Interview met Astrid Schoon, programmamanager van Platform WOW

Astrid SchoonSinds juli 2022 is Astrid Schoon programmamanager van Platform WOW. Astrid volgt ons platform al vele jaren en heeft een duidelijke visie waar ze heen wil. In dit interview vertelt ze over haar motivatie en ambities met Platform WOW.

Astrid, wat is jouw achtergrond?

Ik ben moeder van twee inmiddels volwassen kinderen en woon samen met mijn man en hond op één van de eerste waterstaatkundige werken van Nederland, fort Blauwkapel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In mijn werk word ik gedreven door de publieke zaak: ik wil graag maatschappelijke meerwaarde creëren.

De afgelopen dertig jaar heb ik met veel plezier voor de provincie Utrecht gewerkt, waarbij ik de meest uiteenlopende functies heb gehad, van overheidscommunicatie tot grondverwerving en onteigeningen voor de provinciale wegen en fietspaden. De laatste acht jaar werkte ik als adviseur voor Duurzaam GWW aan het vertalen en implementeren van de opgaven uit het Klimaatakkoord naar de infraprojecten en het beheer.

De beheerders, die dag in dag uit aan de grote opgaven van deze tijd werken, daar doe ik het voor.

Astrid Schoon

Wat motiveert jou om als programmamanager bij Platform WOW aan de slag te gaan?

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we veilig en snel van A naar B kunnen. Dat we droge voeten hebben en dat er water uit de kraan komt als we die open draaien. Dat is niet zo. Daar gaat een hele wereld achter schuil met heel veel betrokken en bevlogen collega’s, die dit elke dag mogelijk maken. Die beheerders, die dag in dag uit aan de grote opgaven en complexe problemen van deze tijd werken, daar doe ik het voor.

Waar wil jij je op richten met Platform WOW?

Toen Platform WOW in 2007 van start ging was het uniek in z’n soort. In de afgelopen jaren zijn er veel initiatieven, platforms en samenwerkingsverbanden op de verschillende thema’s bijgekomen. Voor beheerders is het steeds lastiger om hierin het overzicht te houden en keuzes te maken waar wel en waar niet aan deel te nemen. Met Platform WOW wil ik dit landschap in kaart te brengen, zodat we de wegwijzer kunnen zijn voor alle beheerders.

Daarnaast gaan we natuurlijk ook gewoon door met waar we al goed in zijn: ontmoetingen en samenwerkingen faciliteren vanuit de inhoud. De grote opgaven en complexe problemen waar we als weg- en waterbeheerders aan werken, spelen zich af over alle beheergrenzen heen. Die los je niet op in je eentje. We hebben elkaar keihard nodig bij het vinden van slimme en creatieve oplossingen, op landelijk niveau, maar ook in de regio. Met Platform WOW zorgen we ervoor dat de juiste mensen elkaar kennen en de basis voor elkaar kunnen leggen voor samenwerking. Dat doen we online, fysiek, hybride, afhankelijk van wat er op dat moment nodig is. Zo hoeft iedereen niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden en kan de schaarse capaciteit efficiënt worden ingezet.

We hebben elkaar keihard nodig bij het vinden van slimme en creatieve oplossingen.

Astrid Schoon

Waar kunnen weg- en waterbeheerders jou ‘s nachts voor wakker maken?

Als je mij ’s nachts wakker maakt, dan heb je daar vast een hele goede reden voor :-). Maar zonder gekheid: als programmamanager vind ik het belangrijk om goed zichtbaar en bereikbaar te zijn. Je zult me dan ook niet vaak achter mijn bureau zien, maar vooral veel op pad naar onze aangesloten organisaties, samenwerkingspartners en bestuursleden. Iedereen met goede ideeën en passie voor samenwerking mag me bellen. Ik ben ‘gezegend’ met een brein, dat nooit stilstaat, dus ik spar graag over nieuwe mogelijkheden.

Wat is je eerste indruk van Platform WOW nu je er werkt?

Het grote aantal mensen dat Platform WOW kent en de vele deelnemers aan de sessies laten zien dat we écht voorzien in een behoefte. In het programmateam zie ik veel passie, energie en grote betrokkenheid: een mooie basis om samen mee aan de slag te gaan.

Wat is jouw droom voor WOW?

Dat we niet meer nodig zijn omdat beheerders elkaar altijd en overal kunnen vinden en de samenwerking actief opzoeken. Daar ga ik voor!

Iedereen met goede ideeën en passie voor samenwerking mag me bellen.

Astrid Schoon
Astrid Schoon
Astrid Schoon
Platform WOW
Programmamanager