Introductie
Platform WOW organiseert samen met WOW-prijs genomineerde 'Building Balance' een webinar zodat je nader kennis kunt maken met dit samenwerkingsproject.
Verduurzamingsambities van jouw organisatie versnellen
De GWW-sector staat voor een stevige verduurzamingopgave. De toepassing van biobased materialen kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. In dit webinar krijg je achterliggende informatie over doelstellingen op dit gebied en de plannen om het gebruik van biobased materialen op te schalen. Je maakt kennis met projecten die al gerealiseerd zijn en wordt geïnspireerd om de mogelijkheden voor jouw organisatie te onderzoeken. Als kers op de taart krijg je inzicht in hoe regelingen vanuit de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) jou kunnen helpen de verduurzamingsambities van jouw organisatie te versnellen. Na afloop heb je een eerste blauwdruk voor hoe je met jouw organisatie gericht en effectief aan de slag kunt met biobased materialen in GWW-projecten.
Maak kennis met zes kansrijke product-marktcombinaties
Je maakt kennis met de zes product-marktcombinaties die op dit moment het meest kansrijk zijn voor opschaling:
- Bioverrijkt asfalt
- Bioverrijkt beton
- Biobased bruggen
- Biobased straat- en wegmeubilair
- Biobased geotextielen
- Biobased oeverbescherming
Welke rol speelt Building Balance?
Wouter van der Berg, manager GWW bij Building Balance, licht toe welke rol Building Balance speelt in het ondersteunen van opdrachtgevers (gemeenten, provincies, waterschappen). Hij legt uit hoe met de ontwikkeling van normen en richtlijnen een solide basis wordt gelegd voor het integreren van toepassing van biobased materialen in contracten. Hij vertelt hoe Building Balance aanbieders van biobased materialen stimuleert en helpt hun concepten door te ontwikkelen tot standaardproducten. En hij zoekt de verbinding met opdrachtgevende overheidspartijen, die goed kunnen aangeven onder welke condities zij bereid zijn biobased materialen af te nemen.
Over Wouter
Wouter van den Berg is manager GWW bij Building Balance. Wouter heeft zich vanuit zijn specialisatie ‘Duurzame Bouwtechniek’ gecombineerd met ‘projectmanagement’ ontwikkeld tot een gedreven kartrekker in de GWW en B&U met ervaring op (inter)nationaal niveau. Naast zijn tomeloze inzet en enthousiasme is hij ook in staat daarin veel mensen van verschillende partijen mee te nemen en sturing op de transitie daadwerkelijk in gang te zetten. Zo is Wouter onder andere thematrekker geweest binnen de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten & Bruggen, voorzitter binnen diverse werkgroepen van CB’23 en momenteel actief lid van de NEN commissie Circulair Bouwen (SC1 van CEN TC350) en Verduurzaming RAW-systematiek binnen CROW. Hij is de initiator van verschillende concepten voor ketensamenwerking waaronder Closing the Loop, Klimaatenveloppe, Biodynamic en Living Lab Circulaire Bouwstromen, die geleid hebben tot waardevolle resultaten en daadwerkelijke toepassing van circulariteit in de praktijk.
Building Balance in het kort
Building Balance (BB) is de uitvoeringsorganisatie van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB), die de opschaling van biogrondstoffen ondersteunt. Vier ministeries (LNV, BZK, I&W, EZ) werken hierin samen. BB stimuleert en ondersteunt de opzet van landelijke en regionale ketens in de burgerlijke- en utiliteitsbouw (B&U) en de GWW-sector. Dit gebeurt via stimuleringsregelingen en een ondersteunend regelgevend kader. BB werkt samen met telers, de verwerkende industrie en opdrachtgevers om biogrondstoffen economisch haalbaar toe te passen. Ook ontwikkelt BB kennis, helpt bij marktomstandigheden en versnelt certificering voor biobased producten in de bouw en infra.