Landelijke WOW-dag 2025

Het tweejaarlijkse congres voor weg-, vaarweg- en waterbeheerders

Het feest van alle weg-, vaarweg en waterbeheerders

Op vrijdag 6 juni 2025 organiseren we de landelijke WOW-dag! Ons tweejaarlijkse congres en tegelijkertijd een feest voor alle weg- en waterbeheerders. Uniek aan deze editie is dat we in het voorjaar bij elkaar komen. Ook de locatie is er één om naar uit te kijken: de Zwitsalhal in Apeldoorn.

Je kunt nu alvast je plek reserveren. Begin mei sturen we je de link om jouw deelsessies te kiezen.

Het thema: 'Nu onvoorstelbaar, straks normaal'

In de weg- en watersector werken we hard aan de uitdagingen van vandaag én bouwen we aan de toekomst, waarbij we het onvoorstelbare mogelijk maken. Nog niet zo lang geleden waren we afhankelijk van de radio voor filemeldingen. Nu sturen apps als Google Maps en Waze ons 'dynamisch' over de weg. Werd de waterkwaliteit vroeger handmatig bepaald met monsters, nu detecteren sensoren real-time vervuiling. En in de toekomst wordt het vast nóg anders: drones in het luchtruim en robots langs de waterkant...?

De wereld verandert en wij veranderen mee. Als individuen, als organisatie maar ook als sector. Kennis delen en samenwerken is essentieel. En daar staat Platform WOW al 18 jaar voor. 

Voor wie is deze dag?

Weg- en waterbeheerders, contractmanagers, inkopers, beleidsmedewerkers en technisch managers. Of je nu werkt bij een kleine of grote organisatie, een jonge professional bent of een ervaren veteraan – deze dag is voor jou! We geven je een energieke boost om jouw opgaven voor elkaar te boksen. 

Waarom deze dag niet missen? 

  • Keynote door corporate antropoloog Daniëlle Braun. Ontdek haar visie op verandering en samenwerking binnen de GWW-sector.
  • Inspirerende en interactieve sessies, direct toepasbaar in jouw werk:
    - Toepassingen van AI voor mobiliteit en assetmanagement
    - Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (KCI)
    - Samenwerken aan de uitdagingen van morgen: binnen je organisatie én met de markt
  • Unieke ontmoetingen: wissel ervaringen uit met collega’s uit heel het land.
  • Uitreiking van de WOW-prijs 2025! Zowel de winnaar van de Publieksprijs van €5.000,- als de Juryprijs van €10.000 worden bekend gemaakt. 

Praktische informatie

Locatie
De Zwitsalhal in Apeldoorn
Evenementdatum
6 juni 2025
Tijd
09.30 - 16.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Iedereen die te maken heeft met (vaar)weg,- en waterbeheer

Thema's en deelsessies (wordt aangevuld)

Marktbenadering: Duurzame oplossingen voor een succesvolle samenwerking

Onder het thema 'Marktbenadering' wordt er een sessie georganiseerd over duurzame oplossingen. De sessie wordt gegeven door Hans van den Berg van de gemeente Berkelland. Binnenkort volgt hier meer info. 

Veiligheid: Voorspellen gedrag van weggebruikers

Onder het thema 'Veiligheid' wordt een sessie georganiseerd waarin er dieper op Human Factors en praktijkvoorbeelden wordt ingegaan. De sessie wordt gegeven door Chantal Merkx, verkeerspsycholoog en senior adviseur Human Factors van Rijkswaterstaat. 

Nederland is een klein, dichtbevolkt land, en de infrastructuur is volgebouwd. Er wordt veel druk ervaren om met beperkte budgetten toch maatregelen te treffen en te zorgen voor doorstroming. Dit leidt soms tot creatieve oplossingen, maar soms worden die in praktijk anders gebruikt dan bedoeld, wat veiligheidsproblemen kan veroorzaken. De veiligheid kan beter worden gewaarborgd door situaties eenvoudiger te maken en terug te gaan naar de basis. Herkenbaar? Sluit dan aan bij deze sessie waarin we samen met Chantal Merkx, verkeerspsycholoog bij Rijkswaterstaat, in het vakgebied Human Factors en verkeerspsychologie duiken. Chantal helpt om menselijk gedrag en de factoren die invloed hebben op veiligheid in kaart te brengen, zodat deze inzichten vertaald kunnen worden naar praktische oplossingen. We behandelen op een interactieve wijze verschillende casussen uit de praktijk. Hoe kan een goed doordachte oplossing toch leiden tot onveiligheid? En hoe kun je dit met kennis over verkeerspsychologie voorkomen? Na deze sessie kijk je met een andere bril naar de infrastructuur en kun je in de toekomst het gedrag van weggebruikers beter voorspellen!

KCI: Kookboek Circulaire Elementverhardingen | Maak je eigen recept

Onder het thema 'Klimaatneutrale en circulaire infra' wordt er een sessie georganiseerd door Sander Lubberhuizen, projectmanager innovatie gemeente Enschede. 

Hoe breng je circulariteit tot leven in het ontwerp, de aanleg én het onderhoud van elementverhardingen? Welke keuzes maak je in materiaal, opslag, esthetiek en uitvoering? En vooral: hoe geef jij vanuit jouw rol – of dat nu in beleid, uitvoering of inkoop is – richting aan een écht circulaire aanpak?

Sander Lubberhuizen (namens Nationaal Platform Duurzame Wegverharding) serveert met het Kookboek Circulaire Elementverhardingen een rijk gevulde tafel vol inspiratie: van praktijkvoorbeelden en innovatieve toepassingen tot tips over materialendepots en aandacht voor veiligheid en gezondheid bij aanleg en onderhoud.

In deze workshop duik je samen met andere wegbeheerders, projectleiders en marktpartijen in de ingrediënten van een toekomstbestendige aanpak. Wat werkt er al goed? Waar zitten de knelpunten? En hoe stel je je eigen circulaire recept samen dat past bij jouw organisatie?

Je gaat naar huis met minstens één of twee concrete stappen om morgen mee aan de slag te gaan. Geen droge kost, maar een voedzame sessie vol smaakmakers.

KCI: Circulair renoveren en vervangen van bruggen

Onder het thema 'Klimaatneutrale en circulaire infra' wordt er een sessie georganiseerd over het circulair renoveren en vervangen van bruggen. De sessie wordt gegeven door Tjeerd Kalfsbeek, projectmanager Gebiedsontwikkeling en Uitvoering bij provincie Gelderland. 

Hoe maak je van zes oude bruggen één nieuwe? Hoe breng je in kaart welke materialen in jouw areaal geschikt zijn voor hergebruik? En hoe bundel je als beheerder en marktpartij je kennis en creativiteit om circulair te werken? Hoe schaal je een eerste circulaire brug op naar een grotere aanpak?

In deze interactieve workshop neemt Tjeerd Kalsbeek je mee in een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden. Vanuit zijn ervaring bij zowel de gemeente Veenendaal als de Provincie Gelderland laat hij zien hoe circulaire principes in de praktijk vorm krijgen – van hergebruik van materialen tot slim ontwerpen en samenwerken met de markt.

Vooraf ontvang je een korte opdracht om je eigen areaal te verkennen: welke brug(gen) lenen zich voor circulariteit? Tijdens de sessie pas je de inzichten uit de praktijk direct toe op je eigen werk en ga je in gesprek met collega-beheerders en marktpartijen.

Na afloop ga je naar huis met 1 à 2 concrete stappen die jij kunt zetten richting circulaire vervanging of renovatie van bruggen. Wat vandaag nog onvoorstelbaar lijkt, kan morgen al vanzelfsprekend zijn.

Samenwerken: Techniek alleen is niet genoeg - effectief samenwerken zonder frictie

Techniek brengt je halverwege, samenwerken doet de rest

De technische oplossing staat, het contract is getekend en nu gaan we aan de slag. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat alles ook écht volgens plan verloopt?

Techniek mag dan objectief zijn, maar beslissingen en mensen zijn dat zelden.

En juist dáár wringt het vaak in projecten: niet in de inhoud, maar in de samenwerking.
Want wat is eigenlijk de impact van jouw eigen gedrag en houding ten opzichte van de samenwerking? Welke taal gebruik je? En hoe vaak strandt onbedoeld een goed idee hierdoor?

Tijdens de WOW-dag op 6 juni geeft Samantha Wicht, expert in integrale samenwerkingen, een interactieve sessie waarin ze laat zien hoe je met bewustwording én met kleine aanpassingen in communicatie en gedrag, grote impact maakt op de voortgang van je project.

Je krijgt direct toepasbare handvatten om als beheerder, adviseur of manager effectiever te schakelen en de samenwerking tot een succes te maken en het projectresultaat te verbeteren.

Doelgroep: voor iedereen toegankelijk

Doel:

  • Bewustzijn creëren van de impact van keuzes die je maakt i.c.m. eigen gedrag en houding op de samenwerking
  • Inspiratie bieden rond wat wél kan in de praktijk op het gebied van samenwerken en hoe je opgedane inzichten direct in de praktijk kunt brengen.
AI toepassen in je werk: GovChatNL

Onder het thema 'AI toepassen in je werk' wordt er een sessie georganiseerd over GovChatNL - Dé AI-toepassing voor weg- en waterbeheerders. 

Wil je zeeën van tijd besparen op saaie of administratieve taken? Een digitale sparringpartner die 24/7 beschikbaar is, altijd op de hoogte van jouw context en níét je data naar de VS stuurt? Kom dan naar de sessie ‘Onboarding ChatGPT voor ambtenaren | GovChatNL’.

GovChatNL wordt ontwikkeld door een werkgroep van vijf provincies. Het doel: een krachtige AI-tool met de functionaliteit van ChatGPT, maar volledig in lijn met Nederlandse wet- en regelgeving.

Water: samenwerkingen in de watermarkt

Onder het thema 'Water' wordt een sessie georganiseerd over organisatie-overstijgend samenwerken en leren. Hidde Kriele van het Samenwerking WaterschapsWerken (SWW) neemt je mee in de laatste ontwikkelingen rond samenwerkingen in de watermarkt.

Vervolgens gaan we in op een praktijkvoorbeeld van een gemeente. Dit leidt tot een gesprek waarin we samen gaan verkennen wat er nodig is om de markt in beweging te krijgen en te houden. Hier volgt binnenkort meer info.

Renovatie en vervanging: Vernieuwend inspecteren van bruggen met een drone en AI

Onder het thema Renovatie en vervanging wordt er een sessie georganiseerd over vernieuwend inspecteren. De sessie wordt gegeven door Marten Leerink, projectleider bij VolkerWessels Infrastructuur. Binnenkort volgt hier meer info.

Renovatie en vervanging: Simulatiegame automatisering en digitalisering kademuren

Onder het thema Renovatie en vervanging staat er een sessie in het teken van de simulatiegame automatisering en digitalisering kademuren. De sessie wordt gegeven door Thomas van der Linden. Binnenkort volgt hier meer info.