Terugkijken: Kennissessie Logistieke verkeersstromen in goede banen leiden

Kijk hier de kennissessie terug.
Een brug over het water met op de brug een vrachtwagen en onder de brug een boot. Op de achtergrond de skyline van een stad.

Inhoud kennissessie

Er zijn tal van mogelijkheden om logistieke verkeersstromen te sturen en om de logistieke sector te faciliteren met behulp van slimme mobiliteitsdiensten. Op 7 juni deelden we hier, als onderdeel van de Connected Transport Week, kennis over tijdens de online kennissessie Logistieke Verkeersstromen in goede banen leiden. 

Logistiek is de bloedsomloop van de samenleving. Zonder transport staat alles stil.

Robbert Jansen, Transportbeat

Kijk het plenaire deel van de sessie terug (1 uur)

Inzichten en take-aways

Matrixbordsignalering, actuele informatie over maximale snelheden, gevaarlijke situaties, zero emissie zones, milieuzones, beperkingen voor hoogte breedte en gewicht, wegafsluitingen, slimme verkeerslichten waar voertuigen prioriteit op kunnen aanvragen, slimme sensoren die de chauffeur actuele informatie doorgeven over de bandenspanning. Het zijn zomaar wat voorbeelden van slimme mobiliteitsdiensten waar de logistieke sector op de weg voordeel mee kan behalen.

De verkeersveiligheid wordt bijvoorbeeld beter als chauffeurs van tevoren al weten dat er een voertuig op de vluchtstrook staat, maar ook als sluiproutes langs scholen uit de navigatie worden gehaald. De uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof gaat naar beneden als chauffeurs hun snelheid kunnen aanpassen aan het moment waarop het eerstvolgende verkeerslicht op groen springt. Ook is er winst te behalen op het gebied van doorstroming, de instandhoudingsopgave van bruggen en kades en leefbaarheid van binnensteden. 

Het vakgebied is nog volop in ontwikkeling en neemt veel uitdagingen met zich mee, zowel voor de logistieke sector als voor wegbeheerders. Chauffeurs moeten met verschillende, en vaak nieuwe, systemen werken, die nog niet optimaal met elkaar zijn geintegreerd. Tegelijkertijd zien zij ook het voordeel als ze ontspannen aan het verkeer kunnen deelnemen doordat ze op relevante momenten goed worden geinformeerd over de situatie op de weg. Wegbeheerders hebben een flinke uitdaging als het gaat om het maken van keuzes voor de inrichting van de infrastructuur, maar ook het maken van connectie met de voertuigen zelf.

  • Robbert Janssen (video: 00:02:20) vertelde vanuit zijn rol het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar ook vanuit zijn eigen ervaring als vrachtwagenchauffeur, over wegtransport en logistiek: waar hebben we ‘t over, wat zijn de mogelijkheden en wat gebeurt er al in het land? 
  • Wilbert van Uden (video: 00:29:33), algemeen directeur van Van Uden-Bekx Transport, vertelde hoe zijn bedrijf helpt met het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke diensten, maar benadrukte dat de voordelen niet alleen in brandstof zitten. Comfort, veiligheid en uitgerustheid van chauffeur zijn minstens zo belangrijk: "Iemand die lekker in zijn vel zit en goed op pad gaat, zorgt ook voor een goed rendement."
  • Alex Smienk (video: 00:33:11) vertelde over de ontwikkelingen bij de Regionale Data Teams, die gezamenlijk hard werken aan de digitaliseringsopgave mobiliteitsdata, en de herziene RTTI DR (Real Time Traffic Information Delegated Regulation). Het doel hiervan is de verbetering van de toegankelijkheid, uitwisseling, hergebruik en actualisering van gegevens die nodig zijn voor de levering van hoogwaardige en continue realtime verkeersinformatie-diensten in de hele Europses Unie.
  • Jeroen Bakker (video: 00:49:06), verkeerskundige bij de gemeente Venlo, lichtte toe wat dit soort slimme mobiliteitsdiensten eigenlijk betekenen als je ze probeert in je areaal te integreren. Hij vertelde tegen welke vragen en uitdagingen ze aan zijn gelopen bij het operationeel maken van de iVRI's in zijn gemeente.
  • Na de presentaties was er een interactieve sessie, waarbij de deelnemers input gaven over de uitdagingen die ze zelf tegenkomen, de ervaringen die ze met slimme mobiliteit hebben en de tips en tricks. Je kunt de mentimeter presentatie hier downloaden.

Sprekers

Robbert Janssen

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Projectleider Connected Transport en Slimme Duurzame Logistiek en Verstedelijking

Alex Smienk

Provincie Overijssel

Adviseur - projectleider verkeersmanagement

Wilbert van Uden

Van Uden-Bekx Transport

Algemeen directeur

Jeroen Bakker

Gemeente Venlo

Technisch Specialist DVM/VRI

Patrick Egberink

Smartwayz

Projectleider

Ruud van den Dries

NDW

Over de Connected Transport Week

Tijdens de Connected Transport Week van 5 tot en met 8 juni 2023 laten verschillende regio’s in Nederland zien dat Connected Transport inmiddels een feit is. Denk aan informatie vanuit slimme verkeerslichten en actuele verkeersinformatie via de boordcomputer. De slotbijeenkomst van de week is op 8 juni in Amsterdam.