Gemeente Groningen innoveert met eigen, duurzame asfaltmengsel

Gemeente Groningen heeft een licht reflecterend asfaltmengsel ontwikkeld onder de naam GemGroReflection

Projectbeschrijving

De gemeente Groningen heeft een duurzaam asfaltmengsel ontwikkeld. Het gaat om asfalt met bijzondere eigenschappen. GemGroReflection wordt met een lagere temperatuur geproduceerd (100-130 graden i.p.v. 160 graden) en is lichter van kleur dan normaal asfalt. Daarnaast gaat het asfalt ook langer mee.

Een unieke eigenschap van dit asfalt is dat het licht reflecterend is vanwege de toevoeging van witte steentjes. De lichtere kleur van het asfalt zorgt voor een daling van de temperatuur. En in de avonduren kan de verlichting beter weerkaatsen en zijn schaduwen beter zichtbaar wat zorgt voor hogere sociale veiligheid. Ook is de verwachting dat het asfalt minder onderhoud nodig heeft en langer meegaat, waarna het gerecycled kan worden. De gemeente Groningen is eigenaar van ‘het recept’ en stelt het zonder winstoogmerk beschikbaar aan andere gemeenten. Dit type asfalt is nu standaard in woonwijken in de gemeente Groningen. Daarnaast zijn andere noordelijke gemeenten en één Belgische gemeente er al mee aan de slag gegaan.

Ronald Rosman, technisch specialist wegen bij de gemeente Groningen, ontwikkelde het mengsel en het leverde de gemeente Groningen een plek op als finalist in de verkiezing Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023. 

Finalist Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2023: GemGroReflection

Projectdetails

Regio: Groningen

Samenwerkingspartners:  gemeenten, aannemer en leveranciers

Relevant voor: iedereen die zich bezighoudt met de ontwikkeling, aanleg of beheer van asfalt

Hitte houdt niet op bij onze gemeentegrenzen. We hebben allemaal te maken met dezelfde maatschappelijke vraagstukken. We vinden het daarom belangrijk om onze kennis met anderen te delen.

Ronald Rosman

Contactpersoon

Ronald Rosman
Ronald Rosman
Gemeente Groningen
Technisch Specialist
Ronald Rooijakkers
Ronald Rooijakkers
Gemeente Groningen
Strategisch communicatieadviseur

Bekijk meer inspiratieprojecten