Landelijke WOW-dag 2025

Het tweejaarlijkse congres voor weg-, vaarweg- en waterbeheerders

Het feest mét inhoud voor alle weg- en waterbeheerders

Op vrijdag 6 juni 2025 organiseren we de landelijke WOW-dag! Ons tweejaarlijkse congres en tegelijkertijd een feest voor alle weg- en waterbeheerders. 

Het thema: Nu onvoorstelbaar, straks normaal

In de weg- en watersector werken we hard aan de uitdagingen van vandaag én bouwen we aan de toekomst, waarbij we het onvoorstelbare mogelijk maken.

Nog niet zo lang geleden waren we afhankelijk van de radio voor filemeldingen. Nu sturen apps als Google Maps en Waze ons 'dynamisch' over de weg. Werd de waterkwaliteit vroeger handmatig bepaald met monsters, nu detecteren sensoren real-time vervuiling. En in de toekomst wordt het vast nóg anders: drones in het luchtruim en robots langs de waterkant...?

De wereld verandert en wij veranderen mee. Als individuen, als organisatie maar ook als sector. Kennis delen en samenwerken is essentieel. En daar staat Platform WOW al 18 jaar voor. 

De ingrediënten van de WOW-dag 2025

Ook deze editie wil je niet missen! Wat kun je verwachten?

  • Keynote door corporate antropoloog Daniëlle Braun. Ontdek haar visie op verandering en samenwerking binnen de GWW-sector.
  • Inspirerende en interactieve sessies, direct toepasbaar in jouw werk:
    - Toepassingen van AI voor mobiliteit en assetmanagement
    - Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur (KCI)
    - Samenwerken aan de uitdagingen van morgen: binnen je organisatie én met de markt
  • Unieke ontmoetingen: wissel ervaringen uit met collega’s uit heel het land.
  • Uitreiking van de WOW-prijs 2025! Zowel de winnaar van de Publieksprijs van €5.000,- als de Juryprijs van €10.000 worden bekend gemaakt. 
  • Innovatiemarkt: toffe, vooruitstrevende innovaties in de wegen en watersector presenteren zich op de innovatiemarkt.

Voor wie is deze dag?

Weg- en waterbeheerders, contractmanagers, inkopers, beleidsmedewerkers en technisch managers. Of je nu werkt bij een kleine of grote organisatie, een jonge professional bent of een ervaren veteraan – deze dag is voor jou! We geven je een energieke boost om jouw opgaven voor elkaar te boksen. 

Praktische informatie

Locatie
De Zwitsalhal in Apeldoorn
Evenementdatum
6 juni 2025
Tijd
09.30 - 16.00 uur
Kosten
Geen
Doelgroep
Iedereen die te maken heeft met (vaar)weg,- en waterbeheer

Het programma

  • 09.00 uur Ontvangst
  • 09.30 uur Plenaire opening
  • 10.00 uur Lezing door antropoloog Danielle Braun
  • 11.00 uur Workshops - ronde 1
  • 12.00 uur Lunch
  • 13.00 uur Workshops - ronde 2
  • 14.00 uur Workshops - ronde 3
  • 15.00 uur Wrap-up inhoudelijke programma
  • 15.15 uur Prijsuitreiking WOW-prijs 
  • 15.30 uur Einde WOW-dag

20 workshops (klik op het kruisje voor de omschrijving)

Samen vooruit: beter inkoopproces en aantrekkelijke aanbestedingen met meerjarig perspectief | Inkoop en aanbesteding

Onder het thema Inkoop en aanbesteding organiseren we een sessie over samenwerken voor een beter inkoopproces. De sessie wordt gegeven door Bas Drijvers, strategisch adviseur inkoop, en Vieve Smulder, adviseur Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen bij de gemeente Eindhoven.

In deze sessie gaan we dieper in op het inkoopproces vanuit het perspectief van de aannemer en de opdrachtgever. Hoe ervaren zij het aanbestedingsproces, en welke mogelijkheden zijn er om de samenwerking aantrekkelijker te maken? Er zal immers door aannemers geïnvesteerd moeten worden in duurder emissieloos materieel om klimaatdoelen te halen.

Om dit te kunnen doen is een duurzame en langdurige samenwerking nodig om de investeringen te kunnen doen, waarbij (ook kleinere) aannemers meer perspectief krijgen om het materieel in te zetten.

Er wordt aandacht besteed aan het belang van een meerjarig perspectief vanuit zowel de rol van gemeente en de aannemer in het versterken van de samenwerking.

Operatie Backstage: de bouwsector klaarmaken voor de toekomst | Inkoop en aanbesteding

Onder het thema 'Inkoop en aanbesteding' wordt er een sessie georganiseerd over toekomstige aanbestedingen. De sessie wordt gegeven door Patrick Kemperman, afdelingshoofd Leefomgeving BAM Infra. 

In deze sessie staat de toekomst van samenwerking tussen aannemers en opdrachtgevers centraal. Patrick vertelt over hoe we de samenwerking in de bouwsector aantrekkelijk en toekomstbestendig kunnen houden (‘Operatie Backstage). Want de komende jaren zien we dat er ongekend veel aanbestedingen zijn, mede gericht op vervanging en renovatie. En dat er steeds minder aannemers inschrijven.

Er gaat meer vraag zijn, dan er aanbod is van bedrijven die het werk aan kunnen. Zeker wat betreft specialistische werkzaamheden. Hoe zorgen we dat aanbestedingen aantrekkelijk zijn om op in te schrijven?

We onderzoeken de impact van deze verschuiving op de samenwerking tussen de verschillende partijen en hoe we het proces kunnen verbeteren voor alle betrokkenen. Deze sessie biedt een unieke gelegenheid om na te denken over de toekomst van de bouwsector en hoe we samen kunnen werken aan een meer dynamisch en efficiënt samenwerkingsmodel.

Het inkoopproces door de bril van de aannemer | Inkoop en aanbesteding

Onder het thema Inkoop en aanbesteding wordt er een sessie over het inkoopproces door de bril van de aannemers georganiseerd. 

In deze sessie richten we ons op de beleving van het inkoopproces vanuit het perspectief van zowel kleine als grote aannemers.

We gaan in op de rol van kleinere en middelgrote aannemers die vooral voor gemeentelijke projecten werken, evenals de grotere aannemers die vaak betrokken zijn bij projecten voor Rijkswaterstaat (RWS) of waterschappen.

Deze sessie biedt een waardevolle kans om de verschillende perspectieven van aannemers te begrijpen en hoe we hun beleving van het inkoopproces kunnen verbeteren voor een efficiëntere samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Want hoe houden we aanbestedingen (die steeds complexer worden) ook toegankelijk voor MKB? Ook toenemende duurzaamheidseisen en voorwaarden in de aanbesteding zie o.a. betrekking hebben op ‘social return’ of CSRD zorgt ervoor dat kleinere aannemers wat lastiger deze eisen kunnen invullen, dan de grote aannemers.

Innovatie gezocht: tijd voor een andere marktbenadering in de waterketen | Marktbenadering

Onder het thema Marktbenadering organiseren we een sessie over innovatieve processen. De sessie wordt gegeven door John Stam, Programmamanager Uitvoering Vernieuwing Waterketen bij Waterschap Hollandse Delta. 

In deze sessie duiken we in een vernieuwend perspectief op marktbenadering, benoemd door John. Hij stelt voor om niet alleen naar traditionele aannemers te kijken, maar ook innovatieve bedrijven te betrekken.

Deze bedrijven werken in andere sectoren (zoals de procesindustrie), maar ervaren vaak drempels in het aanbestedingsproces, wat hen kan belemmeren om deel te nemen.

Terwijl we deze bedrijven wel eens nodig zouden kunnen hebben om een bijdrage te leveren aan de bouw van nieuwe zuiveringen.

John kan zijn inzichten delen over hoe het inkoop- en aanbestedingsproces anders ingericht moet worden om ruimte te bieden aan deze innovatieve bedrijven. Het gaat hierbij niet alleen om de rol van bedrijven, maar ook de verantwoordelijkheid van de overheid in het sturen van het marktgedrag.

De overheid heeft invloed op hoe de markt zich ontwikkelt en kan bijdragen aan het verlagen van drempels voor innovatieve partijen. Deze sessie biedt een kans om te onderzoeken hoe we zowel bedrijven als de overheid kunnen betrekken in het proces van innovatie en samenwerking, en hoe we een meer open en flexibele markt kunnen creëren die ruimte biedt voor vernieuwing.

Publiek-private samenwerking: duurzaam bouwen met tweefasen contracten | Marktbenadering

Onder het thema 'Marktbenadering' wordt er een sessie georganiseerd over duurzame oplossingen. De sessie wordt gegeven door Hans van den Berg, Beleidsadviseur Openbare Ruimte bij de gemeente Berkelland. 

In deze sessie zal Hans van den Berg van de Gemeente Berkelland zijn ervaringen delen van een succesvolle samenwerking tussen een (middelgrote) gemeente en marktpartijen, waarbij duurzame oplossingen werden gezocht voor meer opgavegericht en programmatisch beheren van de openbare ruimte.

Hij belicht de aanpak van tweefasen contracten, die de samenwerking tussen publieke en private partijen versterkt en innovatie stimuleert. Tweefasen contracten worden vaak gebruikt in de context van ‘grote contracten’ en RWS, maar in deze sessie laat de gemeente Berkelland zien dat juist het gebruikt kan worden voor (ook) kleinere opgaven die zich richten op de meerjarige opgaven.

We kijken hoe deze benadering kan bijdragen aan het professionaliseren van de assetmanagementorganisatie, efficiëntere en duurzamere projecten, en hoe deze samenwerking kan worden geoptimaliseerd voor toekomstige initiatieven. Daarnaast gaan we met de deelnemers aan de sessie in gesprek om te kunnen bijdragen aan de discussie en ideeën kunnen uitwisselen.

Deze sessie biedt waardevolle inzichten in hoe een gemeente op een duurzame en innovatieve manier kan samenwerken met de markt, en hoe we deze aanpak verder kunnen uitrollen naar andere regio’s en projecten.

De-juridificering van aanbestedingen | Marktbenadering

Onder het thema Marktbenadering wordt een sessie gegeven over de de-juridificering van aanbestedingen. De sessie wordt gegeven door Zara Gulikers, advocaat gespecialiseerd in het bouw- en aanbestedingsrecht waarbij een nauwe samenwerking met cliënten in een vroeg stadium van projecten voorop staat om daarbij geschillen te voorkomen.

Voorbeelden van relevante thema’s zijn bijvoorbeeld duurzaam (‘groen’) aanbesteden, Cost+ contracten (kort samengevat: afrekenen op basis van werkelijke kosten in plaats van een vaste prijs i.c.m. een pain/gain-mechanisme), relationeel contracteren, twee-fasen aanbestedingen en seriematig aanbesteden (ook wel de portfolio-aanpak genoemd). 

De uitdaging is niet om een contractvorm te zien als DE oplossing, maar als een middel om juridische complexiteit te voorkomen. En het juist simpel te houden.

Zara geeft aan het we het aanbestedingsproces eenvoudiger kunnen maken i.p.v. complexer door alle wet- en regelgeving.

Met deze sessie willen we een inzicht bieden in de vereenvoudiging (de-juridificering) van aanbesteden met het doel om de samenwerking te verbeteren tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.

Van uitdaging naar oplossing: emissieloos werken in de waterbouw | Water

Onder het thema 'Water' wordt er een sessie gegeven over emissieloos werken in de waterbouw door Eugenie ten Hag, werkzaam bij provincie Noord-Holland. 

In deze sessie duiken we in de toekomst van emissieloos werken in de waterbouw.

Hoewel emissieloos werken al steeds meer toegepast wordt in de infrastructuur, blijft de waterbouw achter en wordt vaak gezegd: “Voor waterbouw kan dit niet”

Wij tonen twee praktijkvoorbeelden die laten zien hoe emissieloos werken wél mogelijk is in de waterbouw, en hoe dit kan bijdragen aan het verminderen van stikstof- en CO2-uitstoot, het beperken van overlast voor omwonenden en het verbeteren van de gezondheid van werknemers.

De focus ligt op de oplossingen voor iedereen die hiermee aan de slag wil gaan. We delen wat we hebben geleerd: dat het haalbaar is en dat het concrete voordelen biedt voor zowel de betrokken partijen als de leefomgeving.

Aan het einde van de sessie gaan we in gesprek met de deelnemers over hoe zij deze emissieloze benadering kunnen toepassen in hun eigen werk en projecten. Dit biedt niet alleen waardevolle inzichten, maar ook praktische handvatten voor de verduurzaming van de waterbouwsector.

Duurzame samenwerkingen in de watermarkt | Water

Onder het thema 'Water' wordt een sessie georganiseerd over organisatie-overstijgend samenwerken en leren.

In 2018 hebben de waterschappen samen met de brancheverenigingen de marktvisie De Waterschapsmarkt van de toekomst gepresenteerd. Hoewel dit lang geleden is, is de marktvisie eigenlijk nog steeds ontzettend actueel en misschien wel interessant voor andere overheden.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een duurzame samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer? En waar moeten we vooral nog verder op inzetten?

Hidde Kriele van het SWW (Samenwerking Waterschapswerken) neemt je mee in de laatste ontwikkelingen rond samenwerkingen in de watermarkt.

Vervolgens gaan we in op een praktijkvoorbeeld van de gemeente Eindhoven. Dit leidt tot een gesprek waarin we samen gaan verkennen wat er nodig is om de markt in beweging te krijgen en te houden.

Serious Game Wees voorbereid: vergroot je cyberweerbaarheid | Veiligheid

Onder het thema 'Veiligheid' wordt een sessie gegeven over het versterken van de cyberweerbaarheid in de keten. Jeroen van den Berg, programmamanager van het programma Versterken cyberweerbaarheid in de weg- en spoorvervoersectoren bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, begeleidt deze workshop.

Ervaar jouw rol tijdens een cyberincident binnen jouw organisatie

Dat de digitale dreiging voor organisaties op dit moment groot is, behoeft geen verdere nadruk. Lessen uit het buitenland laten ook al een tijdje zien dat weg- en waterbeheerders doelwit zijn van vijandelijke actoren. Nederlanders vertrouwen erop dat Nederland doordraait en de wetgever verwacht dat ook. Nieuwe wet- en regelgeving verplicht ook weg- en waterbeheerders om de cyberweerbaarheid beter te organiseren. Het stelt organisaties voor grote uitdagingen en dilemma’s. Welke beslissingen moeten er genomen worden tijdens een digitale aanval? Welke informatie kun je nog vertrouwen?

In deze serious game, begeleid door het Programma Versterken Cyberweerbaarheid in de Weg- en Spoorvervoersectoren van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, kruipen de deelnemers in de rol van het managementteam van een fictief drinkwaterbedrijf dat wordt getroffen door een cyberaanval.

Deelnemers doorlopen verschillende fases van het incident en reflecteren actief op de keuzes die ze maken en de dilemma’s die ze tegenkomen. Door inzichten te delen en met elkaar in gesprek te gaan, ontdekken ze de kwetsbaarheden die een cyberincident met zich meebrengt.

Ze leren hoe ze deze na de WOW-dag effectief bespreekbaar maken binnen hun organisatie. Ervaringen uit het verleden leren immers dat alle medewerkers een rol hebben, hoe klein ook. In het bijzonder wordt gereflecteerd op de operationele, tactische en strategische dilemma’s.

Veiligheid bij wegwerkzaamheden vergroten door inzet digitale middelen | Veiligheid

Onder het thema Veiligheid wordt er een sessie georganiseerd over de slimme inzet van hedendaagse digitale kanalen om de veiligheid rondom werkzaamheden te vergroten. De sessie wordt gegeven door Martin van Beurden, Manager BUKO Bereikbaar. 

BUKO Bereikbaar houdt zich bezig met veiligheid en doorstroming rondom werkzaamheden. Ze doen dit door iedereen die woont, werkt en reist tijdig te informeren over de werkzaamheden. Hiernaast faciliteren ze allerlei alternatieven die uiteindelijk zorgen voor minder verkeer rond het werkvak, meer draagvlak voor de uitvoering en door beide een veiligere werkomgeving voor de wegwerker. De risico's worden bij de bron aangepakt. 

Door deze workshop bij te wonen: 

  • weet je hoe de slimme inzet van hedendaagse digitale kanalen de veiligheid rondom werkzaamheden kan vergroten;
  • kan je dit door de praktijkvoorbeelden gemakkelijk implementeren in je eigen werk;
  • kun je je eigen projectaanpak verrijken door de nieuwe kennis die je hebt opgedaan; 
  • krijg je de kans om je eigen uitdagingen ter sprake te brengen en weet je waar andere beheerders mee strugglen;
  • krijg je de kans om je eigen lessons learned / goede voorbeelden / succesvolle elementen te delen;
  • leer je anderen kennen die met dezelfde uitdagingen te maken hebben.

 

Voorspellen gedrag van weggebruikers | Veiligheid

Onder het thema 'Veiligheid' wordt een sessie georganiseerd waarin er dieper op Human Factors en praktijkvoorbeelden wordt ingegaan. De sessie wordt gegeven door Chantal Merkx, verkeerspsycholoog en senior adviseur Human Factors van Rijkswaterstaat. 

Nederland is een klein, dichtbevolkt land, en de infrastructuur is volgebouwd. Er wordt veel druk ervaren om met beperkte budgetten toch maatregelen te treffen en te zorgen voor doorstroming. Dit leidt soms tot creatieve oplossingen, maar soms worden die in praktijk anders gebruikt dan bedoeld, wat veiligheidsproblemen kan veroorzaken. De veiligheid kan beter worden gewaarborgd door situaties eenvoudiger te maken en terug te gaan naar de basis. Herkenbaar? Sluit dan aan bij deze sessie waarin we samen met Chantal Merkx, verkeerspsycholoog bij Rijkswaterstaat, in het vakgebied Human Factors en verkeerspsychologie duiken. Chantal helpt om menselijk gedrag en de factoren die invloed hebben op veiligheid in kaart te brengen, zodat deze inzichten vertaald kunnen worden naar praktische oplossingen. We behandelen op een interactieve wijze verschillende casussen uit de praktijk. Hoe kan een goed doordachte oplossing toch leiden tot onveiligheid? En hoe kun je dit met kennis over verkeerspsychologie voorkomen? Na deze sessie kijk je met een andere bril naar de infrastructuur en kun je in de toekomst het gedrag van weggebruikers beter voorspellen!

Bruginspecties: geen brug te ver voor drones & data | Renovatie en vervanging

Onder het thema Renovatie en vervanging wordt er een sessie georganiseerd over vernieuwend inspecteren. De sessie wordt gegeven door Marten Leerink, projectleider bij Vialis (VolkerWessels).

In deze sessie wordt een vernieuwende benadering van het inspecteren van bruggen gepresenteerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van drones en kunstmatige intelligentie (AI).

Marten deelt zijn visie en ervaringen over hoe deze technologieën kunnen bijdragen aan efficiëntere, veiligere en goedkopere inspecties. Met behulp van drones en AI kunnen we snel en nauwkeurig rapporten genereren die aangeven waar aandacht nodig is, bijvoorbeeld bij losgedraaide bouten en schroefverbindingen die door trillingen van verkeer kunnen worden veroorzaakt.

Dit biedt een alternatief voor traditionele inspecties die vaak gepaard gaan met hoge kosten, zoals inspecties per schip, die de scheepvaart stilleggen en waarbij de inspecteurs repetitief en gevaarlijk werk uitvoeren.

De drone-inspectie biedt niet alleen een veiligere manier van werken, maar ook de mogelijkheid om sneller en efficiënter te inspecteren, zonder de overlast die traditionele methoden met zich meebrengen.

De sessie biedt waardevolle inzichten in hoe technologie de manier van inspecteren kan transformeren en ondersteunen. 

Bruggen slaan met lef: Pekela wijst de weg | Renovatie en vervanging

Onder het thema Renovatie en Vervanging organiseren we een sessie samen met gemeente Pekela over hun bruggenaanpak. Is gemeente Pekela trendsetter met deze aanpak? 

Burgemeester Jaap Kuin deelt tijdens deze sessie het verhaal achter de unieke aanpak van Pekela — en waarom deze Europese primeur kans van slagen heeft.

Nederland staat voor een enorme opgave: duizenden bruggen zijn de komende jaren toe aan groot onderhoud, vernieuwing of renovatie. Ook in Pekela, waar liefst 34 bruggen over het Pekelder Hoofddiep dringend aandacht vragen.

Wat begon met een raadsbesluit om 21 bruggen te laten verdwijnen vanwege de torenhoge kosten, groeide dankzij een krachtig bewonersinitiatief en een gemeentebestuur met lef uit tot een inspirerend voorbeeld van hoe het ook kan.

Gemeente Pekela koos voor een vernieuwende aanpak: samenwerking middels een dorpscoöperatie met de Pekelder gemeenschap. Hiermee wil zij lokale bouwers de ruimte gunnen en het onderwijs en de lokale economie stimuleren.

Is deze ultieme vorm van burgerparticipatie dé toekomst voor het beheer en onderhoud van publieke ruimte in kleine gemeenten?

Simulatiegame: Data als fundament voor veilige kademuren | Renovatie en vervanging

Onder het thema Renovatie en vervanging staat er een sessie in het teken van de simulatiegame automatisering en digitalisering kademuren. De sessie wordt gegeven door Thomas van der Linden. 

We verkennen de mogelijkheden van automatisering en digitalisering bij constructieve risicobeoordelingen van kademuren.

De sessie begint met een demonstratie van wat automatisering in deze context inhoudt. Na deze introductie zullen deelnemers deelnemen aan een interactieve simulatiegame waarin ze zelf een risicovolle kademuur kunnen beheren.

Lukt het om de kademuur overeind te houden, of stort de muur in de gracht? Deze simulatie biedt een praktische ervaring van hoe technologie kan bijdragen aan het verbeteren van risicobeoordelingen en het verhogen van de efficiëntie van het proces.

Het doel van deze sessie is om de voordelen van automatisering en digitalisering voor beheerders inzichtelijk te maken en om te laten zien hoe deze innovaties de risicobeoordeling van kademuren kunnen verbeteren. Aan het einde van de sessie is er ruimte voor discussie over hoe deze technologie in de praktijk kan worden toegepast.

Kookboek Circulaire Elementverhardingen, maak je eigen recept | KCI

Onder het thema 'Klimaatneutrale en circulaire infra' wordt er een sessie georganiseerd door Sander Lubberhuizen, projectmanager innovatie gemeente Enschede. 

Hoe breng je circulariteit tot leven in het ontwerp, de aanleg én het onderhoud van elementverhardingen? Welke keuzes maak je in materiaal, opslag, esthetiek en uitvoering? En vooral: hoe geef jij vanuit jouw rol – of dat nu in beleid, uitvoering of inkoop is – richting aan een écht circulaire aanpak?

Sander Lubberhuizen (namens Nationaal Platform Duurzame Wegverharding) serveert met het Kookboek Circulaire Elementverhardingen een rijk gevulde tafel vol inspiratie: van praktijkvoorbeelden en innovatieve toepassingen tot tips over materialendepots en aandacht voor veiligheid en gezondheid bij aanleg en onderhoud.

In deze workshop duik je samen met andere wegbeheerders, projectleiders en marktpartijen in de ingrediënten van een toekomstbestendige aanpak. Wat werkt er al goed? Waar zitten de knelpunten? En hoe stel je je eigen circulaire recept samen dat past bij jouw organisatie?

Je gaat naar huis met minstens één of twee concrete stappen om morgen mee aan de slag te gaan. Geen droge kost, maar een voedzame sessie vol smaakmakers.

Circulair in de praktijk: zo hergebruik je je areaal slim | KCI

Onder het thema 'Klimaatneutrale en circulaire infra' wordt er een sessie georganiseerd over het circulair renoveren en vervangen van bruggen. De sessie wordt gegeven door Tjeerd Kalfsbeek, projectmanager Gebiedsontwikkeling en Uitvoering bij provincie Gelderland. 

Hoe maak je van zes oude bruggen één nieuwe? Hoe breng je in kaart welke materialen in jouw areaal geschikt zijn voor hergebruik? En hoe bundel je als beheerder en marktpartij je kennis en creativiteit om circulair te werken? Hoe schaal je een eerste circulaire brug op naar een grotere aanpak?

In deze interactieve workshop neemt Tjeerd Kalsbeek je mee in een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden. Vanuit zijn ervaring bij zowel de gemeente Veenendaal als de Provincie Gelderland laat hij zien hoe circulaire principes in de praktijk vorm krijgen – van hergebruik van materialen tot slim ontwerpen en samenwerken met de markt.

Vooraf ontvang je een korte opdracht om je eigen areaal te verkennen: welke brug(gen) lenen zich voor circulariteit? Tijdens de sessie pas je de inzichten uit de praktijk direct toe op je eigen werk en ga je in gesprek met collega-beheerders en marktpartijen.

Na afloop ga je naar huis met 1 à 2 concrete stappen die jij kunt zetten richting circulaire vervanging of renovatie van bruggen. Wat vandaag nog onvoorstelbaar lijkt, kan morgen al vanzelfsprekend zijn.

Riolering als circulaire kans | KCI

Onder het thema 'KCI' wordt er een sessie georganiseerd over riolering als circulaire kans. Deze sessie wordt gegeven door Ruud Janssen (gemeente Dongen) en Marleen Arntz (RIOned). 

Ook zonder beleid of groot budget kun je vandaag al stappen zetten met circulair werken. In deze interactieve sessie ontdek je hoe aan de hand van een concreet project van gemeente Dongen. 

Marleen Arntz (Stichting RIONED) trapt af met het 10R-model waarbij je zelf reflecteert waar de grootste kans ligt in jouw organisatie en op welke projecten. Marleen heeft vanuit haar rol veel contact met gemeenten die koploper zijn op het gebied van circulariteit.

Daarna neemt Ruud Jansen (gemeente Dongen) je mee in een meerjarige contract rioolvervanging waarbij zoveel mogelijk is gekeken naar hergebruik en de kansen om wegonderhoud mee te nemen. Hij neemt je mee in het project van A tot Z: de begroting, in kaart brengen van (herbruikbare) materialen, eisen en inkoop, burgerparticipatie tot aan de uitvoering en evaluatie. 

Vervolgens ga je in kleine, gemengde groepjes zelf aan de slag: hoe zou jij circulariteit kunnen toepassen in jouw organisatie en projecten? Zowel vanuit beleid als vanuit de projecten. 

We sluiten af met enkele handelingsperspectieven zodat je jouw eerstvolgende stap kunt zetten in meer circulair werken. 

De XY-game 'Beheer(s) de samenwerking' | Samenwerken

Onder het thema Samenwerken organiseren we een sessie genaamd 'De XY-game: Beheer(s) de samenwerking. Deze sessie wordt gegeven door Samantha Wicht en Rudy van Beurden. 

Samenwerken lijkt soms vanzelfsprekend, totdat de druk hoog oploopt en belangen door elkaar gaan lopen.

Wat doe jij dan en welk effect heeft dat op de samenwerking? In deze interactieve sessie stap je midden in een herkenbare praktijksituatie waarin keuzes van jezelf en het team het verschil maken.

Je ontdekt hoe gedrag en patronen invloed hebben op het projectsucces.

Verwacht een sessie die je niet snel vergeet: waarin frustratie en inzicht soms verrassend dicht bij elkaar liggen.

Techniek alleen is niet genoeg - effectief samenwerken zonder frictie | Samenwerken

Techniek brengt je halverwege, samenwerken doet de rest

De technische oplossing staat, het contract is getekend en nu gaan we aan de slag. Maar dan… Hoe zorg je ervoor dat alles ook écht volgens plan verloopt?

Techniek mag dan objectief zijn, maar beslissingen en mensen zijn dat zelden.

En juist dáár wringt het vaak in projecten: niet in de inhoud, maar in de samenwerking.
Want wat is eigenlijk de impact van jouw eigen gedrag en houding ten opzichte van de samenwerking? Welke taal gebruik je? En hoe vaak strandt onbedoeld een goed idee hierdoor?

Tijdens de WOW-dag op 6 juni geeft Samantha Wicht, expert in integrale samenwerkingen, een interactieve sessie waarin ze laat zien hoe je met bewustwording én met kleine aanpassingen in communicatie en gedrag, grote impact maakt op de voortgang van je project.

Je krijgt direct toepasbare handvatten om als beheerder, adviseur of manager effectiever te schakelen en de samenwerking tot een succes te maken en het projectresultaat te verbeteren.

Doelgroep: voor iedereen toegankelijk

Doel:

  • Bewustzijn creëren van de impact van keuzes die je maakt i.c.m. eigen gedrag en houding op de samenwerking
  • Inspiratie bieden rond wat wél kan in de praktijk op het gebied van samenwerken en hoe je opgedane inzichten direct in de praktijk kunt brengen.
GovChatNL | AI toepassen in je werk

Onder het thema 'AI toepassen in je werk' wordt er een sessie georganiseerd over GovChatNL - Dé AI-toepassing voor weg- en waterbeheerders. 

Wil je zeeën van tijd besparen op saaie of administratieve taken? Een digitale sparringpartner die 24/7 beschikbaar is, altijd op de hoogte van jouw context en níét je data naar de VS stuurt? Kom dan naar de sessie ‘Onboarding ChatGPT voor ambtenaren | GovChatNL’.

GovChatNL wordt ontwikkeld door een werkgroep van vijf provincies. Het doel: een krachtige AI-tool met de functionaliteit van ChatGPT, maar volledig in lijn met Nederlandse wet- en regelgeving.

De WOW-Innovatiemarkt 

Tijdens de WOW-dag kun je ook de WOW-innovatiemarkt bezoeken. De volgende organisaties presenteren daar hun innovatie: 

  1. ENS Engineers met de circulaire boogbrug (Cobouw Innovatie Award 2024). De Circular Arch Bridge van ENS Engineers, winnaar van de Cobouw Innovatie Award 2024, biedt een circulaire, duurzame oplossing met gestandaardiseerde betonblokken die makkelijk hergebruikt kunnen worden. Het slimme ontwerp maakt grote overspanningen mogelijk zonder lijm of cement. Een innovatieve, kostenefficiënte doorbraak voor de toekomst van bruggenbouw.

  2. Allinq Digital met ‘In Control’. De winnaar van de Cobouw Digitalisering Award 2024, In Control brengt ondergrondse infrastructuur helder en simpel in kaart. Het gebruik van slimme technologie zoals GPS en LiDAR zorgt voor nauwkeurige en real-time informatie over de locatie en status van ondergrondse leidingen en kabels. Het vermindert onnauwkeurigheden, bespaart tijd, geld en moeite en zorgt voor een sterk versneld revisieproces. Een gebruiksvriendelijke en innovatieve oplossing voor ondergrondse infrastructuur.

  3. HAN hogeschool i.s.m. Provincie Gelderland met de InfraWall, een geluidswal gemaakt van losmaakbare elementen en biobased materialen (hout, vlas, hazelnootdoppen, e.d.). Naast geluidwereld kan hij water bergen, energie opwekken, en behangen worden met bijenhotels en verticaal groen.

  4. CIRCUROAD met fossielvrij asfalt. De Voorloper 'CHAPLIN' won de WOW-samenwerkingsprijs in 2021. In het programma CIRCUROAD werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen samen aan circulair, biobased asfalt. We vervangen bitumen, het fossiele bindmiddel in asfalt, door een bindmiddel op basis van biobased- en circulaire grondstoffen zoals restproducten uit de bosbouw, papierindustrie en de landbouw.

  5. Rijkswaterstaat i.s.m. Provincie Gelderland en Dura Vermeer met de Asphalt Recycling Train. De Asphalt Recycling Train is de naam voor de materieelstukken die achtereenvolgens het asfalt verwarmen, loswoelen, mengen en weer spreiden. De aanwezige deklaag wordt volledig hergebruikt en daarmee wordt er bespaard op primaire grondstoffen. Bovendien is er geen aan-en afvoer nodig, waardoor er een flinke CO2-reductie en een gunstigere MKI-score gerealiseerd kan worden.

  6. Buyer Group Grondstromen. De Buyer Group Grondstromen is een samenwerking tussen publieke opdrachtgevers en marktpartijen, gericht op circulair en efficiënt grondgebruik in de grond-, weg- en waterbouw. Het doel is het bevorderen van hoogwaardig hergebruik van grond door vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Deze aanpak draagt bij aan duurzamer en kostenbewuster werken met grond.

  7. Buoycrete stabilisatie. Boskalis Buoycrete stabilisatie, winnaar van de InfraTech Innovatieprijs 2025, verlengt de levensduur van kades met 30 jaar. Het milieuvriendelijke betonmengsel is bestand tegen zware waterbouwkundige omstandigheden en kan efficiënt worden geïnstalleerd. Deze techniek biedt zowel duurzaamheid als kostenbesparing voor de sector.

  8. Composietbrug – Waterschap Drents Overijsselse Delta/FiberCore. Waterschap WDODelta vervangt betonnen bruggen door lichte, onderhoudsarme composietbruggen van FiberCore, gemaakt van gerecycled PET. Deze bruggen gaan minimaal 100 jaar mee en zijn volledig circulair: aan het einde van hun levensduur worden ze gerecycled tot nieuwe grondstoffen. De innovatie combineert duurzaamheid, lange levensduur en herbruikbaarheid in één oplossing.

  9. Kennis- en Ontwikkellab Mobiliteitstransitie (aanvullende informatie volgt)

  10. Basilisk, Heijmans en ABC Mortel met zelfhelend beton. Met Basilisk Self-Healing Concrete repareren zowel bestaande als nieuwe betonconstructies zichzelf en dat biedt voordelen.