Acht buitengewone samenwerkingsprojecten genomineerd voor de WOW-prijs

De jury beoordeelde de inzendingen op criteria als effectiviteit en complexiteit in samenwerking, innovatie, duurzaamheid en deelbaarheid.

31 projecten schreven zich dit jaar in voor de WOW-prijs, de prijs voor opschaalbare samenwerkingsprojecten in weg-, vaarweg- en waterbeheer. De jury beoordeelde de inzendingen op criteria als effectiviteit en complexiteit in samenwerking, innovatie, duurzaamheid en deelbaarheid. Lindy Molenkamp over de inzendingen: "Ik ben heel blij verheugd te zien wat voor mooie inzendingen er in de hele breedte waren, zowel de droge als natte infrastructuur. Ik zag veel duurzame en circulaire initiatieven. Het weerspiegelt helemaal deze tijdsgeest." Afgelopen vrijdag selecteerde de jury deze acht projecten. Zij blijven in de running om de juryprijs van €10.000 of de publieksprijs van €5.000 te winnen:

  • Klimaatneutraal en Circulair Assetmanagement en Opdrachtgeverschap (KCAO)
  • RIOBASE: systeem voor op risico’s en data gebaseerd rioolbeheer voor kleinere gemeenten
  • Nieuwe Waterwerken Zoutkamp
  • Innovatie Maaitechniek en Vaartuignavigatie
  • Versterking Lauwersmeerdijk-Vierhuizergat
  • Hét Circulaire Bagger Consortium (van Zuid-Holland)
  • Innovatiepartnerschap Sterke Lekdijk
  • Projectoverstijgend en langjarig samenwerken - Waterschapsbedrijf Limburg

Er waren veel inzendingen op Water en Bodem. Fantastisch! Want dat zijn ook leidende principes. 

Lindy Molenkamp

De jury

De jury voor de WOW-prijs bestaat uit: Lindy Molenkamp (directeur Beheer en Uitvoering bij de provincie Noord-Holland en bestuurslid WOW), Eric van Duijn (teammanager Afdeling Leefomgeving bij de gemeente Amersfoort en bestuurslid WOW), Wendy Tan (researcher Wageningen University & Research), Els van Grol (directeur Winning en Zuivering bij Vitens) en Willemien Bosch (directeur Koninklijke NLingenieurs).

Ben je benieuwd naar hun motivatie om te jureren en met welke vraagstukken zij te maken hebben? Lees dan de interviews om kennis met ze te maken. 

Wat een inspirerende inzendingen! Het waterdomein is goed vertegenwoordigd. Tegelijkertijd is de diversiteit groot. We zien innovatie in hoe er wordt samengewerkt, met wie en waaraan. Kennisinstellingen zijn meer in beeld en jong talent wordt eerder en vaker betrokken. Het was niet makkelijk om te komen tot een shortlist. 

Eric van Duijn

Het vervolg 

Op vrijdag 30 juni pitchen de acht genomineerden hun project voor de jury. Mede op basis van deze pitch bepaalt de jury wie de winnaar is van de juryprijs. De winnaar blijft geheim tot de landelijke WOW-dag op 2 november. Tijdens dit congres wordt de jury- en publieksprijs uitgereikt. Dit wordt bekendgemaakt op de landelijke WOW-dag (2 november). De komende maanden blijven de genomineerden nog in de wedstrijd voor de publieksprijs. Na de zomer presenteert Platform WOW de genomineerden in de vorm van een webinar, beeldverslag of podcast. Vanaf dat moment kun je stemmen op een van de acht genomineerden.

Meer over de WOW-prijs

Met alle schaarste die op ons afkomt aan bijvoorbeeld goed personeel, middelen, schone lucht, is samenwerking onontbeerlijk. Ook in het weg-, vaarweg- en waterbeheer. Maar samenwerken is niet altijd even makkelijk. Je moet bereid zijn om verder te kijken dan je eigen belang, vertrouwen op een ander, je eigen taakuitvoering los kunnen laten. Dit vereist wil en durf.

Daarom reiken we elke twee jaar de WOW-samenwerkingsprijs uit. De prijs dient als eervol podium voor projecten die, door buitengewone samenwerking, vernieuwing en verbetering brengen. De winnaars krijgen een geldbedrag om het project een stap verder te brengen.

Met veel plezier heb ik de inzendingen doorgenomen. Het is me opgevallen dat een goede samenwerking tussen opdrachtgever, markt en gebruiker onmisbaar is voor het slagen van een project.

Willemien Bosch

Contactpersoon WOW-prijs

Romana Oosterbeek

Platform WOW

Eventmanager en communicatieadviseur

Romana Oosterbeek