Maak kennis met Bart Hansma, projectleider en programmamaker

Bart Hansma is sinds een paar maanden terug op het honk.

Programmamaker en projectleider

Bart Hansma is sinds een paar maanden terug op het honk. Met een tussenpauze van ruim anderhalf jaar vervolgt Bart zijn werk als programmamaker en projectleider bij Platform WOW. Nu is een mooi moment om eens te horen waar hij zich mee bezighoudt. 

Waarom ben je teruggekomen bij Platform WOW?

Bart: "Werken aan de infrastructuur van Nederland is leuk en belangrijk. Dat heb ik gemerkt in mijn eerste periode bij Platform WOW van 2016 tot 2022. Wat ik speciaal vind aan werken voor dit platform is dat je bijna altijd te maken hebt met bevlogen en deskundige professionals bij hele verschillende organisaties. Daarnaast vind ik het samenspel tussen overheid en markt en de complexiteit van de opgaves fascinerend. Afgelopen zomer werd ik gevraagd voor een drietal webinars. Bij de vraag zei ik eigenlijk al 'ja' voor dat ik er erg in had. Tijdens die klus dacht ik: dit smaakt weer naar meer!"

Ik ben als een vis in het water wanneer ik bijeenkomsten en overleggen ontwerp en begeleidt. 

Bart Hansma

Waar krijg jij energie van?

Bart: "Ik krijg energie van meerdere dingen: ik vind het samenwerken in het WOW-team erg fijn. Het zijn allemaal leuke mensen die betrokken zijn en unieke expertise en vaardigheden aan de WOW-tafel brengen. Verder vind ik de thema's en de mensen boeiend. Het gaat over de infrastructuur waar we iedere dag mee te maken hebben en de enorme organisatie, technologie en intelligentie (menselijk en nu ook kunstmatig) die nodig is om dat draaiende te houden."

Wat is in jouw ogen de grootste uitdaging?

Bart Hansma faciliteert een webinar in de studio.Bart: "De sector staat voor verschillende grote opgaves zoals de transitie naar klimaatneutrale en circulaire infra, een veranderend klimaat, een enorme instandhouding en vervangingsopgave en meer. Daar komt bij dat de sector bestaat uit een grote verscheidenheid aan mensen en organisaties. Onze uitdaging is om voor al deze opgaves, en al deze verschillende perspectieven van waarde te zijn. Daarin keuzes maken en focus houden is denk ik de grootste uitdaging. Laat dat nou toevallig ook mijn grootste uitdaging zijn... Een lange wandeling in het bos of even knallen in de sportschool helpt me dan weer overzicht te krijgen."

Kun je concrete dingen noemen waar je je nu mee bezig houdt?

Bart: "Ik hou me bezig met verschillende thema's: de Expeditieteams Duurzame gemeentes, dit is een collectief van beheerders die helpen kleine- en middelgrote gemeentes de volgende stap te zetten in duurzaamheid. AI in de GWW, dit gaat over de veranderende rol van AI in het werk van de beheerder. Verder pak ik bijeenkomsten op zoals onlangs de CSRD (regels omtrent rapportage duurzaamheid voor grote organisaties), de landelijke richtlijn voor de bediening van beweegbare bruggen. Wat centraal staat is de vraag: wat helpt de weg- of waterbeheerder écht verder in de dagelijkse werkpraktijk? Van daaruit ontwerp en begeleid ik projecten, overleggen en bijeenkomsten en evalueer ik het resultaat."

Neem contact op met Bart

Bart Hansma

Platform WOW

Dagvoorzitter en verbinder

Bart Hansma