Meeloopdag RWS Oost-Nederland en de provincie Overijssel

Egbert IJmker en Anne-Marie Alewijn van Rijkswaterstaat Oost-Nederland gingen een dagje meelopen met hun collega's van de provincie Overrijsel. Anne-Marie Alewijn schreef er dit verslag over:

Een uitwisseling over nautische zaken tussen provincie en Rijkswaterstaat leek ons interessant, leerzaam en leuk. WOW bood ons de mogelijkheid mee te gaan met een inspectie van collega’s van de provincie Overijssel. Egbert IJmker en ik, beiden senior adviseur scheepvaart bij Rijkswaterstaat in Oost-Nederland, hebben die kans graag benut.

Beheersgebied schouwen

Vanuit steunpunt Beukers in Wanneperveen hebben we varend een gedeelte van het beheersgebied geschouwd. De (volledige) nautische bemanning van het vaartuig bestond uit Ralph, Gerhard en Wouter. Dat zijn niet veel mensen, gezien de omvang van het te inspecteren gebied!

De werkzaamheden aan boord van de Provincie en Rijkswaterstaat zijn grotendeels vergelijkbaar, met een accentverschil in beroepsvaart en recreatievaart. Aan boord hebben we onze nautische ervaringen op een prettige manier kunnen uitwisselen.

Dat het een prachtig gebied is behoeft geen betoog. Van de bemanning wordt verwacht dat ze als beheerder en BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) aandacht hebben voor het specifieke gebruik van het vaarwater. Als er na een gesprek of waarschuwing niets verandert zal er toch opgetreden moeten worden. Er wordt o.a. gekeken naar het gebruik van ligplaatsen (2 x 24 uur), het vlot en veilig varen, veiligheid van zwemmers, vissers, gebruik en naleving van verkeerstekens en er wordt geadviseerd over projecten die in het gebied worden gerealiseerd. Het Reevediep is daarvan een voorbeeld.

Steunpunt Wanneperveen: zout en bloemencorso's

Aangezien we toch in het kantoor van Wanneperveen waren, kregen we en passant ook nog spontaan uitleg over het Zoutbeleid, de strooiwagens en de strooiroutes. Dat heeft bij 25 graden Celsius weliswaar niet de hoogste prioriteit, maar het was wel erg interessant om te horen. Altijd boeiend om te zien wat er aan materieel op een steunpunt aanwezig is en leuk dat deze collega dat zo spontaan wilde toelichten.

Extra toelichting werd bovendien gegeven door teamleider Hoogma. Organisatorisch is binnen de provincie een logische geografische indeling gemaakt in weg en water. De gegeven toelichting ging over evenementen, zoals het Bloemencorso in Vollenhove, de logistieke zaken rond Giethoorn en de toeristen die van over de hele wereld komen. Dat gaf zeker ook inzicht in het totale pakket van de Provincie.

Naast de inhoudelijke onderwerpen viel mij ook op wat een prettig gebouw het Steunpunt Beukers in Wanneperveen is. Het ligt er mooi bij, zo aan de Zomerdijk, het heeft veel ruimte en parkeren is geen probleem. Er is zicht op weg en water en het komt op mij over dat er een prettig werkklimaat heerst. Er kan samengewerkt worden op het volledige werkpakket van weg en water (nautisch, waterkwaliteit en waterkwantiteit).

Bedankt collega's

Onze verwachting was dat het een interessante, leerzame en leuke dag zou worden en dat was het inderdaad; met dank aan zoveel sympathieke provinciale collega’s!

Juli 2018,
Egbert IJmker,
Anne-Marie Alewijn

Zelf meelopen

Zelf meelopen? Kijk hier naar de mogelijkheden voor een meeloopdag.