Pilotproject Emissieloos Werken Hugo de Grootstraat

In Arnhem is een hoogwaardige fietsroute aangelegd waarbij zoveel mogelijk emissieloos materieel is ingezet: van elektrische trilplaat tot een elektrische mobiele kraan van 16 ton en alles daartussen.

Projectbeschrijving

De gemeente Arnhem heeft in 2021 een hoogwaardige fietsroute aangelegd, door het emissieloos uit te voeren en door daarbij te laten onderzoeken of de klimaatdoelstellingen (Nox, Co2 en PM) gerealiseerd konden worden.

Bijna alle bouwmachines waren elektrisch, wat ook de nodige uitdagingen met zich meebracht. Accu leeg betekende het einde van de werkdag, er waren geen vervangende dieselmachines. Hoe kunnen we alle bouwmachines elke dag opladen? Hoe krijg je het voor elkaar dat bouwmachines 8 uur achter elkaar kunnen werken en hoe weet je überhaupt hoeveel stroom je nodig hebt? Deze onbekendheid zorgde ervoor dat het projectteam snel moest schakelen en heeft veel relevante praktische kennis opgeleverd.

Bij een aantal machines lukte het vervangen niet en zijn we overgegaan naar schonere dieselmotoren met schonere brandstoffen, bijvoorbeeld bij de asfaltspreidmachine.

Uit een berekening van Royal HaskoningDHV blijkt dat met dit project de klimaatdoelstellingen voor 2030 zijn behaald. Dit heeft weer geleid tot nieuwe emissieloze projecten.

Projectdetails

Regio: gemeente Arnhem (Gelderland)

Samenwerkingspartners: gemeente Arnhem, Heijmans, RoyalHaskoningDHV 

Relevant voor: gemeenten en provincies

Contactpersoon

Sil Polman
Sil Polman
Gemeente Arnhem
Senior projectleider

Bekijk meer inspiratieprojecten