Terugwinning cellulose uit rioolwater in Leidsche Rijn

In Leidsche Rijn is de eerste installatie ter wereld gerealiseerd om op grote schaal cellulose uit rioolwater te verwijderen, te drogen en te hygiëniseren.

Projectbeschrijving

De zuivering van rioolwater kost veel energie en resulteert in een biomassastroom die moet worden verbrand. Door aan de voorkant van de waterzuivering cellulosevezels (het restant van wc-papier) uit het rioolwater te zeven, wordt bespaard op energie, en wordt minder biomassa geproduceerd.

In Utrecht Leidsche Rijn is de eerste installatie ter wereld gerealiseerd om op grote schaal (700 ton per jaar) cellulose uit rioolwater te verwijderen, te drogen en te hygi├źniseren. Zo ontstaat een ruwe grondstof, die kan worden ingezet in de wegenbouw, de productie van bio-bouwmaterialen, bio-chemicals, etc.┬á

Het project is tot stand gekomen via een turnkey-opdracht, die bovendien de levering en afname van de geproduceerde cellulose omvat, voor een periode van drie jaar. Het is de eerste full-scale installatie in de wereld, zodat er ruimte is om de komende jaren optimalisaties te onderzoeken en door te voeren.

Projectdetails

Regio: rioolwaterzuivering Leidsche Rijn in Utrecht

Samenwerkingspartners: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Cellvation BV, AquaMinerals BV, Recell BV

Relevant voor: waterschappers en gebruikers van cellulose

Contactpersoon

Eric van der Zandt

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Business developer circulaire economie

Bekijk meer inspiratieprojecten