Terugkijken: symposium Klaar voor de toekomst met IFD

Terugblik

Samen met IFD in de GWW organiseerden wij op 22 april het online congres ‘Klaar voor de toekomst met IFD’ als afsluiter van de Maand van IFD in GWW. Een stevig expertpanel gaf haar visie op IFD, waarbij deelnemers ruimschoots konden deelnemen aan de discussie. Daarnaast was er een carrousel waarin deelnemers met elkaar van gedachten wisselden en elkaars opgaven leerden kennen.

Kijk het webinar onderaan deze pagina terug.

Sprekers

Marise Ent
Marise Ent
Gemeente Amsterdam
Lid programmadirectie Bruggen en Kademuren
Jan Slager
Jan Slager
Rijkswaterstaat
Directeur Vervanging en Renovatie
Cor Luijten
Cor Luijten
Gemeente Rotterdam
Strategisch adviseur
Lieve Declercq
Lieve Declercq
SPIE Nederland BV
Algemeen directeur
Han Roebers
Han Roebers
Provincie Noord-Holland
Adjunct-directeur
Taco Hoek
Taco Hoek
Economisch Instituut voor de Bouw (EIB)
Algemeen directeur
Alexander Heeren
Alexander Heeren
BESIX NL
Directeur Infrastrauctuur

Samenvatting

Tijdens het symposium gingen we in gesprek over de bijdrage van IFD in de transitie naar een circulaire bouweconomie en de vervangingsopgave van civiele kunstwerken. Uit gegevens van het Economisch Instituut voor de Bouw blijkt dat er een behoorlijke opgave ligt voor decentrale overheden tussen 2025 en 2035. Voordelen van IFD bevinden zich in zowel de beweegbare als het vaste domein van civiele kunstwerken. Ook biedt IFD mogelijkheden voor een programmatische aanpak.

Aan de hand van 4 presentaties, praktijkvoorbeelden en panelgesprekken werd hier verder op ingezoomd. Na de eerste toepassingen van IFD en met de opgave in het vooruitzicht, is het tijd IFD op grote schaal te implementeren. Dat begint bij de opdrachtgever én de opdrachtnemer. In de woorden van Lieve Declercq, directeur van SPIE Nederland: "Juist wij, alle spelers in de GWW, zijn zo gewend aan langetermijndenken. Samen hebben wij het vermogen, de kennis en kunde om het IFD-denken een plek te geven in alle ontwerp-, bouw-, en onderhoudsopdrachten. Laten wij de generatie zijn die hiervoor kiest. Samen."

Kijk het symposium terug (1uur en 30 min)

Organisatoren

Platform WOW
IFD in de GWW
De Bouwcampus
De Bouwagenda
Kennisplatform CROW
Provincie Noord-Holland
Platform Bruggen