Terugkijken webinar Grondstoffen terugwinnen uit afvalwater

Afbeelding uit presentatie Jouke Boorsma, Aquaminerals

Samenvatting

Meer dan 300 jaar geleden gebeurde het in Tilburg al: om de textiel uit de wolfabrieken te bewerken en schoon te maken, werd pure urine van de inwoners van Tilburg gebruikt. Zij kregen hierdoor de bijnaam 'kruikenzeikers', die tot aan de dag van vandaag nog tijdens Carnaval wordt gebruikt.

Tegenwoordig zijn de waardevolle grondstoffen in onze rioolwaterzuiveringsinstallaties door de vermenging met drinkwater en regenwater verdund tot 0,9%. Sinds de oprichting van de Energie en Grondstoffen Fabriek, ongeveer 15 jaar geleden, werken de 21 waterschappen met elkaar samen om de reststromen uit het afvalwaterzuiveringsproces richting de markt te brengen. Daarbij worden steeds meer manieren gevonden om grondstoffen uit het afvalwater te halen en wordt de variatie aan producten ook groter. 

Inhoud webinar

Paul Roeleveld van RoyalHaskoningDHV vertelt in dit webinar over de geleerde lessen van deze afgelopen 15 jaar en wat er allemaal is bereikt. Jouke Boorsma van AquaMinerals en de Energie en Grondstoffenfabriek vertelt over het toepassen van reststromen uit afvalwater, de product- en marktontwikkeling op dit vlak, en gaat in op de hindernissen en kansen. Waarom gaat het niet zo snel als we graag zouden willen? 

Kijk hieronder het webinar terug en download de sheets. Tip: als je doorklikt naar Youtube kun je in de inhoudsopgave van het webinar verder klikken naar het onderdeel van jouw keuze.

Kijk het webinar terug (1 uur)

Sprekers

Paul Roeleveld

Royal HaskoningDHV

Director Business Development & Innovations

Paul Roeleveld

Jouke Boorsma

AquaMinerals

Business developer Energie en Grondstoffenfabriek

Jouke Boorsma
Droogte
Terugkijken: Think Big, Act Small, een oproep voor de Nederlandse watersector
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: waterwebinar #2: Water in en om onze veeleisende steden
Weersextremen en de watersector
Kijk terug: webinar Innoveren en digitaliseren in de watersector
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: Energie opwekken uit water
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Waar beweegt de Nederlandse watersector zich naartoe?