Smart shipping in de toekomst: ben jij er klaar voor? - publicatie april 2020

Smart shipping, verregaande automatisering in de scheepvaart, is dichterbij dan de meeste mensen denken. De eerste op afstand bestuurbare en autonome meetvaartuigen zijn al beschikbaar. Ook voor grote binnenvaartschepen zijn er al functies beschikbaar als autopiloten en aanvarings-waarschuwingssystemen. De verwachting is dat deze systemen in de komende jaren langzaam maar zeker de schipper gaan ondersteunen en daarmee taken van de schipper kunnen overnemen. Om ervoor te zorgen dat de binnenvaart zich verder kan ontwikkelen en zo veiliger en duurzamer wordt, is het belangrijk dat ook vaarwegbeheerders zich nu al voorbereiden op slimme technieken in wereld van morgen.

Maar hoe doe je dat: je goed voorbereiden op de toekomst?

Precies daarom maakte het programma Smart Shipping (SMASH) een boekje dat vaarwegbeheerders daarbij helpt. De publicatie duikt in de wereld van smart shipping en door middel van omgevingsscenario’s worden de uitdagingen van smart shipping voor de vaarwegbeheerder geschetst. SMASH hoopt hiermee te inspireren tot nadenken over over de vraag hoe smart shipping je eigen werk gaat beïnvloeden in de komende jaren.

Oude schipper met laptop