De toekomst vraagt om grote sprongen

Sinds een paar weken maak ik deel uit van het bestuur van WOW. Ik maakte een vliegende start mee, want in mijn eerste vergadering werd door het bestuur het besluit genomen om de ‘droge en de natte’ wereld dichter bij elkaar te brengen. Binnenkort is er één bestuur voor zowel Wegbeheerders ontmoeten Wegbeheerders als Water ontmoet Water.

Sinds een paar weken maak ik deel uit van het bestuur van WOW. Ik maakte een vliegende start mee, want in mijn eerste vergadering werd door het bestuur het besluit genomen om de ‘droge en de natte’ wereld dichter bij elkaar te brengen. Binnenkort is er één bestuur voor zowel Wegbeheerders ontmoeten Wegbeheerders als Water ontmoet Water.

Een medebestuurslid zei gekscherend 'nu wordt het Beheerders ontmoeten Beheerders (BOB)', maar we blijven onze oude vertrouwde naam gebruiken: Platform WOW. Dat dichterbij elkaar brengen van nat en droog vraagt hier en daar echt wel wat creativiteit, maar is denk ik wel een goede stap. Natuurlijk zijn er verschillen. Maar er zijn ook vooral zaken waarin we van elkaar kunnen leren.

Kennen, begrijpen, leren

Dat is waar WOW voor mij over gaat. Elkaar kennen, elkaar (leren) begrijpen en van en met elkaar leren. Niet alles moet iedereen opnieuw beleven, meemaken en ervan leren. Het is juist mooi als we leerervaringen met elkaar delen en er dan van leren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Vervangingsopgave bruggen, we lopen allemaal tegen dezelfde problematiek aan. Hoe fijn is het om dat te kunnen delen en samen naar oplossingen te zoeken. De opkomst bij Vervangingsopgaven van kunstwerken: hoe voorkom je Genua? was dan ook groot en de wil om te delen en leren ook!

Niet per definitie uniek

Naast de vervangingsopgave lopen we tegen nog veel meer van dezelfde problemen aan. Onze problemen zijn niet per definitie uniek. Sterker nog, ik denk dat ze heel generiek zijn. En dan zijn de oplossingen misschien nog wel minder uniek. Overigens is het wel zelf oplossen ook iets wat in ieders bloed zit. Mijn sores, moet ik zelf oplossen. Wat mij helpt? Ik was ooit consultant, geen tijd om voor ieder uniek probleem een unieke oplossing te zoeken. Tijd is geld. Dus navragen en hergebruiken en hier en daar aanpassen. Werkte prima! Daar kunnen we van leren.

Kwetsbaar opstellen

Schaarste van middelen en mensen helpt bij creatiever inzetten van wat al bestaat. Daar kunnen we nog aan kracht winnen. Wat erbij hoort? Je kwetsbaar opstellen als organisaties naar elkaar en als bestuursleden ook naar elkaar. Niet alleen de 'kijk mij eens verhalen' maar ook de 'waar ik van wakker lig verhalen' delen. En dan samen helpen oplossen.

Niet of, maar hoe

Waar ik van wakker lig. We zetten automatisering in voor de verbetering van onze processen. De vraag is of we het beter maken. En voor wie we het beter maken. We maken kleine stapjes, en de toekomst vraagt om grote sprongen. Hoe doen we dat, hoe nemen we onze mensen mee? Of het nou gaat om smart shipping, het is niet OF het er komt, maar wanneer en hoe het eruit ziet en wat dat voor ons bestuurders of onze mensen betekent. Hetzelfde geldt voor 'centrale bediening' niet of, maar hoe. En zijn we daar als bestuurders voor toegerust of wat hebben we nodig en wat hebben onze mensen nodig. Soms helpt het door het echt zelf te ervaren, dat doen we bijvoorbeeld met de smart shipping pilot bij de Rijksrederij.

WOW-prijs voor beste samenwerking

Onze tweejaarlijkse WOW-prijs komt er weer aan. Aan mij de eer om een oproep te doen om je team/project hiervoor in te schrijven. Maar misschien moet de WOW-prijs wel gaan over het grootste probleem en niet over het beste idee. Voorlopig is het nog niet zover. Dus schrijf je in en ding mee! 

Nancy Scheijven

Directeur Scheepvaart- en Watermanagement, Rijkswaterstaat Verkeer- en Watermanagement

Bestuurslid platform WOW