeling van de levensduur van asfalt. Ad spreekt ook over recent vernieuwde CROW-CUR Richtlijn 4:2023 Hergebruik constructieve prefab betonelementen.
  • Ruud Riemersma is mede-eigenaar van Efko Beton uit Uitwellingerga. Zij gaan 2,7 kilometer gereclycled prefab beton produceren voor de kademuur in Alphen aan de Rijn. Efko Beton produceert al 15 jaar duurzaam beton.
  • Daaf de Kok is adviseur, publicist en spreker op het gebied van circulariteit. Hij geloof in de circulaire economie, als antwoord op opgaven zoals bevolkingsgroei. Daaf heeft zijn eigen adviesbureau en werkt daarnaast voor Bouwcirculair.
  • Max Hendriks, hoogleraar bij TU Delft. Hendriks is als hoofd van de sectie betonconstructies veel bezig met het integreren van nieuwe materiaalsoorten in bestaande toepassingen.

Inleiders

Ad van Leest
Ad van Leest
CROW
Coördinator programma's Betonconstructies, Geotechniek, Waterbouw
Daaf de Kok
Daaf de Kok
BouwCirculair
Adviseur
Ruud Riemersma
Ruud Riemersma
Efko Beton
Mede-eigenaar
Max Hendriks
Max Hendriks
TU Delft
Hoogleraar betonconstructies

Samenwerkingspartners