‘Octopus’ robot voor onderwater inspecties testen in innovatie proeftuin Blijdorp

Innovatie proeftuin Diergaarde Blijdorp is genomineerd voor de WOW-prijs voor Beste Samenwerking. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe innovatie die vanzelfsprekend ook in deze proeftuin wordt uitgetest. Het samenwerkingsverband vertelt graag waar zij aan werken. Onderaan deze pagina kun je stemmen op dit samenwerkingsverband. 

Twee onderzoekers waaronder Cosimo Della Santina van de TU Delft Mechanical Engineering (afdeling Robotica) zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een ‘soft robot’, geïnspireerd op de octopus. De robot kan zeer interessant gaan worden voor diverse vormen van inspecties en monitoring van waterleidingen en andere objecten onder water. Om deze robot zo goed mogelijk te ontwikkelen zijn de onderzoekers via water innovatieprogramma VPdelta in het Oceanium van Blijdorp terechtgekomen en in contact gekomen met de Gemeente Rotterdam.

Binnen de gemeente en het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard speelt al geruime tijd de uitdaging om duikers te kunnen inspecteren. Dit zijn oppervlaktewaterverbindingsleidingen die door bodemdaling en ouderdom geïnspecteerd moeten worden voor vervanging en/of onderhoud. Een zeer complexe en dure opgave waar al veel mee geëxperimenteerd is, maar tot nu toe zonder echt succes. De zachte ‘octopus’ die zowel onder als boven water kan functioneren en door smalle doorgangen kan bewegen, is in potentie een ideale innovatie voor deze uitdaging.

De onderzoekstank in het Oceanium waar geëxperimenteerd zal worden met het prototype van de ‘octopus’ robot
De onderzoekstank in het Oceanium waar geëxperimenteerd zal worden met het prototype van de ‘octopus’ robot

Voordat de robot kan worden ingezet in een echte duiker is het zeer waardevol om de robot eerst te testen en zien in een veilige en controleerbare omgeving. De samenwerking van innovatie proeftuin Blijdorp biedt hiervoor de ultieme plek! Zoals Tamara Labrovic-Hoogland, beheerder Oppervlaktewater bij de Gemeente Rotterdam aangeeft: “Voor ons als Gemeente is het erg interessant om een nieuw product eerst te kunnen zien functioneren in een relatief beschermde omgeving, alvorens we deze gaan inzetten in ons beheergebied. Vandaar dat het beschikken over een proeftuin als de Diergaarde voor ons leuk en nuttig is. Het is mooi om te zien dat deze onderzoekers van de TU Delft zo goed meedenken over onze opgave omtrent de duikerinspectie in de stad. Een zeer nuttig samenwerkingsverband”. 

Innovatie proeftuin Diergaarde Blijdorp is genomineerd voor de WOW-prijs 2021. Vind jij dat dit project de WOW Publieksprijs voor Beste Samenwerking verdient? Breng dan je stem uit! 

Stem op jouw top 3 voor de WOW-prijs