WOW-prijs jurylid Maarten Veldhuis over samenwerking en innovatie in waterbeheer

Interview in het kader van de WOW-prijs 2025

Van waterschap naar adviesbureau

Maarten Veldhuis, Commercieel manager Projecten bij Antea Group, is één van de juryleden voor de WOW-prijs 2025. In dit interview vertelt hij over de impact die nodig is in het water- en bodembeheer en over projecten hem het ‘WOW-gevoel’ geven.

Na 19 jaar werken voor Waterschap Vallei en Veluwe, maakte Maarten in november 2024 de overstap naar Antea Group, waar hij binnen de adviesgroep Water en Ecologie de rol van commercieel manager vervult. “Ik bouw mijn eigen projectenportefeuille op en zorg dat projecten worden bemenst,” legt hij uit. “Ook ben ik contractueel en financieel verantwoordelijk voor mijn portefeuille, zit in het managementteam, ben het eerste escalatieniveau én boegbeeld veerkrachtig watersysteem. Een echte spin in het web dus. Die rol bevalt mij wel, ik wil altijd iets te doen hebben.”

Impact maken

De keuze om in het commerciële werkveld aan de slag te gaan, en dus ook weer veel te leren (zoals tenderen), maakte Maarten heel bewust. “Ik wil meer invloed uitoefenen dan ik op dit moment nog bij de overheid kon. Zeker in het nieuwe politieke klimaat liep ik steeds vaker vast in procedures en programma’s waar de stekker uit werd getrokken. Bij Antea kan ik volop adviseren, prachtige projecten naar me toe halen en me dus actiever inzetten in het blauwgroene werkveld. Dat doen we samen met provincies, waterschappen, boeren, natuurorganisaties en andere bedrijven. Uiteraard neem ik mijn passie voor buiten, landschap, water en bodem mee. Ik wil altijd mezelf kunnen zijn, waar ik ook werk.”

Authenticiteit is een belangrijke kernwaarde voor mij.

Maarten Veldhuis

Maarten vindt authenticiteit een belangrijke waarde bij het beoordelen van de inzendingen van de WOW-prijs 2025. “Ik moet écht voelen dat een project impact wil maken,” vertelt hij. “Veel bedrijven zijn bezig om mooi in de picture te komen, je kan het soms blue- of greenwashing noemen, maar daar trap ik hopelijk niet in. Ik moet het ‘wow’-gevoel ervaren als ik een project zie: niet alleen omdat het technisch knap is wat er wordt gedaan, maar omdat het laat zien hoe we samen kunnen werken aan een betere toekomst. Bijvoorbeeld doordat we het natuurlijke bodem- en watersysteem weer meer in zijn kracht zetten.”

Maarten geeft uitleg bij een stuw in een droogstaande beek tijdens de WOW-zomerschool in 2024 op de Veluwe

Het belang van opschaalbare projecten

Maarten vindt twee criteria voor de WOW-prijs heel belangrijk. “Het initiatief moet in de eerste plaats antwoord geven op de complexiteit van de grote opgaven van deze tijd,” vertelt hij. “Ik ben al 25 jaar aan het uitleggen wat we het systeem hebben aangedaan en mensen knikken dan wel instemmend, maar ondertussen gebeurt er te weinig. Wat ik zoek, is een oplossing die je over dertig jaar nog steeds zou kiezen, omdat het werkt. Dat je samen iets creëert dat blijft staan en niet te veel tegen het natuurlijke systeem ingaat. Iets dat wordt gemaakt door de mens, maar wel met respect voor het systeem onder onze voeten.”

In de tweede plaats moet het praktijkvoorbeeld deelbaar en opschaalbaar zijn. “Het is cruciaal dat projecten als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. Een goed initiatief moet niet beperkt blijven tot één plek, maar breder toepasbaar zijn.”

Als voorbeeld noemt hij het project bij de Leuvenumse Beek. “We hebben daar als Waterschap Vallei en Veluwe samen met Natuurmonumenten en Wageningen Research natuurlijke processen hersteld door houtpakketten in de beek aan te brengen en 6 jaar lang zand in de beek te suppleren. Het resultaat is indrukwekkend: de beek houdt water vast en het ecosysteem herstelt zich. Dit type maatregelen, ook wel bouwen met natuur genoemd, heeft in Nederland navolging gekregen in andere gebieden. Denk aan het gebied van de Drentse Aa en de Dommel, maar ook internationaal was er veel interesse. Zo krijg je, door het op een andere, misschien wat risicovollere manier te doen dan je gewend was, maar ook door te delen, veel bredere impact dan alleen je eigen project.”

Maarten met deelnemers van de WOW-zomerschool in 2024 op de Veluwe

Dat er goed wordt samengewerkt, vindt Maarten vanzelfsprekend. “Je moet het echt samen doen. Want als één eigenaar of één waterbeheerder kun je veel minder dan als je de handen op elkaar legt. Dat is niet zo heel nieuw. Mensen weten echt wel dat als je samenwerkt, en als je de beheerder, de eigenaar en misschien de wetenschap erbij hebt, dit kan renderen.”

Uitdagingen in water- en bodembeheer

Maarten ziet grote uitdagingen in het water- en bodembeheer. “We hebben in Nederland het natuurlijke systeem behoorlijk ontregeld. Grondwaterstanden zijn verlaagd, natuurlijke buffers zijn verdwenen, en ons landschap is kwetsbaar geworden. Dat gaat niet alleen over natuur maar ook over gebouwen die verzakken, kelders die na 40 jaar weer vol water staan, landbouw die moeilijker overeind kan blijven en bedrijven die last hebben van watertekorten of -overlast. Weersextremen verergeren deze situatie, maar we hebben dit probleem grotendeels zelf veroorzaakt door ons land efficiënt in te richten voor landbouw en bebouwing.”

Volgens Maarten is het essentieel om niet alleen naar technische oplossingen te kijken, maar ook naar langetermijnoplossingen die het natuurlijke systeem versterken. “We moeten nadenken over hoe we onze bodem en waterbeheer toekomstbestendig maken. Dat vraagt om visie, lef en samenwerking over de grenzen van organisaties heen.”

Wat motiveert Maarten als jurylid?

“Ik vind het een eer om gevraagd te zijn als jurylid voor de WOW-prijs,” vertelt Maarten. “Het biedt een mooie kans om inspirerende projecten te zien en daarnaast hoop ik ook mijn eigen ervaring in te brengen en anderen te inspireren.”

Tot slot heeft Maarten een duidelijke boodschap voor beheerders die overwegen om hun project in te schrijven voor de WOW-prijs. “Gooi de bescheidenheid van je af en wees trots op wat je bereikt hebt. Anderen kunnen er ongetwijfeld van leren. Deel je succesverhalen en laat zien hoe samenwerking echt het verschil kan maken.”

Meedingen naar de WOW-prijs 2025?

Lees meer over de WOW-prijs en schrijf jouw project uiterlijk 31 januari in!

Maarten Veldhuis in het bos.

Maarten Veldhuis

Antea Group

Commercieel Manager Projecten Water en Ecologie