Terugkijken: Think Big, Act Small, een oproep voor de Nederlandse watersector

Droogte zomer 2018 - Stuw Grave, Marc C.M. Schols

Op vrijdagochtend 1 september gaven viceadmiraal b.d. Ben Bekkering en wetenschapsjournalist René Didde onder begeleiding van Rudy van Beurden een webinar over klimaatadaptatie. We begonnen met onderstaande oproep van 'klimaatgeneraal' Tom Middendorp, die helaas niet live kon aansluiten, maar wel een videoboodschap voor ons achterliet. (In de webinaropname zie je een verkorte versie van deze video)

Oproep Tom Middendorp (13 min)

Ben Bekkering stelde vervolgens dat,  als het gaat om klimaatverandering, de veranderingen sneller gaan dan ooit tevoren. Om onze veiligheid te waarborgen moeten we veel breder kijken dan we wellicht gewend zijn. Knoppen waar we aan kunnen draaien zijn goed bestuur, technologische oplossingen en ook het gedrag van mensen. Ben noemde prikkelende voorbeelden vanuit zijn 40-jarige carrière in het leger, onder andere in Somalië en missies in het Caribisch gebied. 

Ook onderzoeksjournalist René Didde deelde een brede kijk, maar dan vooral op ons eigen land. In zijn boek Nederland Droogteland beschrijft hij wat er speelt en hoe het klimaat ook effect heeft op de manieren van denken en doen binen onze landsgrenzen. Hij stelde onder andere dat we door meer maatschappelijke uitdagingen met elkaar te combineren wellicht meer problemen kunnen oplossen.

Bij de Q&A ging het onder andere over de concrete oplossingen van een waterhouderij en omgekeerde ruilverkaveling.

Hieronder kun je het webinar in zijn geheel terugkijken. Ook vind je een lijst met handige links, de antwoorden op openstaande vragen en de sheets.

Kijk het webinar terug (57 minuten)

Sprekers

Tom Middendorp

Instituut Clingendael

Senior Research Associate

Tom Middendorp

Ben Bekkering

International Council on Climate Change and Security

Partner

Ben Bekkering

René Didde

Wetenschapsjournalist

René Didde
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: waterwebinar #2: Water in en om onze veeleisende steden
Weersextremen en de watersector
Kijk terug: webinar Innoveren en digitaliseren in de watersector
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: Energie opwekken uit water
Afvalwater
Terugkijken webinar Grondstoffen terugwinnen uit afvalwater
Weersextremen en de watersector
Terugkijken: webinar Waar beweegt de Nederlandse watersector zich naartoe?